Hushegyi Gábor

  • Hushegyi Gábor

Hushegyi Gábor cikkei

Csak fekete vagy fehér

  • Hushegyi Gábor
Primitív, kocsmai sértések hangzottak el az apostoli kettős kereszt alatt Göncz Kinga külügyminiszter asszony és a turul címére: "az a kócos asszony, aki valóban kócos"; "a szerencsétlen" (chudera); "a magyar papagáj" - természetesen jó ismerősünk, Ján Slota szájából. Ő és pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kormányon van, de a szlovák ellenzék sem akart lemaradni. A kereszténydemokraták elnöke szerint "a magyar autonómia egyetlen formája sem reális Szlovákiában"; az autonómia célként tételezését még Dzurinda exkormányfő is "butaságnak" és "nevetségesnek" minősítette.

Fejjel a falnak (A szlovák parlament és a Benes-dekrétumok)

  • Hushegyi Gábor
Idén júniusban öt év szünet után találkozott egymással a magyar és a szlovák miniszterelnök - és már-már az európai szomszédsági viszonyok beköszöntét kezdtük remélni. Pedig egy pillanatra sem dőlhetünk hátra a karosszékben. Bármikor történhet valami, ami alapjaiban változtatja meg a nehezen elért magyar-szlovák partneri viszonyt.

Bugár Béla bukása: Újrakevert magyar kártya

  • Hushegyi Gábor
Vajon történelmi fordulópont volt-e a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) tisztújító kongresszusa, vagy sem? Mi változik azzal, hogy a pártelnök Bugár Béla március utolsó napján elbukta a választást, s az MKP új elnöke - tizennégy szavazattal - az örök második, Csáky Pál lett? Valóban Duray Miklós áll a trónfosztás mögött? Mi a váltás oka, és mi lesz a következménye?

Maradtál volna bölcs (Szlovákia a magyarverések előtt és után)

  • Hushegyi Gábor
Magyargyűlölet, magyarverések és erőszakhullám Szlovákiában - szalagcímek az elmúlt hetekből. Vajon vége-e a nemzetek közötti békés együttélésnek Szlovákiában? És hol voltak a nacionalisták az elmúlt nyolc évben, honnan bújtak elő, kinek a bátorítására mernek fényes nappal támadni Nyitrán, éjszaka Diószegen? Félreismertük volna Szlovákiát?

Hushegyi Gábor: A kisebbségi Mátrix: újratöltve (A határon túli magyar politikai elit felelõsségérõl)

  • Hushegyi Gábor
Sértõdöttség és csalódás, dac és szoclib-ellenes hangulat uralkodik a határon túli magyarok között a sikertelen népszavazás után. A kassai "polgárok" kifütyülik a parlament szocialista elnök asszonyát, pedig õ igennel voksolt a határon túl élõ magyarok kedvez-ményes honosítására. "A magyar az egyetlen nemzet Európában, amely képes volt népszavazás útján belerúgni a nemzettársaiba" - írja Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ügyvezetõ alelnöke.

Hushegyi Gábor: Ezt nekünk? (A komáromi Selye János Egyetemrõl)

  • Hushegyi Gábor
Szeptember közepén a szlovákiai Rév-Komáromban megnyitotta kapuit a Selye János Egyetem. Sikertörténet! - halljuk minden oldalról, a magyarországi szakminisztertõl, jobb- és baloldali politikusoktól, a szlovákiai magyar politikai elittõl. Ez a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) eddigi legnagyszerûbb eredménye! A rendszer-váltás után a Kárpát-medencei határon túli magyarság körében egyedül a szlovákiai magyarok politikai képviseletének sikerült egy önálló, állami költségvetésbõl mûködõ felsõoktatási intézmény létrehozása.

Kövess minket: