Gy. B.

  • Gy. B.

Gy. B. cikkei

Ablak Tibetre. Kortárs tibeti elbeszélők (könyv)

  • Gy. B.
A noran köteteit recenzáló írásainkban oly sokszor tettük már szóvá a kiadványszerkesztés hiányosságait, hogy ezúttal az a fair, ha a jelen antológiát fordító és szerkesztő Madaras Takács Réka dicséretével indítunk

Parlament: Õszi idény

  • Gy. B.
Még hat hónapja van a jelenlegi Országgyűlésnek a ciklus végéig - ezzel az örömteli bejelentéssel kezdte beszédének érdemi részét Horn Gyula miniszterelnök, amikor az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülésnapján röpke negyvenperces napirend előtti felszólalásra ragadtatta magát.

A KDNP-frakció megszűnése: A fej nélküli lovas

  • Gy. B.
Megszűnt a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakciója. Képviselői szanaszét hevernek a függetlenek között: a párt hű katonái közt kevés az olyan, akit a párt más hű katonái ne zártak volna ki valahonnan, és ha akad is ilyen, ez csak az illető politikai súlytalanságáról tanúskodik. (Egy kelet-jászsági önkormányzati képviselőjük éppen ezért állítólag magát zárta ki direkt a lakásból, csak hogy elmondhassa, hogy ő is ki van zárva. Egy másik később avval próbált jó pontot szerezni a Giczy-klánnál, hogy ő kizárta a saját bal lábát, mert az elhajolt.) Noha némelyik KDNP-s parlamenti képviselő szerint a függetlenek soraiból is kitűnően képviselhetők a kereszténydemokrata értékek, mi tudjuk jól: ez lehetetlen.

A Tocsik-bizottság jelentéstervezete: Kifulladásig

  • Gy. B.
"Az intézményi felelősség a vagyonkezelő kinevezési, irányítási feladatait ellátó kormányzati tényezők körében keresendő" - ez az a mondat, amely miatt a kormánypárti képviselők nem tudják elfogadni a Szokai-Tocsik-ÁPV-ügyet vizsgáló bizottság jelentéstervezetét, ám amelyről a kompromisszum érdekében lemondana az ellenzék. A kérdés, hogy lesz-e rá lehetősége.

Alkotmányozás: Oratórium

  • Gy. B.
Váratlannak aligha nevezhető bejelentést tett a szocialista Bihari Mihály, amikor az új alkotmány kidolgozására hivatott bizottság múlt heti ülése után úgy fogalmazott, hogy ebben a ciklusban már valószínűleg nem lesz új alaptörvény. Az viszont biztos, hogy a mezőgazdasági kistermelők tüntetése nem radikalizálódik e hír hallatán, mint ahogyan értelmiségi tömegek sem vonulnak az utcára.

Platformok az MSZP-ben: Duplaszoci

  • Gy. B.
Vígjátékba illő fordulat: szocialista platform alakult az MSZP-ben. A szocialista szocialisták úgy érzik, szocialistábbak a párt többi szocialistájánál, s ebből nyilván messzemenő következtetéseket vonnak le. És mi van a Baloldali Tömörüléssel vagy a Társulás a Szociáldemokrata Értékekért nevezetű csoporttal, amelyek szintén az MSZP-t szabdalják? Ez annál inkább érdekes, mivel az ideális MSZP-s baloldali érzelmű, szocialista, és a szociáldemokráciát tartja az országvezetés megfelelő ideológiai alapjának.

Pártingatlanok vizsgálata: Házalók

  • Gy. B.
A pártok ingatlanhelyzetét véglegesen rendezni hivatott törvényjavaslatot néhány hete tárgyalja a parlament, a menetrend szerint november végén a végszavazásra is sor kerülhet. Az előkészületek hatpárti bizottságban zajlottak, s a létrejött megállapodást végül négy párt, az MSZP, az SZDSZ, az MDF és a KDNP képviselője írta alá.

Kövess minket: