Márkusz László

  • Márkusz László

Márkusz László cikkei

Haramiák Kelet-Európában 5. - A Kaukázus - Mogyoróznak, mogyoróznak, megmogyoróznak

  • Márkusz László
A volt Szovjetunió határain kívül sokszor egy kalap alá veszik őket az "orosz maffiával" - pedig a kaukázusi gengszterklánok külön utakon járnak, és legalább olyan gyakran emelnek kezet az oroszokra, mint ahányszor összefognak velük. Hazai terepen pedig működésük azt példázza, hogy a politika, a nemzetépítés és a közönséges banditizmus milyen gyakran bír kéz a kézben járni.

Egy "meghiúsult puccs" Grúziában - "Ne bántsuk még egy darabig"

  • Márkusz László
Mikhail Szaakasvili furcsa, ellentmondásos figurája Kelet-Európa kommunizmus utáni politikai vásárának. Népharagnak álcázott palotaforradalommal került a grúz elnöki székbe 2003-ban, de aztán a választásokon olyan elsöprő támogatást kapott, hogy legitimitását nehéz lenne megkérdőjelezni. Vele kezdődött a rendszerváltás.

Haramiák Kelet-Európában 2. - "Keselyűhad száll alá"

  • Márkusz László
A szervezett bűnözés a kommunizmus bukása óta az egyik legdinamikusabban fejlődő szolgáltatás Kelet-Európában. Van, ahol egyenesen húzóágazata a nemzetgazdaságnak, s szálai a legmagasabb körökig vezetnek. Karácsonyi számunkban kezdett sorozatunkat (lásd: Dohányon vett honvédelem, Magyar Narancs, 2008. december 18.) Szerbiával folytatjuk, mely hely 1992 és 2003 között a politikai gyilkosságok és az alvilági leszámolások véres orgiájában tobzódott. Márkusz László

Haramiák Kelet-Európában 1. Dohányon vett honvédelem

  • Márkusz László
A szervezett bűnözés az egyik legdinamikusabban fejlődő szolgáltatás Kelet-Európában. Van, ahol egyenesen húzóágazata a nemzetgazdaságnak, s szálai a legmagasabb körökig vezetnek. Sorozatunk első része Horvátországról, Bosznia-Hercegovináról és Montenegróról szól - de sorra kerül mindenki a Balkántól a Kaukázusig és a Baltikumig bezárólag.

Virágzó afgán drogipar - Mákterítő

  • Márkusz László
Az ENSZ globális drogtérképe szerint Amerika a "kokain rabja", Afrikában a cannabis különböző származékai dominálnak, Eurázsia lakói pedig leginkább az ópiumot vagy az abból előállított heroint fogyasztják. Az itt elszívott ópium és befecskendezett heroin alapanyagának, az ópiummáknak a döntő többségét már évek óta egyetlen országban, Afganisztánban termesztik. A NATO-csapatok orra előtt. Márkusz László

Kövess minket: