Miklósi Zoltán

  • Miklósi Zoltán

Miklósi Zoltán cikkei

Tájkép csaták előtt

  • Miklósi Zoltán
  • Majtényi László
  • Szabó Máté Dániel
Az alkotmány mindig több, mint a szövege. Az Eötvös Károly Intézet kezdetektől képviselt álláspontja szerint a 2011-ben elfogadott alaptörvény már eredeti formájában is letért a demokratikus jogállamiság nyomvonaláról, szigorú értelmezés alapján nem volt jogállami alkotmánynak tekinthető. Ha a negyedik módosítás mérföldkő volt is, a legfontosabb határsértés már korábban megtörtént.

Bojkottal a kormányváltásért?

  • Miklósi Zoltán
Az Orbán-rezsim léte azon alapul, hogy erejét nagyobbnak mutatja a valóságosnál, és elhiteti a társadalom és gazdaság szereplőivel, hogy hatalma örökre szól. Ezért hatalma addig és nem tovább marad fenn, amíg a kritikus helyzetben lévő szereplők úgy gondolják, hogy a Fidesz leválthatatlan.

Kijózanodás után

  • Miklósi Zoltán
Összeomlás után, összefogás előtt: kritikai elemzés a magyar baloldal elmúlt éveiről és jövőbeli lehetőségeiről.

Járatlan utakon

  • Miklósi Zoltán
"Virginia a demokratákra szavazott. A polgárháború véget ért" - írta blogján Paul Krugman közíró, az idei Nobel-díjas közgazdász november 4-én, este tizenegy óra körül. A választás jelentőségét az amerikai fekete közösség emancipációjának szempontjából aligha lehet túlértékelni. De milyen kormányzás várható Barack Obamától?

Amerikai elnökválasztás: Két férfi, egy határeset

  • Miklósi Zoltán
Aszövetségi legfelső bíróság múlt keddi, mindent eldöntő ítélete nehezen tekinthető bármi másnak, mint cinikusnak. Abban a kérdésben kellett dönteniük a főbíráknak, hogy mintegy negyvenezer szavazólapnak a floridai állami legfelső bíróság által engedélyezett kézi újraszámlálása nem támaszt-e alkotmányos aggályokat. A kérdéses negyvenezer szavazatot korábban érvénytelennek minősítették, mert a számlálógép nem volt képes azonosítani őket, a korábbi kézi számlálásokból pedig azért maradtak ki, mert a republikánus floridai államtitkár, Katherine Harris által kissé önkényesen felállított határidőig nem végeztek velük. Tudni kell, hogy a floridai választójogi törvény kimondottan lehetővé teszi azon szavazatok beszámítását, amelyeket nem jelöltek be ugyan szabályszerűen, de egyértelműen megállapítható a szavazói szándék. A floridai legfelső bíróság ezt az elvet vette figyelembe, amikor engedélyezte az ismételt számlálást, csakhogy nem adott meg világos, az egész államra érvényes, egységes ismérveket a szavazói szándék megállapításához a vitatott esetekre. A szövetségi bírák pedig éppen erre hivatkozva mondták ki: alkotmányos kételyt támaszt, hogy a helyi szavazatszámláló bizottságok többé-kevésbé önkényesen ítélhetik meg a szavazói szándékot. Ezzel az érveléssel még nem is volna baj.

Kövess minket: