• HEGYMENET

  És életre kel az erdő

  Lengyel László Zoltán erdőmérnök a vezetett erdei túrákról

  Hogyan vált egy büdös láb névadóvá? Miért nincs a tanösvényen szemetes? Kik az erdő stand-uposai? Ilyesmikről beszélgettünk a katalinpusztai kirándulóközpontban az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetőjével, aki rendszeresen vezet túrákat is.

 • Görcsoldó mindenkinek - A Mária út zarándokai

  Miben különbözik a turista és a zarándok? Mennyire fontos a vallás? Mit jelent a vallási turizmus? A nemzetközi léptékű, de magyar ötlet nyomán formálódó Mária utat mindhárom kérdésbe belekevertük.

 • HEGYMENET - Galyatető Turistacentrum

  Példa nélkül

  Noha vadászkürtös felszentelése Orbán Viktor jelenlétében zajlott 2015 őszén, Galyatetőre látogatva mégis elfeledkezhetünk a politikai széljárásról és az úri Magyarország belviszonyairól. Úgy tűnik, hogy itt értelmes célokra és izgalmas építészeti minőségre fordították a felhasznált százmilliókat.

 • „Mindenki segítségére számítunk” - Berki Zoltán és Horváth János a turistatérképekről

  Nem egyszerű feladat megőrizni a turistatérképek hitelességét, pontosságát – olykor a szerkesztőnek kell személyesen hozzáigazítani a térképhez a tájat, festéket, ecsetet ragadva. A Cartographia kiadó turistatérkép- és kalauzsorozatának tartalmi fejlesztőjével, Berki Zoltánnal és a kiadó vezetőjével, Horváth Jánossal beszélgettünk.

 • HEGYMENET - Turistaházak a Mátrában

  „Amit az osztrákok csinálnak”

  Az elmúlt években százmilliókat költöttek a bakancsos turizmus fejlesztésére. A nyomok a Mátrába vezetnek.

 • Unger Anna

  Tesztoszteronország

  Az állami szintű nemi diszkriminációról

  A minap egy ellenzéki párt választási reformjavaslatát tárgyaló konferencián jártam, ahol szóba került a nemek közötti egyenlőség elvének törvényi biztosítása is. A javaslatot röviden ismertető pártelnök szerint a nők közéleti szerepvállalásának növelése, helyzetük megkönnyítése érdekében az lenne a kívánatos, hogy egyik nemnek se legyen 60 százaléknál magasabb aránya a parlamentben – ám minthogy ettől még messze vagyunk, ezért a párt a cipzárelv bevezetését javasolja.

 • Rév István

  A Vár elrablása II.

  A magyar parvenü kultúrája

  A palota és a Vár tudományos, kulturális célra használt épületeinek egy része elavult, funkciója ellátására alkalmatlan állapotban van. Jó lenne minél előbb felújítani őket, hogy 21. századi módon láthassák el feladataikat.

 • Techet Péter: Svarcgelb

  Buffet Impero

  Az év elején a trieszti napilap, az Il Piccolo arról számolt be, hogy tavaly az olasz kikötővárosban egyre többen adtak „habsburgiánus” neveket a gyerekeiknek. Az újszülött triesztiek között még egy németesen írt Franz Joseph is akadt.

 • László Géza: Visszajátszás

  Mert nem volt mit veszteni

  Az elmúlt hat évben jószerivel minden közszolgáltatásunkhoz hozzányúlt a kormány, olykor szikével, többnyire baltával. Szinte mindenhol a központosítás, a baráti szolgáltatók kijelölése és a politikai kontroll erősítése volt a cél.

 • A szerk.

  Bankrablás

  „Tekintettel arra, hogy egy olyan bankot, amit sosem kellett volna egyébként külföldieknek eladni, a magyar állam visszavásárolja, és ezzel a magyar nemzeti tulajdon aránya a bankrendszeren belül meghaladja az ötven százalékot” – ezt az MKB Bank folyamatban lévő állami megvárlására utalva mondta Orbán Viktor, 2014 nyarán Tusnádfürdőn.

 • A szerk.

  Csak a minimum

  Arcul csapta egy vödör hideg és eléggé koszos vízbe mártott, eléggé súlyos felmosó­ronggyal az Alkotmánybíróság, ne szépítsük, Matolcsy Györgyöt.

 • A szerk.

  Mindenki ellen

  Emlékeznek még Alicja Tysiąc történetére?

 • Bán Zsófia

  Kertész Imre mint kultúra

  A minap súlyos csomagot kaptam postán, a feladó neve helyén ez állt: Stiftung Bergen-Belsen.

 • A pékségek védelmében: kormányzati látszatszigor

  Nem mindennapi kenyerek

  Szigorít a kenyérsütésre vonatkozó szabályozáson a Földművelésügyi Minisztérium. A lépés egy hosszan elhúzódó lobbiharc újabb fejezete: a cél a hagyományos hazai sütőipar védelme a külföldi konkurenciával szemben.

 • Hogyan cserélt gazdát a Külkereskedelmi Bank?

  Titkok és remények

  A magyar tulajdoni hányad növelésével indokolta a kormány másfél évvel ezelőtt, hogy megvásárolta az ország legnagyobb veszteséget felhalmozó bankját, az MKB-t. Az MNB felügyelete alatt feljavított banktól ugyan újra megszabadult az állam, de egyelőre nemcsak a bank új tulajdonosai ismeretlenek, de azt sem tudni, mennyibe került az adófizetőknek Matolcsy György legújabb kalandja.

 • Szocibotrány Szigetváron

  A híres betegmalac-ügy

  Érdemi következmények nélkül zárult a szigetvári „betegmalac-botrány”, miután sem az eredeti nyilatkozatot tevő Vass Péter polgármestert, sem a „fogyatékos korcsok” likvidálását a Facebookon támogató szigetvári MSZP-elnököt nem érte retorzió.

 • Tiltakozás és sztrájk a közoktatásban

  Össztűz alatt

  Hiába a tanárok múlt heti akciója, a legfontosabb pontokon továbbra sem enged a kormány a tiltakozóknak. A pedagógusok közül egyre többen sztrájkolnának.

 • Könyv

  Papp Márta: Muszorgszkij dalai

 • Az NKA felére vágja a művészeti lapok támogatását

  Lefolyóirat

  Azt szokták mondani, a magyar kultúra hagyományosan a folyóiratokra épül. A Fekete Györgyék irányítása alá került Nemzeti Kulturális Alap ezt vagy másképp gondolja, vagy nem gondolkodik.

 • Színház

  Helyettük beszél

  Árvaálom

  A társadalmi felelősségvállalás drámái, melyek mostanában jó okkal megszaporodtak, rendre azzal a kérdéssel küzdenek színházilag, hogy hogyan lehet ábrázolni, vagyis szóra bírni azt, aki elnyomott, alávetett, kirekesztett, áldozat.

 • Önkényes igazgatóváltás a dunaújvárosi színházban

  Méltóságos uram komédiása

  Régen botrányosnak mondtuk volna, ma már szokásosnak: a dunaújvárosi színház élére a 9 tagú szakmai bizottság egyöntetű javaslata ellenére végül a polgármester jelöltje, Őze Áron került.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...