Korai őszből vissza a nyárba – időjárás a héten

Habár a hét eleji kissé hűvös idő ránk ijeszthet, de péntektől akár a kánikula is visszatérhet.

A múlt hét végén befutott hidegfront lassan távozik tőlünk: csupán e hét elején, hétfő reggelre hagyja el a keleti határvidéket. A front nyomában feltámadó északi széllel átmenetileg a korábbinál jóval hidegebb levegő érkezik, s nem csupán hétfőn, de kedden, sőt még  szerdán is az átlagosnál hűvösebb idővel számolhatunk, amit erősít a továbbra is élénk északnyugati szél. Csütörtöktől kezdődik határozottabb melegedés: előbb az átlagos augusztus végi értékekig, majd a hét utolsó három napjára egészen júliusi magasságokba emelkedik a hőmérséklet. Eközben zömmel száraz időre számíthatunk: hét közben legfeljebb súrolnak minket a frontok, például szerdára virradó éjjel, illetve pénteken s talán vasárnap is. Szombatra erősödik  a felmelegedés, országos kánikula köszönt be és vasárnap is zömmel zavartalanul napos, meleg strandidő várható (ez utóbbi napon záporok azért előfordulnak). Érdemes tehát kihasználni az idei utolsó augusztusi hétvégét! Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a jövő héten, amikor a kalendáriumban már az ősz lapjai nyílnak, meteorológiai értelemben is véget érne a nyár. Az utóbbi esztendőkben még szeptember első két hetében is gyakoriak voltak a határozottan nyárias intermezzók, s alighanem idén is így lesz.

Az allergiások számára azonban nem lesz kellemes augusztus vége: a melegedő, száraz időben sokfelé emelkedik majd igen magas szintre a parlagfű pollenjének koncentrációja a levegőben.

Közben irigykedhetünk az éppen az Egyesült Államokban tartózkodókra, akik velünk ellentétben átélhetik a hétfői (augusztus 21-i) teljes napfogyatkozást. Igaz, a tengerentúlon élők zöme 1991 óta nem láthatott  ilyet, míg mi megkaptuk a nevezetes 1999 augusztus 11-i fogyatkozást, ami a mostani testvére, hiszen mindkettő a 145-ös Szárosz-ciklusba tartozik (18 év, 11 nap és  8 óra különbséggel követik egymást az e "családba" tartozó teljes napfogyatkozások).  A holdárnyék hétfőn mintegy 91 perc alatt végigvonul az Egyesült Államok egy Oregontól Dél-Karolináig húzódó mintegy 115 kilométer széles sávján (a totalitás zónáján), amibe olyan nagyvárosok esnek bele, mint például Nashville. A fogyatkozás maximuma Kentuckyban lesz. Természetesen e sávtól északra és délre is élvezhető lesz az égi jelenség, ám ahogy távolodunk a totalitás sávjától, úgy egyre kevésbé teljes a látvány.

false

Hét közepétől újra melegszik

Hétfő: Nyugaton és délen gyengébben, északkeleten még erősebben felhős időnk lesz, itt a nap első felében elszórtan még kisebb csapadékkal is számolhatunk (ami eső, zápor is lehet), de az ország nagyobb részén már nem fog esni. Délután is csak 21, 25 fokig melegszik az idő. Napközben erős, de minimum élénk északi szél fog fújni. Éjszakára mindenhol csökken a felhőzet, erőteljesen le is hűl a levegő, kora reggelre, kissé még élénk szélben, egészen 9, 15 fokig.

Kedd: Már többet süt majd a nap, de még ekkor sem lesz túl meleg: mindössze 21, 25 fokos maximumokat mérhetünk. Többnyire élénk északnyugati-északi szél fog fújni. Hűvös lesz az éjszaka is, közben gyengül a szél, így reggelre 9, 15 fokos minimumok várhatók (az északkeleti hegyvidéken helyenként ennyi sem lesz) Az Alföld északi-északkeleti csücskében lesz több felhő, s itt elszórtan eshet is.

Szerda: Változóan gomolyfelhős, de azért többnyire napos időben már 21, 26 fokos maximumokra számíthatunk. Az ország széles északnyugati-délkeleti sávjában napközben  kissé még élénk északnyugati szél fog fújni. Éjszaka, immár szélcsendes időben ismét erőteljesen lehűl az idő és 10, 16 foknál nem lesz több.

Csütörtök: Már több napsütésben reménykedhetünk és zömmel 24, 29 fokos maximumokban. Napközben északkeleten megélénkül a nyugati szél, máshol mérsékelt délnyugati szél fog fújni. Éjszaka még mindig felfrissül a levegő, kora reggelig - gyenge vagy mérséklet szélben - egészen 14, 18 fokig csökken a hőmérséklet.

Péntek: Zömmel derült, napsütéses időben délután már 28, 33 fok is lehet, vagyis sokfelé kánikula várható. Délután az északkeleti országrészben illetve a Nyugat-Dunántúlon növekszik meg erőteljesebben a gomolyfelhőzet és ebből arrafelé helyenként konvektív, záporos csapadék is hullhat. Napközben főleg az ország északkeleti harmadán megélénkül a délnyugati majd egyre inkább nyugati szél. Éjszakára sem hűl le oly erősen a levegő: 14, 20 foknál nem lesz kevesebb, közben mindenhol gyengül a légmozgás is.

Szombat: Sokat süt majd a nap, erőteljesen melegszik is az idő, egészen 30, 35 fokig. Délután a megnövekvő gomolyfelhőzetből ismét északkeleten illetve a nyugati határ mentén alakulhatnak ki záporok, esetleg zivatarok. Inkább csak mérsékelt, északnyugaton és északkeleten kissé élénkebb délnyugati szél fog fújni. Éjszakára már inkább derült idő várható, a szél is alig fúj majd, kora reggelig 15, 21 fokig süllyednek a hőmérsékletek: többfelé ismét trópusi éjszaka várható.

Vasárnap: Zömmel derült időre, 30, 35 fokos maximumokra számíthatunk: a nap első felében egyértelműen a napsütés fog dominálni, majd csak délután növekedhet meg a gomolyfelhőzet, és ebből főleg az északi és az északkeleti országrészben, a főváros környékén és a Dunántúlon már többfelé alakul ki zápor, zivatar, ezek környezetében hirtelen lehűlhet a levegő is. Legfeljebb északon illetve később, a záporok környezetében élénkülhet meg az amúgy visszafogott délnyugati szél. Éjszakára mindenhol megszűnnek a záporok, többnyire gyengül a légmozgás is, reggelig mindössze 17, 22 fokig hűlünk.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk