Nedves, nyirkos télelő – Időjárás a héten

Kiadós, néha ónos, ritkán havas esőkkel kezdődik az idei tél első hete – de hóval alig. Később, hiszen ez még nem január, napközben kicsit melegszik is.

A szokatlanul déli, mediterrán pályán haladó atlanti ciklonok frontjai (melyek útközben még az Atlasz hegység déli sivatagos lejtőin is felhőszakadásokat okoztak) természetesen ismét tőlünk délnyugatra, a genovai öböl környékén vetnek hullámot. Az onnan felvonuló mediterrán ciklon vastag, esőt hozó felhőzete pedig már vasárnap kora este elérte hazánkat is – ahogy azt múlt heti prognózisunkban előrevetítettük.

A hét elején itt lesz felettünk, és különösen hétfőn okoz sokfelé csapadékot, mely (kevéssé) örvendetesen változatos formában fog aláhullani. A rendes, folyékony, áztató esőn kívül helyenként előfordulhat ónos eső, hiszen a ciklon felsikló melegfrontja által okozott hőmérsékleti inverzió miatt a magasabb légrétegekben melegebb lesz, mint a hétfő reggel északon néhol még fagyos talaj közelében. Északkeleten főleg hétfő estétől előfordulhat havas eső, sőt talán gyenge havazás is. Összefüggő hóréteg megint legfeljebb a magasabban fekvő térszíneken (leginkább 400–500 méter felett) alakulhat ki. Annál is inkább, mivel nemcsak napközben, hanem a legtöbb helyen – a vastag felhőtakaró és az élénkebb szél miatt is – még éjjelente is fagypont felett alakul a hőmérséklet.

Kedden még többfelé várható csapadék, mindenféle formában – és szerdán is borult, még mindig többfelé esős idő lesz. Csütörtöktől azután átmenetileg szárazabb levegő áramlik fölénk, s napközben még emelkednek is a hőmérsékletek, északon a nap is kisüthet, ami nagy meglepetés lesz majd kétheti szürkeség után. Paradox módon a derült, majdnem szélcsendes időkben viszont fokozódik a kisugárzás, és az erőteljesebb lehűlés miatt péntekre virradóan északkeleten visszatérnek a kiterjedtebb éjszakai fagyok. Péntek délutántól nedvesebb levegő érkezik, egy újabb mediterrán ciklon előjeleként: utóbbi jóvoltából éjszaka és még másnap is sok eső várható,  s jut belőle bőven vasárnapra is - igaz, az ország északkeleti harmada első körben szárazon marad. Várhatóan a korábban számítottnál kicsit később, vasárnap délutántól-estétől kerülünk át a rendszer túloldalára: egy gyenge hidegfront vonul át rajtunk, némi, jórészt azért csak hétfőn érzékelhető szélerősödéssel. A hétvégi mediciklon pár éjszakára átmenetileg mindenhol gátat szab a mostanában ismét gyakori hajnali dér- és zúzmaraképződésnek. A hidegfront nyomán, a jövő hét elejétől a Dévényi-kapun és a Duklai-hágón át újból fagyosabb levegő szivárog medencénkbe.

December változatos első hete

Hétfő: Borult, sokfelé csapadékos, akár kiadós esőt hozó napunk lesz, többnyire 0, +4 fokos csúcshőmérsékletekkel, északon néhol egész napos faggyal, de keleten-délkeleten akár 5–7 fok is lehet. A csapadékzóna kora estig még elkerüli az ország északkeleti csücskét – hó, havas eső legfeljebb a magasabb hegyekben (Mátra, Börzsöny, Pilis) fordulhat elő. A délkeleti régiót kivéve sokfelé erősödik meg a keleties (északabbra északkeleti, délebbre délkeleti) szél: a Kelet-Dunántúlon, a Bácskában és a Nyírségben különösen intenzív lehet. Keddre virradó éjszaka borult időben sokfelé fog még esni: ekkor már határozottan vegyes karakterű csapadék. Az északkeleti hegyvidéken többfelé, a Dunántúlon foltokban (a Bakonyban és a Mecsekben) fagyhat, máshol többnyire 0, +3 fokos minimumok lesznek (de például Békésben ennél is több). A Kelet-Dunántúlon és északkeleten lesz élénkebb, főleg délkeleti szél.

Kedd: Továbbra is borult idő lesz, sokfelé további csapadékkal, igaz, a hétfőinél már kisebb intenzitással. Kora délután is csak 0, +4 fokig melegszik (délkeleten lehet talán kicsit melegebb, de északon néhol egész nap fagyni fog). Főleg a Dél-Dunántúlon és Szabolcs-Szatmárban lehet erősebb a délkeleti szél. Másnap éjjel, a korábbinál gyengébb légmozgás mellett még mindig sokfelé hullhat gyenge csapadék, a minimumok is többnyire 0 és +5 fok között alakulnak – csak kevés helyen (főleg északkeleten) fog fagyni.

Szerda: Borult idő lesz, de már leginkább csak a Dunántúlon (esetleg még a Duna vonalában) várható inkább kisebb, mint nagyobb csapadék. A csúcshőmérséklet +4 és +7 fok között alakul – de egészen északon alig megyünk 0 fok fölé. Legfeljebb a Dél-Dunántúlon és a déli határ mentén lehet élénkebb a délkeleti szél. Éjjel eső már nem lesz, szél is alig rezdül majd, a minimumok –2 és +4 fok között alakulnak –  északon és a  keleti országrészben lehetnek kiterjedtebb fagyos régiók és itt zúzmarás köd is képződhet.

Csütörtök: Határozottan melegszik: napközben több helyen már a 8–9 fokot is elérheti a hőmérséklet (összességében 5 és 9 fok közötti maximumok lesznek). Csapadék nem várható, a délkeleti szél is csak a Dunántúlon, a felhőzet néha felszakadozhat, s kivételesen akár a napot is megláthatjuk! Másnap hajnalra északkeleten a szélcsendes, gyengébben felhős időben a fokozódó kisugárzás miatt erőteljesebben fog fagyni (a zúzmarás köd is garantált) - de azért az ország nagyobb részén a pozitív tartományban (+1, +4 fok között) marad a reggeli hőmérséklet is (igaz, a Dél-Dunántúlon eshet is).

Péntek: Kezdetben változóan, később erősen felhős, csak ritkán napos időben többnyire +5, +9 fokos maximumokra számíthatunk – főleg az ország középső zónájában ismét feltámad a délkeleti szél. Már délelőtt délnyugat felől vastagabb felhőzet érkezik és a Dunántúlon (valamint a főváros környékén) kisebb csapadékhullás kezdődik. Éjszaka gyenge légmozgás mellett északkeleten még fagyhat, s itt köd is képződhet, de többnyire nem lesz 0, +6 foknál kevesebb. Sokfelé várható eső, hajnalban már intenzívebb  csapadék is.

Szombat: Erősen felhős, sokfelé esős időben többnyire 5, 9 fokig emelkedik a hőmérséklet - keleten, északkeleten csak kevés, vagy semennyi eső sem várható. Késő délutánig többnyire visszafogott, keleten egyenesen semmilyen légmozgást sem tapasztalhatunk, azután este a Dunántúlon kicsit feltámad az északnyugati szél. Éjszaka  (északon, északkeleten) elszórtan még fagyhat, vasárnap reggelre többnyire +2, +6 fokig hűl a levegő, és sokfelé várható eső, északon esetleg havas eső. A Dunántúlon némileg élénkebb északnyugati szél fog fújni, máshol alig rezdül majd a levegő.

Vasárnap: A zömmel felhős időben +5, +8 fok várható, további esőkkel, a hegyekben ritka hózáporokkal. A Dunántúlon, illetve keleten, északkeleten némileg élénkebb lesz északi-északkeleti szél – ám Budapest környékén például csak gyenge légmozgást tapasztalunk.

Figyelmébe ajánljuk