• MaNcs 26. évf. 11. sz. (2014. 03. 13.)
  Interjú

  "Putyin minden lépése illegitim"

  Anne Applebaum újságíró az orosz elitről és az ukrajnai válságról

  Amerika legismertebb közép-európai tudósítója, jórészt az ő varsói és kijevi helyzetjelentései alapján követik az ottaniak az eseményeket. Moderátorként részt vesz az új ukrán kormány és európai diplomaták közös válságkezelő ülésein is. A The Washington Post Pulitzer-díjas kolumnistájával az ukrán-orosz konfliktusról beszélgettünk.

  2014 / 11
 • Tévétorrent

  Dracula

  Dracula üzletember és élvezi. A Vatikán által is támogatott Sárkány Rendjén venne sajátosan értelmezett revánsot az elvakult bosszúállóként fellépő erdélyi vérszipoly, de minden idők legnagyobb vámpírja nem a vérét, hanem a vagyonát csapolná le az ördögi szabadkőművesrendnek, amely anno megölte a feleségét, és vámpírlétre kárhoztatta őt.

 • Athleta Christi - Furcsaságok a váci katolikus főiskolán

  Oktatók elbocsátása, hallgatói panaszok az oktatás minőségére, a rektor asszony - aki Erdő Péter bíboros testvére - legalábbis bizarr szemléletű tankönyvei és határokon átívelő PhD-dolgozata: nem probléma nélküli intézmény a Zsámbékról Vácra költöztetett tanítóképző, amely ma már Apor Vilmos Katolikus Főiskolaként működik.

 • Barna Imre: Pont fordítva

  Nekem a Balaton

  Megtanultam olvasni. Nem sokkal később úgy döntött a család, hogy ideje elkezdenem a némettanulást is. Kaptam egy kemény fedelű, vékony könyvet. Ismerős képek és értelmetlenül egymáshoz tapasztott betűk voltak benne: Es war einmal.

 • Bán Zoltán András: Noé vendéglője

  Pósa Lajos-emlékév - Hetedik számla

 • A szerk.

  Leépítés 2.

  Most, hogy már Terry Black, minden magyar azonos nemű párkapcsolat tudora és Novák Előd izé is megszólalt, kénytelenek vagyunk mi is leküzdeni mélységes undorunkat: de ez a cikk akkor sem Zuschlag Jánosról szól.

 • A szerk.

  Leépítés 1.

  A Fidesz ne maradjon kormányon, de az MSZP (az Összefogás/Kormányváltás) se győzzön - imigyen írható le az a politikai hangulat, amely nemcsak manapság, de (fordított szereposztással) 2010-ben is széles szavazói réteg magatartását jellemezte.

 • Újabb krími háború

  A birodalom visszavár

  Március 1-jén Putyin csapatai bevonultak a Krímbe - az EBESZ hivatali nyelvén "jel nélküli katonai személyzettel". Európa fordulóponthoz érkezett. Vajon a szabadság vagy a diktatúra logikája érvényesül kontinensünkön?

 • Köztársaságielnök-választás Szlovákiában

  Se így, se úgy

  Március 15-én megválasztja új elnökét Szlovákia. Sokáig a hivatalban lévő miniszterelnöknek, Robert Ficónak állt a zászló, de a finisben már semmi nem olyan egyértelmű.

 • Venezuela

  Halmozott hátrányok

  Az amerikai alelnök keményen rádörrent a venezuelai államfőre: nyugtalanítónak minősítette az országban kialakult helyzetet, és felszólította Nicolás Madurót, hogy tartsa tiszteletben az alapvető emberi jogokat, továbbá kezdjen párbeszédet az ellenzékkel.

 • Elakadt a növekedési hitelprogram második szakasza

  Nem oszt, nem szoroz

  Matolcsy György már-már magának vindikálja a gazdasági növekedés megindulását, pedig hitelprogramja alig érdekel valakit. A hitelképes cégek elfogytak, a bankokból szinte ki kell operálni a pénzt.

 • Interjú

  "Mint egy maffiózó elleni per"

  Csepregi Botond, a reformatus.hu főszerkesztője a Hegedűs Loránt elleni eljárásról

  Írásbeli megrovással zárult a Hegedűs Loránt református lelkész elleni egyházi bírósági eljárás. Csepregi Botond panaszos fontos eredménynek tartja, hogy a református egyház hivatalosan is elítélte Hegedűst, de további lépéseket is szorgalmaz.

 • Interjú

  "Az utolsó pillanat után"

  Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke

  Bár egy hónappal a választások előtt még zajlanak az informatikai tesztek és fejlesztések, Pálffy Ilona biztos benne, hogy április 6-ára hibátlan rendszer áll fel.

 • Film

  300: A birodalom hajnala

  Minden belassításokkal, valószínűtlen CGI-színorgiával és babaolajozott izmokkal terhelt, antik görögökről szóló filmek atyja, a 300 nem akart többnek látszani annál, ami: kétórányi heroikus, férfias, (akkor még) egyedi látványvilágú vérorgiánál.

 • Szerető kezekben - Isabelle Huppert színésznő

  Chabrol múzsája, Hal Hartley kedvenc francia színésznője, Haneke zongoratanárnője, amerikai tévésorozat vendége - itthon épp Az apácában láthatjuk.

 • Film

  Texas hercege

  Két pasi megy az úton, csíkokat húznak, az egyiket buta romkomokból ismerjük, a másikat majdnem sehonnan: mindenesetre a tájból, a munka jellegéből és a szereplőkből is süt a jellegtelenség.

 • Könyv

  Dávid Ádám: Millennium Expressz - A potyautas

  A képregényrajzoló Futaki Attila készítette borítóból már sejthető: a századfordulón játszódik a sztori. A címszereplő egy különös gőzvonat, amely ugyanakkor egy bármilyen sínen közlekedni képes száguldó árvaház.

 • Két groovy közt - Thomas Pynchon: Beépített hiba

  Az amerikai irodalom nagy rejtőzködőjét, a Súlyszivárvány és A 49-es tétel kiáltása szerzőjét senki sem találja. A legbiztosabb a regényeiben keresni - most épp a Beépített Hibában. Kritika. Sort of. Groovy!

 • Könyv

  Világos beszéd

  Jan Caeyers: Beethoven

  A nagy művészekről írott monográfia műfaja már legalább ötven éve kétes fénybe került. A posztmodern mindent átható (és voltaképpen jogos) szkepszise miatt a szaktudós monográfusoknak választaniuk kellett: vagy az élet, vagy a művészet, mivel úgy látták, a kettő egységét (ha egyáltalán létezik ilyen) már nem ábrázolhatják átfogó szemlélettel.

 • A könyvember

  Borda Lajos antikvárius, könyvgyűjtő, könyvkiadó

  Bibliográfiai zombiktól elképzelt mondatantológiákon és a kézrátétel örömén át Pipacs bácsi konyhakéséig.

 • Tévé

  Maradéktalanul megfelel

  Tények - TV2

  A TV2 naponta jelentkező műsora kevert műfajú vállalkozás, maga a csatorna sem nevezi híradónak, egyszerűen csak Tényeknek, a hossza változó, valószínűleg a napi igények és egyéb, műsor-politikai megfontolások alapján alakul ki a 35-70 perc közötti végső forma.

 • Operett

  Ikszék

  Kálmán Imre: A cirkuszhercegnő

  Az operett hosszan tartó és meglehet, örök népszerűségének egyik nagy és egyszersmind nyílt titka az, hogy rendre játékba hozza a szerelemről bennünk élő, szégyentelenül romantikus közhelyeket: az első megpillantás varázsütését, a szerelmesek egymásnak rendeltetését, s egyáltalán az összeillést mint minden akadályt lebíró mágiát.

 • Lemez

  Marczi Mariann: Splinters

  Szinte már nincs olyan nagynevű európai zenei szaklap, melyben ne jelent volna meg méltatás Marczi Mariann lemezéről: ehhez képest - és főleg ahhoz képest, hogy az előadó magyar, és a kis amerikai kiadó lemezén csak magyar szerzőket játszik - hazánkban a lemez visszhangtalan maradt.

 • Lemez

  Supersuckers: Get The Hell

  Eddie Spaghetti nemcsak a művésznévválasztásnak, hanem a karrierépítésnek is nagy mestere. Egy pornográf regényről elnevezett bandájával 1989-ben pályázott át Arizonából Seattle-be koszlott, punkos rock 'n' rollt játszani - mondván, ott kevesebb a feltörekvő banda.

 • Színház

  Trainspotting Szabadkán

  Dogs and drugs

  Vajon milyen jelenet indul a következő képpel? Egy férfi és egy nő, Mészáros Gábor és a nagyszerű Béres Márta bőrszerkóban, pórázzal a nyakán áll a színpadon, szorongatja saját torkán a hurkot.

 • Vacsoraszínház

  Macskalépcső

  Záróra van, a kávézóban már a székeket pakolja a pincérnő, amikor egy középkorú, tántoríthatatlan, lendületesen határozott nő betéved egy korty konyakra. Persze nem egy konyakról van szó, sokkal többről, jóval inkább egy egész életről, vagy rögtön inkább háromról.

 • Tánc

  Hodworks: Pirkad

  A Hodworks Pirkad című produkciójának nagy híre ment a tavalyi bemutató után, több okból is. Telt házzal játszották újra ismét a Trafó színpadán.

 • Kiállítás

  Vitamin a falban

  Navid Nuur: Color Me Closely

  Mindjárt az elején zavarba ejti a nézőt Navid Nuur kiállítása: a Trafó terét aranyfalként szeparáló, enyhén zizegő fólia hatására a szemközti falon lévő két monokróm festmény már eleve csak visszafelé tűnik föl.

 • Magyar Nyelvstratégiai Intézet alakul

  Nevében is kamu

  "Helyettünk senki más nem fog magyar nyelvstratégiát művelni!" - mondta 2011-ben Schmitt Pál, a nagy jövendőmondó. Milyen igaza volt!

 • "Leképezi az elnyomást" - Pléh Csaba pszichológus, nyelvész a hisztériáról

  Mit tekintettek régen és ma hisztériának? Hogyan vált a századforduló pszichológiai kulcsfogalma köznapi kifejezéssé? Andrew Scull A hisztéria felkavaró története című könyvének apropóján beszélgettünk Pléh Csaba akadémikussal, aki Boross Ottiliával fordította a kötetet.

 • A mikrohullámú sütő

  Tálcán forog a sorsunk

  A mikrohullámú sütő az utóbbi bő hetven év egyik leghasznosabb találmánya, sokan mégis félnek tőle. De miért?

 • Állomásról állomásra XLVIII.

  Katedrális az enyészetnek

  Pestszentlőrinc

  Szép kis listát lehetne összeállítani a 19. század végén emelt, ma is működő hazai vasútállomásokról, de ha azokat szeretnénk kiválogatni, amelyeket eredeti állapotukban őriztek meg, netán korhűen újítottak fel, sokkal szerényebb lenne a lista.

 • Eszterháza Központ

  Visszarendezik

  Nem elég a fertődi Esterházy-kastély felújítása, az időszaki kiállítások és a koncertek. Kutatóközpontot hozott létre a kormány, és a szakmai tiltakozás ellenére mindent visz Fertődre, ami Esterházy.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...