• MaNcs 30. évf. 35. sz. (2018. 08. 30.)
  Interjú

  Jeszenszky Orbán kormányzásáról: „Bólogató Jánosokkal nem lehet egy országot vezetni”

  Jeszenszky Géza, az Antall-kormány volt külügyminisztere Orbán Nyugat-ellenességéről

  Az elsők között szorgalmazta a jobboldalon, hogy Orbán Viktor legyen a tábor vezetője, 2014-ig a kormány támogatója, oslói nagykövetként a képviselője volt. Ma már úgy látja, Orbán a vesztébe viheti az országot, a Nyugat-ellenessége pedig történelmi vétek.

  2018 / 35
 • Interjú

  „Hitelesen hozzászólni”

  Koltay Anna és Turán Eszter dokumentumfilmesek

  Önerőből vágtak bele a budapesti szubkultúrákat bemutató filmsorozatba, először a punk és a hardcore, most pedig a hiphop színterét tekintették át – meglepően szórakoztatóan. A két rendezővel az underground konfliktusairól és a filmkészítést gáncsoló szexizmusról is beszélgettünk.

 • Jeney Petra

  A bizalom vége

  A Celmer-ügy és következményei

  Tavaly májusban az ír hatóságok Dublinban letartóztatták Artur Celmer 31 éves lengyel állampolgárt, akit kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos vádak miatt szándékozott (lengyel) bíróság elé állítani a (lengyel) vádhatóság.

 • Mélyi József: Pálya a magasban

  Időben lépni

  A kerékpársportban sokszor minden csak az időzítésen múlik. Tudta ezt Holló Sándor is, aki Hegyeshalom belterületén, a Vörös Lendület TSZ vendéglátó-helyiségének kapualjában várta, hogy az 1953-as Budapest–Bécs–Budapest-verseny élbolya elhaladjon előtte.

 • A szerk.

  Semmi

  2017. október 14. Mond ez a dátum valamit bárkinek is? Ekkor jelent meg Sárosdi Lilla színésznő Facebook-bejegyzése az őt ért szexuális zaklatásról. A rá következő napokban olybá tűnt, megindul valamiféle öntisztulási folyamat a magyar kulturális életben, kisvártatva napvilágra kerültek Kerényi Miklós Gábor viselt dolgai is, s nem is maradtak közvetlen következmények nélkül sem az ő, sem a Sárosdival erőszakoskodó Marton László tettei.

 • A szerk.

  A híres szerző

  Demokratikus kapitalizmusunk fényes napjait éli, egymást érik a nagy horderejű fel- és bevásárlások, adások és vételek pörögnek zabolátlanul, befolyásolást garantáló részesedés tapos titokzatos tőkealap sarkára.

 • A török gazdasági válság

  Szídd fel begyem a sok pénzt!

  Hová vezet, ha a gazdaság bajait nem kezelik időben, mert az országot egy személyben irányító vezető úgy gondolja, szembemehet a gazdasági törvényszerűségekkel?

 • Az egyházi iskolák térnyerése

  Holtig tanít

  Az Orbán-kormány évek óta építi az egyházi iskolahálózatot, miközben az állami rendszer egyre rosszabb állapotban van. Az egyházi intézmények azonban sok esetben növelik a szegregációt, és szembemennek a modern pedagógiával is.

 • Elégedetlen állami közszolgák

  Még hallgatnak

  A választások bojkottját nem vállalták be a közigazgatásban dolgozók, de most összefognának a tűzoltókkal és a rendőrökkel. Nemcsak magasabb bért, hanem – elsőre meghökkentő módon – bürokráciacsökkentést is követelnek.

 • A Heti Válasz bezárása

  Zéró tolerancia

  „A választás után természetesen elégtételt fogunk venni” – fenyegetőzött a kormányfő a kampányban, amikor a média több fideszes politikus szennyesét kiteregette. Április 8. után először azokra csaptak le, akik jobbról merészelték bírálni Orbán Viktor politikáját.

 • Kiállítás

  Kelemen Richárd: Under Construction

 • rés a présen

  „A Csarnoknegyed atmoszférája”

  Istvánkó Bea boltos és galerista

 • Kiállítás

  Összezárva

  Fürdőző írók a PIM-ben

  Kétségtelenül van abban valami megragadó, ahogy a fénykép készültekor, az 1959-ben mindössze 31 esztendős Juhász Ferenc – aki egyébként éppen kilencven éve született – dob egy hátast a szigligeti strand úgynevezett íróstégjéről.

 • Film

  Könyvvel persze könnyebb

  Isabel Coixet: Könyvesbolt a tengerparton

  Ember és könyv közeledésének szép és meghitt, sőt, már-már erotikus példájának lehetünk tanúi, méghozzá ott, ahol erre a legkevésbé számítottunk: egy angolosan jól nevelt, teasütemény-szagú koprodukcióban.

 • Könyv

  Mitől ütős egy detektívtörténet?

  Nyomozómunka híján - Miklós Ágnes Kata: A nyolc fogaskerék esete

  Van valami végtelenül lehangoló abban, amikor egy populáris műfajokkal foglalkozó tanulmánykötet többoldalnyi magyarázkodással és panasszal indít.

 • Poeta.doc

  Hogy épül a piramis

 • Interjú

  „A modernitás a tekintély egyetemes válsága”

  Klima Gyula filozófus

  A Mátrix világát, az ember saját magától is elidegenedett öntudatának ötletét Descartes-nak és a nominalista középkori filozófiának köszönhetjük? Kant már csak próbálta menteni a menthetőt? A New York-i Fordham University tanárával beszélgettünk a Nagy Skolasztika gondolatkatedrálisairól és arról, ami az összeomlásuk utánuk következett.

 • Pert vesztett a Monsanto, bajban a Bayer

  289 millió dollár egy életért

  Most ugyan elvesztett egy nagy pert, s hamarosan sokak szemében gyűlöletes nevét is elhagyhatja a nemrég új kézbe került agrártechnológiai multi, de a halálos játszma még korántsem dőlt el.

 • Mit csinálnak a közösségszervezők?

  Egy mindenkiért

  Kátyúsak az utak? Nem megfelelő a közvilágítás? Be akarják zárni az óvodát? Nincsenek szabadidős lehetőségek? A helyi problémákat a helyi lakosok ismerik igazán, így sokszor a megoldás is az ő kezükben van. Ebben segít a közösségszervező.

 • Jelmezes kórházlátogatás

  Elza sóhajt, Spock beköszön

  A hazai cosplay-kultúra kosztümös képviselői betegeket látogatnak. Csatlakoztunk Hófehérke Star Wars-rohamosztagosokból álló kíséretéhez a Szent László Kórház gyermekonkológiai osztályán.

 • Veteránjármű-birodalom Polgáron

  Ikarusok a pusztában

  Ha valaki véletlenül téved erre, azt hiszi, álmodik. Ameddig csak a szem ellát, régi buszok sorakoznak, olyan az egész, mintha a rozsdatemető tetemeit exhumálták volna.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...