Dusza Erika

  • Dusza Erika

Dusza Erika cikkei

"Most másképp szörnyű" - Gothár Péter a Kinóban

  • Dusza Erika
Magyar filmrendezőt láthatott szombat este a Kino kisszínpadán, aki az Ajándék ez a nap vetítése után sem hagyta el ülőhelyét: Gothár Péter 1979-ben készült első nagyjátékfilmje után maga Gothár Péter következett, akit a filmjeiből rendezett vetítéssorozat alkalmából Gelencsér Gábor filmesztéta és Török Ferenc filmrendező bírt beszélgetésre. Köves Gábor

"Én sem tudom, hogy csinálom"

  • Dusza Erika
Pontosan érkezik, kellemes az illata, figyel, tegeződik. Jógázik, megnézi, mit eszik, hűséges a feleségéhez, olajat talál, leszoktat a dohányzásról, kérés nélkül kanalat hajlít. Freud leszármazottja, Lennon, Michael Jackson, Beckham és mindenki más nagy barátja. Mostanában kikerülhetetlen.

Ivóvízellátás Miskolcon - Csővégi megoldás

  • Dusza Erika
Lassan két év telt el azóta, hogy Miskolcon több ezren betegedtek meg az ivóvízhálózatba került szennyvíztől, de a fertőzés okát máig nem tárták fel egyértelműen. A helyi önkormányzat és a vízművek szerint erre nincs is lehetőség, mivel "annyira bonyolult" a Bükk hegység karsztvízrendszere, ahonnan a város a vizet kapja.

Miskolci látványtár - Népviselet és Népszuper

  • Dusza Erika
A miskolci Tokaj vendéglátóházban, hatszáz négyzetméteren, hat különböző témájú kiállítás nyílik április közepén. A gyűjtemény - tartalmát és méretét tekintve - Európában egyedülálló. "Abból gondolom, hogy nagy dolog, hogy aki látja, az mind szeretne valahogy beszállni, akár pénzzel, akár szakmailag" - mondja a gyűjtemény tulajdonosa.

Cipruserdő Bükkábrányban: Fába szorult idő

  • Dusza Erika
"Ezt a kis darabot már a múlt héten elhoztuk a bányából, hogy a látogatók lássák, miről is van szó. Persze, megfoghatja, nyugodtan vegyen is belőle, tartósítás nélkül úgyis hamarosan elporlad", mondja Veres László, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója, miközben a mocsári ciprust bemutató teremben kalauzol. Lehajolok az üvegtálhoz, amiben egy látszólag jelentéktelen sötét farönk pihen, és török egy kicsit belőle. Ez az anyag tízmillió évvel ezelőtt is volt, és most itt van a tenyeremben. Gondolom, ezért az érzésért lesz valaki régész.

Miskolci életképek: Sorsod Borsod

  • Dusza Erika

Hogy Miskolc - mint Móricz írta - a legnagyobb jövőjű város-e, azt még nem tudhatjuk, ám annyi valószínű, hogy a leg-nagyobb hírű - hatvan éve folyton benne van a híradóban. A háború után a vas- és acélgyártás fellegváraként mutogatták, aztán a bomló szocializmus végtermékeként, majd volt egy kis csönd, mostanában pedig Segalokról, Boniésklájdokról, fesztiválokról, jégesőről, tornádóról, vízszennyezésről és nanotechnológiáról szólnak a hírek.

Szivárvány a völgyben - Ozorai goaparty

  • Dusza Erika
Egyhangúak a völgyben a napok. Ettünk egy tál ételt a szervező Birkás család sátrában, majd leheveredtünk egy lankán.Ami-kor lement a nap,felvertük a sátrat, aztán indultunk a "Nagytemplomba" táncolni.

A követ megedzik - Az ősember és a hőtechnológia

  • Dusza Erika
A világon eddig egyedülálló lelet feltárásán dolgoznak a miskolci Avason. A város közepén emelkedő dombtetőn a paleolitikum embere több tízezer éven át sajátos hőkezeléses technikával bányászta a kovakövet. Mindez azt jelentheti, hogy a kovakő megmunkálásakor már a Neander-völgyi előd is egészen modern eljárást alkalmazott, melyet eddig a felső paleolitikum emberéhez, a homo sapienshez kötött a tudomány.

Kövess minket: