Vári György

 • Vári György

Vári György cikkei

Esterházy Péter: „A politika nyelvi kérdés is”

 • Vári György
A könyvfesztivál előtt egy héttel a legismertebb magyar írók egyikével, Esterházy Péterrel beszélgettünk Claudio Magrisról, Günter Grassról, Ottlikról, valamint az egykori néphadsereg és a jelenlegi kultúrpolitika titkos összefüggéseiről.

„Nemcsak Pestből lett elegem” – Oravecz Imre

 • Vári György
Távozó fa című verseskötete kapta a 2016-os Aegon művészeti díjat, amelyet tegnap adtak át. „A díjátadón elmondta: amikor kétkötetes regényét befejezte, akkor vette elő korábban írt verseit, amelyeket újabbakkal egészített ki. Mint mondta, először azt hitte, vicc, hogy díjat kap, csak amikor az emailt is megkapta, akkor tudatosult benne: igaz lehet” – írja az MTI. Alább a díjazottal készült interjúnkat olvashatják, amit három évvel ezelőtti regénye megjelenése után készítettünk.

Felmentő szerep – Schmidt Mária nézetei a holokausztról egykor és ma

 • Vári György
A vidéki zsidóság elpusztításának hetvenedik évfordulójára a Józsefvárosi pályaudvar területére tervezett, feltehetően a Sorsok Háza - Európai Oktatási Központ nevet viselő emlékhely létrehozásának szakmai irányítására Schmidt Máriát kérte fel a kormányzat. Az alábbiakban áttekintjük, mit gondol a Terror Háza igazgatója a magyarországi vészkorszakról és a magyar zsidóság Horthy-kurzus alatti történetéről.

Futott még - Schmuck Andor portréja

 • Vári György
Főpolgármester-jelöltként tűnt fel a legutóbb Schmuck Andor, akiről másfél évtized után sem tudható, kicsoda és éppen mit kavar - pedig az ezúttal sikertelenül próbálkozó politikus gyakran szerepel reflektorfényben.

"Valami muszájság van benne" - Borbély Szilárd író

 • Vári György
Borbély Szilárd versei és esszéi a vallás, a politika és az irodalmiság újrafogalmazását a test szenvedésének tapasztalatából kiindulva tartják lehetségesnek, egyúttal elkerülhetetlennek is. Minderről, költészetről, prózáról, vallásról, politikáról beszélgettünk vele.

Üzlettárscentrikus megoldások

 • Vári György
Korábban már megemlékeztünk Pestszentlőrinc-Pestszentimre, illetve Csepel fideszes többségű önkormányzatának sajátos összedolgozásáról, egymás rokonainak a keresztbe foglalkoztatásáról. A rokonok után most a tanácsadóvá vált üzletfelek kerülnek sorra, elsősorban a XVIII. kerületben, de azért kitekintünk Csepelre is.

Óraátállítás – Kinek fial a ferencvárosi parkolás?

 • Vári György
A IX. kerületi önkormányzat parkolásból származó pénze csúnyán megcsappant: a nagyjából 15 milliárdos bevételű városrész elmaradt haszna egyes számítások szerint százmilliós nagyságrendű lehet. A kiszervezett tevékenység másnak fial: a háttérben Fürst György alakja sejlik fel.

Csak ihletet adhat – Jelentés egy Ady-konferenciáról

 • Vári György
A Politikatörténeti Intézet Ady-konferenciája természetesen Ady politikai ihletéséről kívánt szólni, és természetesen részben aktualizáló céllal. Már csak azért is, mert az olvasás maga eleve és mindig aktualizálás, és minden reményei szerint a nemzet közösségéhez szóló nyilvános beszéd: politika.

"Szerzett jogot vettek el"

 • Vári György
Bevett egyházzá nyilvánítása érdekében az előírtnál jóval több, tizenhétezer aláírást gyűjtött Iványi Gábor gyülekezete, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség. Az alábbiakban nemcsak erről, hanem a hiányzó szolidaritásról és a kereszténység húsz évszázados bűnéről, a prófétákról és a hamis áldozati tudatról, a radikális és a hagyományos szociális munkáról, a KDNP-ről és az SZDSZ-ről is szó lesz.

"A Fidesz az amnézia pártján van" - György Péter a kormányzati emlékezetpolitikáról

 • Vári György
Az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatóját, a magyar zsidóság sorsát személyes családtörténetén keresztül bemutató bestseller (Apám helyett, 2011) szerzőjét a rendszerváltásról, a Fidesz múltjáról és jelenéről, a magyar kultúra és az antiszemitizmus viszonyáról kérdezgettük, meg arról, hogy el lehet-e tüntetni a történelemből 65 évet.

Kövess minket: