• MaNcs 28. évf. 42. sz. (2016. 10. 20.)

  A szaúdi szomszéd - Ghaith Pharaon élete és magyarországi üzletei

  A rijádi udvarban nevelkedett aranyifjúból a terroristák, drogdílerek és fegyverkereskedők bankjának egyik vezetője lett. Negyedszázada körözi az FBI és az Interpol, mégis szabadon repked Magyarországon, sőt a miniszterelnök családjához is közel került – üzletileg és helyrajzilag egyaránt. A titkosszolgálatok magatartását nehéz értelmezni.

  2016 / 42
 • Tévétorrent

  Lassan ég

  Atlanta

  Nemrég a Netflix vette gondjaiba Will Arnett Flaked c. sorozatát. Egy kallódó negyvenes LA-i hipszter a főhőse, akinek sosem jön össze semmi. Láthatóan nincs munkája, mégis valahogy mindig menő ruhákban jár, és van hol laknia.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Hajrá, Magyarország!

  Sportkedvelő kormányfőnk láthatóan csak akkor szereti a versengést, ha jók az eredmények, mint például a legutóbbi futball-Eb-n. Ám az olyan versenyszámokban, amelyekben rosszul teljesít az ország, rendre óvást emel.

 • A szerk.

  A semmiben

  Hogy Pecina, a Magyarországon régóta közkedvelt stróman előbb-utóbb bezúzza a Népszabadságot, elég régóta tudni lehetett – és még nem döntöttük el, hogy csodálkozzunk vagy megbotránkozzunk azon, hogy Ausztriából, a sógorok irányából mennyi mocsok és kétes egzisztencia és fekália áramlik át ebbe az országba, mintegy folyásirányban.

 • A szerk.

  A hetedik

  „A népszavazás a migránskérdésen túlnyúlva valójában az alkotmányos identitásunkról szólt” – mondta Orbán Viktor, miután az Országgyűlés elé vitte az Alaptörvény hetedik módosítását.

 • Mire megy a Fidesz 3,3 millió népszavazóval?

  Az új kétség

  Akár egymillió baloldali és bizonytalan választót is megmozgathatott a kormány kvótaellenes népszavazása. Persze a nemmel voksolók nem váltak automatikusan Fidesz-hívőkké.

 • Pert nyertünk első fokon az MNB-vel szemben

  Nem veszítette el köztulajdon jellegét

  Pert indítottunk annak érdekében, hogy a Matolcsy György vezette jegybanktól megtudhassuk, kik lettek az MKB Bank igazi tulajdonosai. Ez ugyanis közérdekű adat. És nemcsak szerintünk, hanem az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék ítélete szerint is.

 • „Még az ügyész is elsápadt” - Mécs Imre 1956-ról

  Egyetemistaként vonult fel 1956. október 23-án; a forradalom leverése után szabadságharcos csoportot szervezett. 1958-ban halálra ítélték fegyverrejtegetésért, ellenforradalmi szervezkedésért. A rendszerváltás egyik legaktívabb alakját, az SZDSZ és a Történelmi Igazságtétel Bizottság alapító tagját, Nagy Imre újratemetésének egyik szónokát, egykori országgyűlési képviselőt 1956-os emlékeiről kérdeztük.

 • Sándor Iván

  Értelmiség és forradalom az idő rostáján

  1956 és 2016

  A múltról azért kell beszélnünk, hogy a jelennel szembenézve a közeljövőre is vessünk egy pillantást. Amikor 1908-ban Ady Endre visszapillantott az éppen hatvan év előtti 1848-ra, ezt írta a maga koráról: „Az országnak hazudnak a kormányzói és az ország azt hazudja vissza, hogy rendben van… kitartottuk és kitartjuk azokat, akik megölik jelenünket, de mi lesz a jövővel?

 • rés a présen

  „Azt hiszem, maradok”

  Paul Oomen igazgató, 4DSOUND

 • mi a kotta?

  Remek rabkocsi sugárzik

 • Koncert

  Shobaleader One

 • Lemez

  Kiefer Sutherland: Down in a Hole

 • Lemez

  World music: ideje

  hátrafordulni. Friss áru érkezett az ötvenes-hatvanas évekből. A legújabb múlt idő, főleg latin holmikkal.

 • Koncert

  Zsoltárszimfónia

  Krzysztof Penderecki: Jeruzsálem hét kapuja

  A hetvenes-nyolcvanas években progresszív zenészkörökben illett megbotránkozva beszélni Pendereckiről, a Gyászzene Hirosima áldozatainak emlékére és a Lukács-passió egykori szerzőjéről, aki későbbi műveiben „elárulta” a kortárs zenét azzal, hogy „eladta magát” az akkoriban újdonságszámba menő retró irányzatnak, amelyet azóta sokféle módon neveztek, többek közt neoromantikának és eklektikának is.

 • Koncert

  A megfelelő kezek

  A fekete-fehér színei – Balog József zongoraestje a Zeneakadémián

  Vannak előadóművészek, akik állócsillagként élik életüket: készen lépnek elénk, és lényegében mindvégig olyanok maradnak, amilyennek megismertük őket.

 • rés a présen

  Szintén kottából

  Szamosi Zsófi színész

 • Színház

  A nők iskolája

 • Színház

  Európa felfal

  Dosztojevszkij: A krokodilus

  A felszín ártalmatlannak tűnő, nagy képi erőket mozgató, kissé értelmezhetetlen mese. A mély­struktúrában viszont komoly ideológiai tartalmak rejtőznek, kibeszéletlen, zavaros, eurofób gondolatok. Mindez Dosztojevszkij köntöséből bújik elő.

 • Workshop

  Joyce Maynard kreatív írás órája

 • Könyv

  Háy János: Ország, város, fiú, lány

 • Könyv

  A látszatok birodalmaiban

  Fried Ilona: Őexcellenciája kívánságára – Színház, kultúra és politika a fasizmus Olaszországában

  Tudományos művek többnyire hiába tartalmaznak megvilágító történelmi tanulságot, ez csak a kevés értő olvasónak lesz élménye. Nemcsak azért, mert nem szórakoztatásról van szó.

 • Interjú

  „Az őrszobán fogant meg a lányunk”

  Nathan Filer író

  Első könyvét, A zuhanás sokkját harminc nyelvre fordították le, de az írásnál most jobban érdekli, hogy a pszichiátriai ellátórendszerben ápolóként eltöltött másfél évtized után pszichoterapeuta lehessen. A pécsi íróprogramra idelátogató szerzőt a skizofréniáról és a no-go zónákról is kérdeztük, de elárulta azt is, miért tiltották ki Izraelből.

 • Irodalmi Nobel-díj 2016

  Századunk költője

  Bob Dylan

  „Bob Dylan dalszerző. Annak költő. De annak az. Ez nem szofisztika, hanem tényközlés. Bob Dylan mint századunk költője: harmatos ökörség” – írta a felkért lektor nyolcvanvalahányban, és nem javasolta, hogy „leműfordítsak” egy Bob Dylan-kötetre valót.

 • Stadionavató a Hungária körúton

  Kék a Hold is

  (MT)K. Dezső most is a Netovább-ban kezd, két deci vörössel kezében kimegy a kocsma elé, nézi a furcsa fényeket… Hol van a száz­éves nagykapu? Körülnéz, ennyi embert csak akkor – akkor se – látni, ha jön a Fradi.

 • Viszi a milliárdokat a trendi ’56-os emlékév

  Beférkőzni a fiatalok agyába

  Desmond Child-himnusz, ’56-os koktél és múltidéző lövészet gyerekeknek – költi a kormány a pénzt az emlékévre. Schmidt Mária azt ígérte, szexi lesz és fiatalos, van rá 13,5 milliárd, de a kampánynak voltak kínos pillanatai.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...