Inkei Péter

  • Inkei Péter

Inkei Péter cikkei

Apró a múltból

  • Inkei Péter
Hol volt, hol nem volt, volt egy ország, amely az élen járt a kihátrálásban a nyűgként viselt rezsimből. Az 1980-as években keletről irigylés, nyugatról pedig elismerés és buzdítás övezte a szovjet birodalomban merészen innovatív (demokratikus piacgazdaságokból nézve banális) lépéseiért, mint a világútlevél, a társasági adó bevezetése vagy Dél-Korea elismerése. Egy ideig még megmaradt élenjáró rendszerváltónak az után is, hogy ledőlt a fal.

Hogyan menthető meg a járvány sújtotta magyar kultúra?

  • Inkei Péter
Minél nagyobb a baj, annál gyakrabban bukkan fel a vélekedés, hogy színes és exponált mivoltában a kultúra sérelmei elvonják a figyelmet a többi ágazatot érő veszteségekről. Most viszont „papírja van róla”: a kormányok és az Európai Unió helyzetértékelése egyaránt néven nevezi a kultúra szereplőit a világválságot legjobban megsínylő csoportok körében.

Nem pártatlan, parttalan

  • Inkei Péter
Az Európai Unióban valóban a magyar kormány fordítja arányaiban a legtöbb közpénzt kultúrára. E pénzek magas hányada beruházásra megy el, s a ráfordítás óriási része ad hoc kormányhatározatok által ölt testet. A kormánynak kedves projektek mellbevágóan bőkezű támogatásának árnyékában a kultúrmunkások tízezrei ínséges fizetést kapnak, és szűkülnek az autonóm kulturális műhelyek feltételei is.

Hortobágyi Nemzeti Park: Tűzről pattan

  • Inkei Péter
Múlt hétfőn csaknem 1200 hektár, egy fél budapesti kerület nagyságú szikes puszta égett feketére a Hortobágyi Nemzeti Parkban (HNP), Püspökladány és Nádudvar között. Az első pillantásra halottnak tűnő, üszkös tájba különös módon néhány nappal később már visszaszivárog az élet, és a kiégett pusztán nemsokára a vidék legjobb legelői sarjadnak.

Adjanak magukra (Miből él a művész?)

  • Inkei Péter
Június 13-án, délután 4-kor rekordmeleg volt, amikor a szokásos tömeg összeverődött a Vörösmarty téren a könyvheti megnyitóra. A hőfok tovább emelkedett, amikor a Kossuth-díjas költő köszöntőjében megmondta az őszintét: évek óta nem vesz könyvet.

Kövess minket: