Kozák Dániel

  • Kozák Dániel

Kozák Dániel cikkei

Alibipassz (Az egyházi vezetők, az ügynökmúlt és az ítélőtábla)

  • Kozák Dániel
"Ma a bírói függetlenség legfontosabb feltétele a bíró szakmai és intellektuális felkészültsége" - írta Fleck Zoltán jogszociológus az Igazságszolgáltatás reform közben című tanulmányában. Igazán találó mondat, melynek az igazságtartalmát szinte a saját bőrömön éreztem minap a Fővárosi Ítélőtáblán.

Tour de France: Fekete trikó

  • Kozák Dániel
Armstrong vagy Ullrich? - néhány évvel ezelőtt még ez volt a kérdés. Armstrong és Ullrich már nincsen, mégsem ezért vált teljesen lényegtelenné a sárga trikó kérdése az idei Tour de France-on. Azok a hazugságok, amelyek a teljes élsportot övezik, a mostani Touron buktak ki, szinte teljesen értelmetlenné téve az idei viadalt.

Pereskedés ügynökügyi vita miatt: Szólj csak, szánk!

  • Kozák Dániel
Azt, hogy az ügynökkérdés mekkora vitákat és indulatokat képes még most, sok-sok évvel a rendszerváltás után is kiváltani, jól példázza Kolláth György alkotmányjogász és Ungváry Krisztián történész pereskedése és sajtóvitája. Az eset azt is jól mutatja, hogyan próbálják kártérítési és büntetőperekkel elrettenteni a publikálástól és a múltfeltárástól a levéltári kutatókat.

Távol tartás: Nem segít a rendőr

  • Kozák Dániel
Némi késlekedés után lassan fél éve - július 1-jétől - Magyarországon is létezik a távol tartás intézménye. Egy gond van vele - mondják a családon belüli erőszak ellen küzdő civil szervezetek: a parlament végül egy teljesen kilúgozott változatot fogadott el, amely a családon belüli erőszak legtöbb esetére egyszerűen nem alkalmazható, ahol pedig alkalmazható lenne, ott is hatástalan.

Szerencsejátékok az interneten: Versenyszellem

  • Kozák Dániel
Az internetes szerencsejátékkal foglalkozó cégek forgalma évi sok millárd dollár, a regisztrált játékosok száma több tízmillió szerte a világon. A virágzó üzletág azonban a legtöbb helyen ingatag talajon áll: az internetes fogadók tekintélyes hányada olyan országban él, ahol tilos - de jobb esetben is nem volna szabad - így játszaniuk.

Arányok és árnyak - A dél-libanoni háborúról

  • Kozák Dániel
Amikor a média naponta viszi el sok százmillió nappali szobába a tragédiák sorozatképeit, érthető okból könnyen a napi szörnyűségek hatása alá kerülünk, és nem akarunk mást, csak azt, hogy legyen már vége. Hogyne! Akad-e bárki is, aki ne ezt óhajtaná?

Kövess minket: