• MaNcs 30. évf. 13. sz. (2018. 03. 29.)

  „A szív és az ész harcol bennem” – Körkérdésünk: lehet-e a Jobbik jelöltjére szavazni?

  A kormányváltást akaró, demokratikus értékrendű – liberális, zöld, baloldali, konzervatív meggyőződésű – állampolgár jó néhány választókörzetben a következő dilemmával néz szembe: vajon a hozzá legközelebb álló jelöltre szavazzon-e, vagy voksát inkább a leg­esélyesebb, sőt, nyerni képes ellenzéki kihívóra adja, aki történetesen a Jobbik jelöltje?

  2018 / 13
 • A szerk.

  Farkától bűzlik

  Hát, ez tényleg oltári jó móka volt! Mindenkinek baromira tetszett, de különösen a sajtónak, kivált a demokratikus sajtónak: médiatörténeti pillanat, sőt, történelmi, ilyeneket mondtak, afelett kitörő örömükben, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyik országgyűlési képviselőjelöltje csirkejelmezben kotkodácsolta végig a Magyar Televízióban minden választási pártnak, így nekik is biztosított 5 perces műsoridőt.

 • A szerk.

  Az utolsó szabotázs

  Németh Szilárd tűnhet (a maga módján) viccesnek, sőt, megnyerő külsejűnek, éles eszűnek is, ez teljes mértékben ízlés kérdése. Nem kétséges, hogy szép számmal akadnak polgártársaink, akik bizalomgerjesztő figurának látják – biztos azért vitte ilyen sokra, azért lett ő a Fidesz alelnöke, mert az effajta kiállás, ez a szerep számos szavazó szívéhez találja meg az utat.

 • Vagyonokat húznak a Fidesz-közeli közbeszerzési tanácsadók

  Szökőpénz

  Az uniós támogatásokra rátelepedett pénzszivattyú több ezer milliárdos hozamából szép summa csorog le a tendergépezet olajozott működését biztosító közbeszerzési tanácsadóknak is. A velük kötött többéves keretszerződések a választások után is lehetőséget adnak az eljárások Fidesz-barát irányban tartására.

 • Czeglédy Csaba ismételt őrizetbe vételének jogszerűsége

  Lett még egy

  Az előzetesben lévő Czeglédy Csaba szombathelyi független országgyűlési képviselőjelölt másfél napig volt csak szabadlábon: miután a mentelmi joga miatt szabadult a börtönből, az ügyészség pillanatok alatt elintézte, hogy ismét rács mögé kerüljön.

 • Ellenzéki esélyek Óbudán és a főváros VI–VII. kerületében

  A program nem számít

  E két körzetben 2014-ben a baloldal nyert, és az ellenzék most is elhozhatná mindkét mandátumot, ám az Együtt egyik jelöltjén kívül eddig senki nem szánta rá magát, hogy az esélyesebb javára visszalépjen.

 • Mérlegen a Jobbik választási programja

  Móricka bakancsot húz

  Tényleg megszelídültek? Van reális gazdasági elképzelésük? Gondolnak valamit a kultúráról? Mindhárom válasz lesújtóan egyszerű. Nem.

 • Kazincbarcika, Miskolc, Ózd

  Billegő Borsod

  Borsod megye első négy választókerülete tarka képet mutat: indulnak volt MSZP-sek függetlenként, újrázó baloldaliak és fideszesek, erősödik a Jobbik, a helyi politika pedig kihat az országosra.

 • Interjú

  „Folyamatos és tudatos leépítés volt”

  Fleck Zoltán, az ELTE ÁJK Jog- és Társadalomelméleti Tanszék vezetője a bíróságok helyzetéről

  Évek óta nem beszélhetünk jogállamról, és tévedés azt gondolni, hogy az autoriter rendszer a bíróságokon fog megbukni.

 • Tévésorozat

  Itt és most

 • tévéSmaci

  Nyúlegér

 • Tévé

  Maksa Zoltán köpönyege

  AradiVarga Show

  A pesti humor olyan, akár a turáni átok vagy a magyar sportnagyhatalom: olyan régóta emlegetjük az üres szófordulatot, hogy jó ideje már hiszünk is az általa leírt jelenség létezésében.

 • A Cambridge Analytica-botrány

  Áruló barátunk, a Facebook

  A politikai kampányok atombombáját találta fel a Cam­bridge Analytica vagy csak a meleg vizet adta el újracsomagolva? A szemünk láttára zajlik a kortárs internet legnagyobb botránya, amely akár a Facebook sorsát is megváltoztathatja.

 • Könyv

  Györe Bori: Engedély magamnak

 • Könyv

  Bartos Erika: Brúnó Budapesten

 • Böngésző

  Mindenre képes szótár

 • Könyv

  Nem habos kakaó

  Három gyerekkönyv nehéz témákról

  Az iskolai olvasmányok és memoriterek többsége menthetetlenül búvalbaltázott, és melegágya a tanult pesszimizmusnak: elsőben a Micó macska mártírhalála, negyedikben halálhörgés, siralom, hatodikban Szép Ilonka, Kőmíves Kelemen és a depresszióirodalom gyöngyszeme, A Reményhez, hadd ne soroljam – kész csoda, hogy a gyerekek nem dőlnek tömegesen fakardjukba.

 • Interjú

  „Örüljünk, ha egyáltalán olvas”

  Szekeres Nikoletta irodalmár, kritikus

  A hazai gyerekirodalom helyzetéről, új kilátásokról és jó könyvekről beszélgettünk Szekeres Nikolettával, a téma szakértőjével, miközben a young adult irodalomtól eljutottunk egészen az óriásplakátokig.

 • Könyv

  A bujkáló szörnyeteg

  Gyurkovics Tamás: Mengele bőröndje – Josef M. két halála

  Első prózakötetéhez Gyurkovics Tamás nem kevésbé ambiciózus témát választott, mint Josef Mengele dél-amerikai bujkálásának történetét.

 • Poeta.doc

  Hó, hipó, halál

 • Per alatt Kertész Imre hagyatéka

  A Schmidt–Kertész-szerződés

  Kertész özvegyének örököse és Schmidt Mária küzd a jogokért

 • Színház

  Csak szép emberek

  Dühöngő ifjúság

  A darab első jelenetében vasárnap délután van. A családi nem idillben újságot olvas, teázik, cigarettázik két férfi és rendületlenül vasal egy nő egy padlásszobában. A vasárnap délután a polgári, családi lét szakítópróbája: a látszatok felfeslenek, megmutatja magát a verkli, a monotónia, a tehetetlen, vergődő élet.

 • Interjú

  „A szabadságról szól”

  Szilágyi Bálint rendező

  Az idei könyvfesztivál díszvendége, Daniel Kehlmann legújabb drámáját tűzi műsorára a Hatszín Teátrum. A megtévesztő cím bűnügyi sztorit takar, mely aktuális kérdéseket tesz fel demokráciáról, jogállamról, s közben egy szerelem történetét is elmeséli.

 • Antoni Rita–Szabó A. Zsófia

  A genderpánik bűnbakjai

  Transznemű gyerekek: rémhírek kontra valóság

  Az utóbbi években hazánkban is lábra kapott a „genderideológia”-ellenes (korábban jellemzően csak jobboldali-fundamentalista) diskurzus, amelyben, mivel férfi és nő egyenlőségét nyíltan ellenezni a 21. században már kissé avítt lenne, megtisztelő figyelmet kapnak a transznemű emberek.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...