Lőrincz Balázs Bendegúz

  • Lőrincz Balázs Bendegúz

Lőrincz Balázs Bendegúz cikkei

Téves hívás

  • Lőrincz Balázs Bendegúz
Kezdjük a jó hírrel, mert hát ki hitte volna, hogy a Narancsban a robotsebészet kapcsán általam bezzegországként citált Szlovákia egészségügyi rendszerének néhány eleme ilyen hamar elérhető közelségbe kerül a magyarok számára: „Szlovákiában konkrétan büntetik a hálapénz elfogadását, a szlovák orvosok megkeresik a német orvosok bérének nagyjából a felét, és nem átallanak tömegesen Szlovákiában maradni.” (Lásd cikkünket: Te, a robot, Magyar Narancs, 2020. szeptember 17.) És tessék, mindjárt Magyarországon is hasonló lesz a helyzet – és ha nem is fognak emiatt tömegesen hazatérni a külföldön karriert befutott orvosok (erről bővebben lejjebb, saját tapasztalatból), valószínűleg kevesebb fiatal kolléga fogja elhagyni az országot, és ez mindenképpen nyereség a magyar betegek számára.

Te, a robot

  • Lőrincz Balázs Bendegúz
Csaknem tíz éve járok nagyjából havi rendszerességgel Strasbourgba, ahol az IRCAD (Institut de Recherche contre les Cancers de l’Appareil Digestif) elnevezésű sebészeti oktató- és kutatóintézetben tanítok fej-nyaki robotsebészetet az új európai robotteameknek.

Vírus a vírusnak kivájja?

  • Lőrincz Balázs Bendegúz
Ez egy felnőtt társadalom, ahol nem központilag kiosztott, pontba szedett ukázok, hanem felelős személyek nagyon is személyes, felelősségteljes, és persze számonkérhető döntései alapján működik, vagy éppen nem működik valami. Általában inkább működik.

Kövess minket: