• MaNcs 25. évf. 41. sz. (2013. 10. 10.)
  Interjú

  "Értelmetlen lenne az eladás"

  Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató igazgatója a Mol és az INA viszonyáról

  Milyen következményei lehetnek annak, ha a Mol politikai okokból megválik az INA olajipari nagyvállalatban meglévő 49,1 százalékos részesedésétől? Az energiaszektor szakértőjét a magyar és a horvát fél egymásrautaltságáról és a térség energiaellátásának stratégiai dilemmáiról kérdeztük.

  2013 / 41
 • Felőrli az idegeket - Alsózsolca törvényességre vágyik

  Nem hozott megbékélést Alsózsolcán a helyi roma kisebbségi önkormányzat és a metodista lelkész szervezésében augusztusban megtartott tüntetés, amelyen másfél száz helybeli roma kért bocsánatot Alsózsolca lakóitól, miután négyen bántalmaztak egy idős férfit a saját udvarán.

 • A fekete lyuk - a Sorsok Házáról

  Sorsok Háza lesz a neve a holokauszt gyermek áldozatainak emlékét őrző intézménynek. Az új múzeum a régi józsefvárosi pályaudvaron, 2014 tavaszán nyílik majd meg, amint arról a parlamentben Lázár János egy nemzetközi sajtótájékoztatón beszámolt.

 • Barna Imre: Pont fordítva

  Elég baj az

  "Pipa, farmernadrág, dzseki, oldalszatyor, titokzatos mosolygás" - sorolta Bartos Tibor "mérhetetlen hiúságának" attribútumait 1982 végén "Bereznay" tmt., vagyis titkos munkatárs. "Elképzeli magának, hogy milyen lehet a 'nagy magányos amerikai ALKOT"', és azt megjátssza" - tette még hozzá, és ki tudja, hogy egyengetni vagy épp ellenkezőleg, nehezíteni akarta-e ezzel Bartos útját.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Perverz fogyasztóvédelem

  Amikor én még kislány voltam, a szünetekben párosával körbe kellett sétálnunk az iskola folyosóján, és amikor becsengettek, vigyázzba kellett vágnunk magunkat. Egyszer a mögöttem álló fiú felhúzta a szoknyámat, én rászóltam, az épp ott strázsáló igazgató pedig intőt adott nekem, mert vigyázzállás alatt beszéltem.

 • Sajó László Öt és feles

  Az utolsó dance

  Szeptember legvége, szél, alignap. Hétfő. Majd nyugdíjasjegyet kérek, gondolja K. Dezső, meccsre is azt veszek. Csak engedjenek be. Az Állatkert lakói izgatottak, nemsokára viszik őket a Vidám Parkba.

 • A szerk.

  Megbocsátani a megbocsátás kényszerét

  Aki korán kel, aranyat lel! Bajnai Gordon hétfőn hajnalban dobott egy SMS-t Gyurcsány Ferencnek, hogy aki le akarja váltani Orbán Viktort, az rossz ember nem lehet, kivéve Dopemant, ők pedig a jóemberek ünneplésének régi zászlóvivői, különösen Juhász Péter, a népek kovásza, aki még a Milla szakreferenseként százezrével mozgatta meg a tömegeket.

 • A szerk.

  Adja vagy nem adja?

  A zágrábi megyei bíróság tavaly novemberben bűnösnek találta hivatali hatalommal való visszaélés, valamint kenőpénz elfogadásának bűntettében, és nem jogerősen 10 év börtönre ítélte Ivo Sanadert, aki 2003 végétől 2009 nyaráig Horvátország miniszterelnöke volt.

 • Olaszország

  Lovagi tor

  Az újabb kormányválság és belpolitikai zűrzavar veszélyét elhárító és talán messzemenő következményekkel is járó olasz parlamenti bizalmi szavazást már másnap kiszorította a vezető hírek közül a lampedusai tragédia.

 • Sikkasztás vagy szolidaritás? - Szakszervezeti hirig

  Két év alatt több mint ötmillió forint tagdíjat fizetett be a Liga Szakszervezeti Szövetség kasszájába a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) a Cser Ágnes elnökölte egészségügyi szakszervezet helyett, noha Cser Ágnes többször a VDSZSZ és a Liga elnöki tisztét is viselő Gaskó István tudomására hozta, hogy megszüntették tagsági jogviszonyukat a Ligában.

 • Interjú

  "Megszűnik a kijárásos rendszer"

  Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke

  Kiszámítható finanszírozási rendszere és a versenyt ösztönző intézkedései miatt fogadta el a Magyar Rektori Konferencia a kormány felsőoktatási stratégiáját. Mezey Barna elnök szerint ugyanakkor továbbra is tisztázatlan a rektorok és az egyetemekre kerülő kancellárok viszonya.

 • "Mint a ritka virágok" – Sam Lee folkzenész

  Október 12-én a Művészetek Palotájában ad koncertet Sam Lee, aki tavaly igen nagy figyelmet keltett Mercury-díjra jelölt bemutatkozó albumával. A régi angol balladákat gazdag és eredeti hangszereléssel elővezető énekes-gyűjtő-tanárral telefonon beszélgettünk.

 • "Mint valami betegség" – Vladislav Delay elektronikus zenész

  Sasu Ripatti az elmúlt tizenöt év legismertebb és legfontosabb finn elektronikus zenésze. Rengeteg álneve van: Vladislav Delayként meghatározó albumokat írt a minimal, a glitch és a technó határait feszegetve, Luomóként pedig a vokálos, szexi deep house-ban vált ismertté.

 • Nem pünkösdi királyság - A kétszáz éves Verdi

  Az opera világában a 201. év éppúgy az övé lesz, ahogyan az övé volt a 199. is. Egy gyakran lesajnált zseni, akit a kronológia véletlene már életében és most a bicentenáriumon is Wagner mellé rendelt.

 • rés a présen

  "Nem veszik rossz néven, ha valaki megmutatja"

  Pápai Zsanett énekes

 • mi a kotta?

  Mózes úr

  "15-i levele az őrületbe kerget. Ez a zsidó egoizmus! Elegendő, hogy az emberből antiszemitát csináljon. Ez a faji büszkeség, ez a szolidaritás! Azt gondolja, hogy engem bármelyik cselekedetemben az a gondolat vezérel, hogy német vagyok?

 • Koncert

  Joe Bonamassa

  A gitárhős nem hal meg, csak átalakul: habár a mainstream rockzenében már rég nyugdíjazták a gitárbajnokokat, a bluesban még szabad a pálya. A szofisztikált brit bluest érces rock 'n' roll hangzással bevonó Bonamassa simán a legjobb igazolás a blues-rock takaros rendben tartott pályáján.

 • Lemez

  Emiliana Torrini: Tookah

  Az obskúrus indie-énekesnőből megbízható középkategóriás sztárrá válás meséje az izlandi Emiliana Torrini esetében is a klasszikus narratívát követi annak kötelező fordulataival. Az egyik ilyen a hirtelen beütő siker, amely a 2008-as Me And Arminivel következett be.

 • Koncert

  Jeney Zoltán születésnapi koncertje

  "Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba", juthatott volna eszébe Recenzensnek a híres Hérakleitosz-aforizma, amikor belépett a BMC szépségesen egyszerű, remek akusztikájú hangversenytermébe.

 • Film

  Zuhanás helyett

  Jan Ole Gerster: Oh boy

  Ilyen lett volna Joachim Trier Oslo, augusztus c. norvég filmjének főhőse, ha Jim Jarmusch írja a szkriptet és rendezi (át) melankolikus, kissé életunt ténfergéssé öngyilkosságba torkolló, 24 órányi vergődését.

 • Tévésorozat

  Fel a mélybe – Véget ért a Totál szívás (Breaking Bad)

  Befejezni tudni kell, és most senki sem vitathatja, hogy a Breaking Bad magasan a talajszint felett, zajosan, forrón és számos szikrát vetve bucskázott át a nemlétezés kapuján. Vince Gilligan, a szürke középiskolai kémiatanárból cukorkakék csodadrogot főző bűnözőzsenivé emelkedő/aljasuló Walter White rémmeséjének legfőbb tervezője kivételes formát mutatott az utolsó mérföldeken.

 • Film

  Gravitáció

  Tök mindegy, hogy Sandra Bullock hihető-e tudós űrhajósnak, és tök mindegy, hogy George Clooney az űrben is olyan menő, hogy szkafanderes fejjel is reklámozhatná a Nespressót.

 • tévésmaci

  Egy este a prücskök alatt

  Amikor Sztupa és Troché befogták a mormotákat, látszólag könnyű dolguk volt, alvó szőrös csákeszeket kellett keresgélniük a városban, és fülön csípni őket. Egy alvót nem túl fair, de elég könnyű elkapni. Valójában nehéz dolguk volt inkább, mert a mormotákat sem ejtették a - szőrös - fejükre, álcázták magukat.

 • Film

  Magántanulók

  Szász János: A nagy füzet

  Szász János korábbi munkáit, főként a Witman fiúkat tekintve szinte magától értetődő választásnak tűnik következő adaptációként A nagy füzet.

 • Interjú

  "Nem"

  Ulrich Seidl filmrendező

  Itt az egész Paradicsom-trilógia! A Paradise: Love - Szerelmet a feketepiacról és a Hit paradicsoma után A remény paradicsoma is fut a pesti mozikban. A premierre ideérkező rendezővel beszélgettünk.

 • Film

  Vérmesék

  Mindannyian jobban jártunk volna, ha Luc Besson Az ötödik elem után felhagy a filmezéssel. Most például a híres gitáros, Steve Van Zandt norvégiai ámokfutása (a Lilyhammer) tetszhetett meg neki, ezért Manzoniékat, a New York-i gengsztercsaládot - tanúvédelmi program keretében, még szép - egy isten háta mögötti normandiai falucskába helyezte el.

 • Film

  A remény paradicsoma

  Ulrich Seidl hit-remény-szeretet trilógiája az önmaguk paródiájába/ellentétébe fordult jámbor keresztényi értékekről, illetve ezen értékek kínzó hiányáról ad kijózanítóan pontos képet.

 • Tévé

  A vitát lezártnak tekintem

  Nemzeti Nagyvizit

  Hallgassunk bár politikusi nyilatkozatokat vagy akár a Red Bull Napóleon-reklámját, hamar bizonyossá válhat, hogy úgy kell nekünk a történelmi ismeretterjesztés, mint egy falat kenyér.

 • Megtisztulni nincs mitől - Vidnyánszky és a Vitéz lélek

  A rendező Vidnyánszky Attila egy szépséget nem nélkülöző, de konfliktustalan, drámaiatlan mitologikus világot hoz színre, rendezői önmagához képest bátortalan értelmezéssel. Minden és mindenki túl jó és túl szép.

 • Színház

  Artus: egy meg egy az egy

  Kár az előadást a Tibornak szeretettel alcímhez fűzött magyarázattal kezdeni. Goda Gábor koreográfus-rendező a Mu Színház néhai alapítójához, Leszták Tiborhoz fűződő barátságáról, közelségről, távolságról, szavakról és csendekről vallva a kezdet kezdetén elárulja, milyen alkotói kérdésekre született válaszul a darab.

 • Interjú

  "Ami lenyűgöz, de nem értem"

  Javier Cercas író

  Spanyol nyelvű, de nem spanyol írónak, Borges örökösének vallja magát. Néhány hete jelent meg magyarul jórészt a spanyol polgárháború végnapjaiban játszódó, komoly nemzetközi sikert aratott regénye, a Szalamiszi katonák.

 • Mi az a művészkönyv?

  Műfaj a margón

  Felhúzzuk a fehér cérnakesztyűt, kézbe vesszük a szétszabdalt, szögekkel kivert, üres vagy jelekkel telecsúfolt könyveket, és máris feltárulnak előttünk egy alig ismert művészeti ág finom kis titkai.

 • Könyv

  A láthatatlan tér

  Bazsányi Sándor-Wesselényi-Garay Andor: Kettős vakolás

  Egy irodalmár és egy építész-épületkritikus araszol végig mondatról mondatra kortárs és közelmúltbeli magyar szépirodalmi szövegeken. Kétfelől vizsgálják, kétfelé szedik ízekre az ábrázolásmódot, a nyelvi szerkezeteket, a tartalom és a kifejezés mélyrétegeit, hogy feltárják: hogyan beszél itt és most az irodalom az épített térről.

 • Kiállítás

  Népszerű és híres

  Fotográfia felsőfokon

  Ennél szerényebb már nem is lehetne a Magyar Fotográfusok Háza: olyan visszafogottsággal, installációs minimalizmussal mutatja be a huszadik századi fotográfia elképesztő gyűjteményét, mintha nem volna meg minden oka az ünneplésre.

 • Kiállítás

  Szamurájok és gésák - Hagyományos japán viselet és kortárs magyar ékszerek

  Több okból is furcsa képződmény a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum kiállítása. Egyrészt a kizárólag a címben szereplő gésák miatt, másrészt mert nehéz eldönteni, hol is találhatók a tárlat súlypontjai: a hagyományos japán tárgykultúrán, vagy a kortárs magyar ékszertervezők alkotásain.

 • étel, hordó

  Ferenc Ferdinánd

  Nem tudjuk, milyen megfontolások vezették a névadót, de annyi szent, hogy a tragikus sorsú trónörökös étkezési szokásairól nincsenek beható ismereteink. Tudomásunk szerint ételt sem neveztek el róla (vö. Wellington-bélszín, Újházi-tyúkleves stb.

 • chili&vanília

  Őszi cobbler

  Az ún. cobbler az egyik legnépszerűbb amerikai desszert, a gyümölcsös pite amolyan lusta változata. A morzsás sütemények népes családjának tagja, ezek sajátos jegyét viseli: nincs gyúrás, nincs nyújtás, az omlós tészta csak úgy, lazán a gyümölcsök tetejére kerül.

 • Konyhai kémia XLIII.

  Hajukra kenték

  A szappan

  Ősidők óta készítik, ám igazi karrierje néhány évszázada indult. Azóta nemcsak szabad, de kell is szappanozni.

 • "Tilos a dupla Nelson" - Sastin Marianna birkózó

  Cselgáncsozóként kezdte Mosonmagyaróváron, csak azután váltott, hogy a Csepel SC-hez, majd a Vasashoz került. Londonban és Pekingben is indult, de érem nélkül tért haza. Pár hete, a budapesti birkózó-világbajnokságon megszerezte a női szakág első vb-aranyérmét.

 • Dunai áruszállítás

  Strandpapucsban hajózni

  A vízi áruszállítás elterjedése több ezer kamion levegőszennyezésétől menthetné meg az országot, de úgy tűnik, a hajósokon kívül senkinek sem fontos, hogy teljes kapacitással működjenek a dunai kikötők.

 • Esemény

  Ganymed Goes Europe

  Csemege a sznoboknak: híres írók szövegei híres festők képeiről híres színészek tolmácsolásában, exkluzív helyszínen: a Szépművészeti Múzeum termeiben. A lengyel-osztrák-magyar koprodukció nagy előnye és tehertétele, hogy autonóm, "irodalmi" írókat kértek fel.

 • A szabad kútfúrás veszélyei

  Könnyen jön, gyorsan megy

  A jelenleg meglehetősen bonyolult adminisztrációhoz kötött kútfúrást csaknem teljesen szabaddá tenné - pusztán "bejelentési kötelezettség"-hez kötné - az a javaslat, amit Győrffy Balázs (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárkamara elnöke és Jakab István kormánypárti parlamenti alelnök, a Gazdakörök elnöke jegyez.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...