Ezúttal sem marad el a kánikula – Időjárás a héten

A következő napokban melegszik az idő, egészen a korábbiakhoz képest visszafogott kánikuláig. Szombatra-vasárnapra futhat be a menetrendszerű hidegfront.

A múlt heti, szerencsére csak három napig tartó, trópusi éjszakákkal súlyosbított hőségnek éppen hétvégére vetett véget egy hullámzó frontrendszer. Ennek csapadékából meglehetősen egyenetlenül részesült az ország – a főváros környéke például alig kapott esőt. Ezen a héten a legutóbbi kettőhöz hasonló felmelegedésre már nem kell számítani, a szaharai melegnyelv ezúttal nem csapja meg Közép-Európát. A forró mediterrán levegő előrenyomulása korántsem lesz oly alapos, mint a múlt héten és talán rövidebb ideig tart: a még kissé bizonytalan prognózis szerint a szombaton kulmináló háromnapos kánikulának egy aznap délutánra-estére befutó, és csak igen lassan átvonuló hidegfront vet véget: ez még vasárnap is erőteljesen beleszól majd az időjárás menetébe. A fronttal egyelőre nehezen kalkulálható eloszlású, de valószínűleg nem csekély mennyiségű konvektív csapadék is jár: szombat estig elsősorban a Dunántúlon, még a front előterében alakulnak ki záporok, zivatarok. Maga a konvektív csapadékot (záporokat, zivatarokat) hozó frontfelhőzet késő estére fut be, de vasárnap hajnalra előreláthatólag csak a Duna vonaláig, a fővárosig jut el. A nemzeti ünnepre a front mögött, a Nyugat-Dunántúlon már többfelé kiderül az ég (bár itt már alaposan lehűl az idő az előző naphoz képest), a front előtt, az ország keleti harmadán pedig még vasárnap is marad a napos, meleg nyári idő: itt helyenként még kánikula várható, akár 29, 31 fokos maximumokkal. Az ország nagyobbik, középső részén napközben is  marad a borongós, helyenként még csapadékos (záporos, de néha szinte ősziesen esős) idő, a sokévi átlaghoz képest alacsonyabb hőmérsékleteket mérhetünk, s este a tűzijátékok alatt akár a kardigán is elkelhet (bár akkorra a főváros környékén is felszakadozhat a felhőzet). A csapadékzóna délutánra eléri a keleti országrészt, miközben a középsőt is lassan hagyja el - inkább tehát nyugaton élvezhetjük zavartalanul a tűzijátékot.

A záporokkal kísért, visszafogott lehűlés jól jöhet azoknak, akik szenvednek a sokfelé máris magas koncentrációban előforduló parlagfűvirágportól. És sokak megkönnyebbülésére e hét nagy részén (talán egy-két trópusi éjszakát leszámítva) napnyugta után, pláne hajnalra már alaposabban felfrissül a levegő. Nem is csoda, hiszen éppen augusztus 20-ától fogva az éjszakák, egészen pontosan a napnyugta és napkelte közötti, az alkonyatot és a hajnalt is tartalmazó idő hossza meghaladja a 10 órát is. Ráadásul nem csak ennyit hűl a levegő: a napi hőmérséklet rendre a napkelte után 20-30 perccel éri el a minimumát.

false

Péntekig nyári meleg

Hétfő: Bár néha gomolyfelhők zavarják meg a napsütést, de csapadék sehol sem várható. Délután 25, 28 fokos maximumokat mérhetünk. Az ország keleti-északkeleti harmadán fújhat élénkebb északkeleti szél. Éjszaka sem lesz sok felhő felettünk, hajnalra még alaposan felfrissül a levegő: 13, 18 fokig hűlünk. Legfeljebb mérsékelt északkeleti szél fog fújni.

Kedd: Napos időben egészen 26, 29 fokig emelkedik a hőmérséklet – az Alpokalján lesz a legmelegebb, itt helyenként meglehet a 30 fok is. Keleten kissé élénk északkeleti, az Észak-Dunántúlon mérsékelt délkeleti szél fog fújni. Éjszakára ismét felfrissül a levegő, hajnalban a gyenge légmozgás mellett 14, 20 fokig hűlünk – a magasban zajló melegadvekció miatt talán a Bakony csúcsain lesz a legmelegebb!

Szerda: Alapvetően napos időben délután 28, 31 fokig melegszik az idő. Legfeljebb a Dél-Alföldön fújhat mérsékelt északkeleti szél (az Alpokalján a délután második felében az északnyugati szél élénkülhet meg és itt a megnövekvő gomolyfelhőzet kíséretében egy-két zápor is előfordulhat, de esetleg a keleti határnál is eshet). Éjszaka derült időben, többnyire gyenge légmozgás mellett 15, 20 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: Zömmel derült időben a napsütés fog dominálni: délutánra 29, 32 fokig melegszik az idő. Többnyire gyenge marad a légmozgás is, legfeljebb az Alföldön fújhat némi északkeleti szél. Délután esetleg a Tiszántúlra sodródhat be egy-egy záportömb. Éjszaka derült időben, legfeljebb gyenge szélben 16, 21 fokig süllyed a hőmérséklet: a Bakonyban és a Balaton környékén (és a városközpontokban) lesz a legmelegebb.

false


Péntek: Többnyire napos, derült időben 29, 33 fokos csúcsértékekre számíthatunk – ekkor már országos kánikula várható. Többnyire gyenge marad a légmozgás is, legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon fújhat némi déli szél. Éjszaka még nem várható csapadék, gyenge marad a légmozgás is. Hajnalra csupán 17, 22 fokig hűl a levegő – délen többfelé ismét trópusi éjszakával számolhatunk.

Szombat: Kezdetben az ország nagyobb részén többnyire derült idő lesz, így az ország nagyobb részén (a Dunántúl nyugati és északnyugati része kivételével) a kánikula is marad: nyugat-keleti megoszlásban e napon is 25 és 35 fok közötti csúcsértékek várhatók, természetesen a Dél-Alföldön lesz a legmelegebb. Nyugaton viszont már egész nap 30 fok alatt marad a hőmérséklet, sőt délután a korai csúcspont után még vissza is esnek a  hőmérsékletek. A nyugati határainkhoz már délelőtt befutó és a következő napokban lassan átvonuló hidegfront mentén és annak előterében estig elsősorban a Dunántúlon alakulnak ki zivatarok, s ezek környezetében gyorsan hűl a levegő és hevesebb széllökések is lehetnek. Ezzel együtt főleg nyugaton mind többfelé élénkül meg, sokfelé kifejezetten megerősödik az északnyugati szél is. Éjszaka előbb elsősorban a Dunántúlon, majd (kora hajnaltól) már a főváros környékén és az északi hegyvidéken fog esni elsősorban konvektív csapadék. Kora reggelig 14, 21 fokig hűl a levegő - nyugaton jobban, míg délkeleten még mindig trópusi éjszaka várható.

Vasárnap: A felettünk veszteglő és lassan kelet felé elmozduló front három részre osztja majd az országot. Mögötte, a Dunántúlon (kezdetben annak csak nyugati részén) egyre többfelé szakadozik fel a felhőzet, itt kissé hűvös, szeles időnk lesz.. Az esti órákig az ország nagyobbik középső részén (délelőtt még Budapest környékén is) borult, helyenként még csapadékos, hűvös időre számíthatunk: itt és nyugaton délután is inkább csak 19 és 23 fok közötti maximumokkal. A keleti, északkeleti határszélen napközben még marad a nyáriasabb idő, akár 25, 26 fokos csúcsértékekkel. A Dunántúlon erősebb északnyugati szél fog fújni - napközben keletebbre is megélénkül a szél. Délutánra a front felhőzete és csapadékmezője a keleti országrész fölé húzódik, ahol immár többfelé alakulnak ki záporok - eközben a főváros környékén délután akár már fel is szakadozhat a felhőzet., zivatarok. Hűvös, szeles, keleten csapadékos lesz az éjszaka is, mindössze 10, 17 fokos minimumokkal.

(Előrejelzésünk a hét során napról napra frissül!)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.