Lapát-Kerekes János

  • Lapát-Kerekes János

Lapát-Kerekes János cikkei

A sóderhordó új ruhája

  • Lapát-Kerekes János
Épp egy hónapja volt, hogy a rozsdásodó vasdobozokba zárt "szocialista szellemről" értekeztünk e hasábokon - ugyancsak hadtörténeti emléktárgyak közt bóklászva a zsámbéki rakétamúzeumban (Konzervdobozok, 2010. július 22.). Most még messzebbre nyílott módunk visszalépni a tér-idő kontinuumban.

Kiállítás - Küldök rád egy SMS-t - Haditengerészetünk emlékei

  • Lapát-Kerekes János
Ezek voltak ám a pompás fickók, a mieink, a Monarchia haditengerészei. Talpig fehérben, ha végigment egy Linienschiffskapitän a pólai főutcán, le egészen a kikötőig, hát azután megfordultak a menyecskék alighanem. Ha megállott egy közülük a parancsnoki hídon, s a messzibe tekintett, vén tengeri medve, hát az rögtön egy festő ecsetjére kívánkozott - nagyon nem szakadhattak bele a piktorok a melóba, lévén a Császári és Királyi Haditengerészet parancsnokai között a magyarok nem hágtak egymás sarkára. Éppenséggel az egy szem Horthy volt az első háború mérsékelten dicsdús szakaszában (a legvégén) flottaparancsnok. Mindegy, ettől még szép a szép. Ott van például az SMS Kaiserin Elisabeth igaz története, mely ugyan nem végződött hepienddel, de 95 éve hadifogságba esett legénységének hősiességére emlékezik e kiállítás is. Nos,

Kiállítás - A tenger gyümölcsei - Fiume magyar emlékezete

  • Lapát-Kerekes János
Minden Fiumében kezdődik, a "mi kikötőnkben", de legfőként az isztriai nyaralás, pláne ha az utazás valami békebeli módját választjuk, mondjuk a vasutat. Ámbár ha teljesen úrrá lesz mirajtunk a gátlástalanság, s a hajót is beállítjuk, akár a dalmáciai nyaralás első állomása is lehet. Megállunk arccal a mólónak, a hátunk mögött a Jadrolinia jegypénztára, oldalt jobbra a pályaudvar, jobbra hátra a buszvégállomás - e ponton éppen össze is keverhetnéd a várost a félsziget túlsó oldalán fekvő Trieszttel. Ha Dubrovnikba igyekszel, behajózol, s röpke huszonnégy óra az út (minden nagyfánál kiköt), ha Abbáziára, felszállsz egy trolira, s 24 perc alatt kiér veled. Fiume az előre megálmodott szép napok tranzitállomása, az utolsó lépcsőfok; pedig - még egy turistától is - többet érdemelne, felkaptatni a Trsatba, s onnan gyönyörködni a városi és kikötői panorámában, inclusive INA olajtározók, sokemeletes panelházak a dombkaréj távolibb felén, vagy végigszaladni a kikötővel párhuzamos főutcán a piacig, s egyáltalán, maradni pár napot, engedelmeskedve az állomáson "szobe, szobe" kiáltásokkal eléd sereglő nyugdíjasok lendületes vendégszeretetének.

Titanic-kiállítás Budapesten: "Amikor ezernyi üveggolyó"

  • Lapát-Kerekes János
Hol süllyedt el a Titanic? Ugyan, kérem, ezt még egy ötödikes is tudja! Kanada partjainál, Új-Fundland előtt; az északi szélesség 41. fokának 46. percénél és a nyugati hosszúság 50. fokának 14. percénél. Biztos? Nem adódhatnak esetleg alternatív lehetőségek? Mondjuk a tévében? A Corvin moziban? A magunk részéről kizárnánk az összeset. Egyre tisztábban látszik ugyanis, hogy a Marson - de van-e ott szélesség, pláne hosszúság?

Kövess minket: