Karsai Dániel

  • Karsai Dániel

Karsai Dániel cikkei

Hazudni márpedig szabad

  • Karsai Dániel
A hírekben észrevétlen maradt az Alkotmánybíróság friss, május 26-án hozott, IV/254/ 2020. számú határozata, mely a továbbiakban gyakorlatilag lehetetlenné teszi politikai vitákban a sajtó-helyreigazítás jogintézményének alkalmazását.

Megdobnak kővel

  • Karsai Dániel
2017-ben Ferenc pápa a nagycsütörtöki katolikus szertartás keretében több rab – közöttük tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt és muzulmán vallású fogvatartott – lábát mosta meg. A pápa ezzel követte a jézusi példát (a Megváltó a tanítványai lábával tett hasonlót), nem katolikusok számára is bemutatva az alázat és a társadalom alján lévők iránti megértés fontosságát.

A süket fül – Magyar panaszosokkal babrál ki Strasbourg

  • Karsai Dániel
A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egyre népszerűbb a magukat emberi jogaikban sértve érzők körében. Ez nem véletlen és nem indokolatlan – Magyarországon az illiberális rezsim napról napra bontja le a jogállami jogvédő mechanizmusokat, a bíróság pedig valódi jogvédelmet képes nyújtani az emberi jogi sérelem kimondásával és akár jelentős összegű kártérítés megítélésével.

Időlegesen elveszett

  • Karsai Dániel
A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (a továbbiakban: EJEB) a 2015. szeptember 8-án kelt elfogadhatósági határozatában elutasította több, Magyarországon korábban pénznyerő automatát üzemeltető cég beadványát. Az EJEB szerint a panaszosok nem merítették ki az összes hazai hatékony jogorvoslatot. Az ügy most magyar bíróságok előtt folytatódik; ám a strasbourgi verdikt számos tanulsággal szolgál.

Kövess minket: