Lajos P. János

  • Lajos P. János

Lajos P. János cikkei

Nem segített Orbán támogatása Ficóéknak

  • Lajos P. János
Földcsuszamlásszerű győzelmet aratott az ellenzék Szlovákiában, Robert Fico pártja, amely az utóbbi tizennégy évben minden választást megnyert, most komoly vereséget szenvedett. A parlamentben 1989 óta először nem lesz magyar párt. Gyorselemzésünk Pozsonyból.

Vigyázzmenet - Marián Kotleba útja a szlovák törvényhozásba

  • Lajos P. János
A szlovákiai választások egyik megdöbbentő mozzanata Marián Kotleba fasiszta pártjának 8 százalék feletti eredménye. A Ľudová strana Naše Slovenskónak (ĽS NS – Mi Szlovákiánkért Néppárt) a közvélemény-kutatók még bejutást sem jósoltak – ma 15 képviselővel az ötödik legerősebb párt a 150 tagú parlamentben.

Se így, se úgy

  • Lajos P. János
Március 15-én megválasztja új elnökét Szlovákia. Sokáig a hivatalban lévő miniszterelnöknek, Robert Ficónak állt a zászló, de a finisben már semmi nem olyan egyértelmű.

Hogyan vesztett Fico?

  • Lajos P. János
A független jelöltként nekiinduló Andrej Kiska lesz június 15-től öt éven át Szlovákia köztársasági elnöke. A politikailag ismeretlen versenyző a legnagyobb helyi vadat, Robert Fico miniszterelnököt „ejtette el” az elnökválasztás szombaton tartott második fordulójában.

"Fokozatosan szétfoszlott"

  • Lajos P. János
Tényleg a népakarat ellenében történt? Kik ambicionálták inkább, a csehek vagy a szlovákok? S ki jutott többre általa? A pozsonyi közélet kiemelkedő figuráját, Václav Havel egykori tanácsadóját, volt szlovák elnökjelöltet a cseh-szlovák szétválás 20. évfordulója alkalmából kérdeztük.

Kipucolt bal, színes jobb - Grigorij Meseznikov politológus a szlovákiai választásokról

  • Lajos P. János
Marad-e a jelenlegi baloldali-nacionalista kormány, esetleg a Smer vezetésével új koalíció jön létre? Netán visszatér a 2006 előtti jobboldali pártszövetség? Az esélyekről meg a magyar kettős állampolgárság előráncigálásának hatásáról az IVO társadalomkutató intézet elnökét, az orosz származású, majd' harminc éve Pozsonyban élő szakelemet kérdeztük.

Kövess minket: