• MaNcs 27. évf. 23. sz. (2015. 06. 04.)

  „Lázár János nincs a felmondási okok között” - Interjú Dobrev Klárával

  Kínos az a fideszes vád, mely szerint Gyurcsány Ferenc zsinóron rángatja az Európai Bizottságot – véli az Altus Zrt. vezérigazgatója, a volt miniszterelnök felesége. Dobrev Klára azt is elmagyarázza, miben különbözik Tiborcz István sikerszériája férje húsz évvel ezelőtti üzleti felemelkedésétől.

  2015 / 23
 • Titkos szerencsebarlang a Ráday utcában

  Zöld asztal, vörös posztó

  Az 1950-es években az új hatalom korántsem volt annyira következetes a szerencsejátékokkal, mint sok egyéb, leszámolásra váró, „osztályidegen” tevékenységgel. Üldözte, de csak félgőzzel. Még az is lehet, hogy nyakig benne volt.

 • Elzártam a gázt? - Felejtés és feledékenység

  A felejtés és az emlékezés kezdetektől izgatja az emberiséget. A felejtéshez negatív asszociációk kapcsolódnak, valamilyen veszteséget vagy hiányt feltételez, az emlékezés pozitív, a tudás alapját képező jelenség.

 • Kiállítás

  Nem stresszel: kutat

  Az izgalom biológiája. Selye János és a stresszelmélet dimenziói

  Manapság a stressz egyfajta kellemetlenséget jelent, az idő, a kötelezettségek nyomását, mindenféle aggodalmainkat írjuk le ezzel a kifejezéssel, bármit, ami nyomaszt, szorongat, amitől „stresszelünk”.

 • Interjú

  Törzs és politika – Azar Gat izraeli történész a nacionalizmus két arcáról

  A nacionalizmus olyan, mint a szex: okozhat jó érzéseket, de vannak, akik elképesztően kegyetlen tetteket követnek el miatta – véli a Tel-avivi Egyetem professzora. A híres szakembert arról faggattuk, honnan ered a nacionalizmus, és mit lehet vele kezdeni.

 • Sepp Blatter viselt dolgai és újraválasztása

  További jó munkát, elnök úr!

  Miközben az amerikai igazságszolgáltatás, az angolszász sajtó és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) keresztes háborút hirdetett ellene, Herr Joseph Blattert a hétvégén ötödszörre választották meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ­elnökének.

 • Még megbélyegezve - HIV-vel élni Magyarországon

  Magyarországon a HIV-vel élők száma folyamatosan nő, bár járvány egyelőre nem fenyeget. A Szent László Kórház mellett ugyan beindultak a vidéki decentrumok is, de az orvoskivándorlás, a kevés szűrés, az ilyen betegekkel szembeni elutasítás komoly problémák forrása lehet a jövőben.

 • Iván Júlia

  A hamis házőrző

  Hányat hazudott Orbán Viktor a menekültekről és a bevándorlásról Strasbourgban?

  A kormányzati kommunikáció legújabb fordulata, a „megélhetési bevándorló” ugyanolyan üres és manipulatív, s ugyanolyan alantas szándékokról árulkodik, mint a bevándorlókat élősködőnek beállító egész kampány.

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Ne a mesterséges intelligenciától féljünk!

  Több mint 25 évvel ezelőtt első könyvem, az Észjárások első kiadásában írásba adtam életem egyik legnagyobb tévedését, miszerint a mesterséges intelligencia (MI), a számítógép sohasem fogja legyőzni az embert sakkban.

 • Sándor Judit: Testbeszéd

  Szerkesztett gének

  A génmanipuláció, génmódosítás és génterápia után most új kifejezést ízlelgetünk, a génszerkesztés (genome editing) fogalmát.

 • Kúriai ítélet a Kereskedőházról

  Dalolni kell

  A Kúria március 25-i ítélete szerint a Külügyminisztérium többségi tulajdonában álló Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. állami vagyonnal gazdálkodó, közfeladatot ellátó szerv, s mint ilyen, közérdekű adatait köteles nyilvánosságra hozni.

 • Így vonultak be - Az új fideszes médiabirodalom: a Napi Gazdaság

  Április vége óta a Napi Gazdaság az alakuló új kormányközeli média egyik legfontosabb pillére. A lap huszonnégy éves története idén ősszel véget ér. Volt és jelenlegi újságírókkal, szerkesztőkkel beszélgettünk, hogy kiderítsük, mi történt a lapnál az utolsó időszakban.

 • tévéSmaci

  A hamelni patkányfog

 • Tévésorozat

  A szívkitépős módszer

  Egyszer volt, hol nem volt

  Ez a sorozat valami olyat csinált, ha nem is végig egyenletes színvonalon, ami régen ráfért kanonikus meséinkre. S ha a készítők megálltak volna az első évadnál, valószínűleg egy – mentegetőzések nélkül, bármikor, bárkinek – teljes szívvel ajánlható remekről beszélhetnénk.

 • Rádió

  Hídfőország

  Új hullámos elemző műsor a Lánchíd Rádióban

  Jó, hát a kezdésképpen benyomott Ágnes Vanilla-dal elég vadul hívta fel a figyelmet arra, hányadán áll az ízléssel az elkövetkező műsor; senki sem állíthatja, hogy ne figyelmeztették volna.

 • Színház

  Manipulációk

 • Színház

  Nem szabad

 • Hozzá lehet szokni? - Színház és politika Moszkvában

  A rendszeren kívüli alkotókat rendőrök zaklatják, de állami fenntartású színházakban is láthat progresszív politikai előadást, aki meg tudja fizetni. Íme, a putyini rendszer nehezen érthető, elnyomó kultúrpolitikája testközelből.

 • Interjú

  „Rajtunk múlik, hogy ne engedjük be a politikát”

  Udvaros Dorottya színész

  Lapunk megjelenésének napján nyitja meg a POSZT-ot a fesztivál idei díszvendégeként. A Nemzeti Színház társulatának tagja azt mondja, egyedül a színház hatalmában hisz, a széthúzás pedig az egész színházi társadalom hibája.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Sarah Cohen-Scali: Max

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Péntek Orsolya: Az Andalúz lányai

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Pék Zoltán: Feljövök érted a város alól

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Milan Kundera: A jelentéktelenség ünnepe

 • Majdnem tökéletes kudarc - Esterházy beszélgetőkönyve

  Esterházy Pétert a nagy tudású Marianna D. Birnbaum faggatja új könyvükben. Az eredmény kész katasztrófa.

 • KÖNYVMELLÉKLET - Jönnek a könyvtrailerek

  Forgatnivaló

  Képzeljük el, amint beülünk a moziba, színes-szagos trailer pereg, a végén azonban nem az aktuális mozisiker, hanem egy új kortárs regény villog! A neten már találkozhatunk ezzel a jelenséggel, amely az egyetemeket is megmozgatta.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Nuditudomány

  François Jullien: A meztelenség lényege

  Mikor olvasom a hírt, hogy Milo Moiré performanszművész pucéran látogatott el egy németországi aktkiállításra, mellettem nyitva a könyv, jelen írás tárgya, amiben ez áll: „Könyvtárakat töltenek meg az akt milyenségének szentelt művek (…), de mindmáig úgyszólván senkinek sem jutott eszébe, hogy az akt miértjét firtassa.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Meg is rágja helyetted

  Janne Teller: Minden

  Kevés kortárs szerző lát bele olyan mélyen a kiskorúak fejébe és lelkébe, mint a dán Janne Teller.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Kis éji agyzsibbasztás

  Bognár Péter: A rodológia rövid története

  Előrebocsátható, hogy ehhez fogható, zavarbaejtően merész kezdeményezés nem volt az utóbbi időben a kortárs magyar lírában.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Beszélgetések egy kézművessel

  Eötvös Péter–Pedro Amaral: parlando-rubato

  Józsefi áldottság – amikor tavaly januárban, hetvenedik születésnapján a hazai és a nemzetközi zenei élet kiválóságai felköszöntötték Eötvös Pétert, ünnepi szavaik kimondatlanul is a személyiség és a pályafutás e kivételes jellegzetességét próbálták érzékeltetni.

 • „Ez egy véres harc” - Orsós László Jakab, a PEN World Voices fesztivál igazgatója

  Vezette a New York-i Magyar Kulturális Központot, jelenleg pedig Amerika legnagyobb irodalmi fesztiváljának a programjáért felel. A magyar írók amerikai esélyeiről, a brandépítés követelményeiről, Krasznahorkai amerikai rajongótáboráról és a Charlie Hebdo kitüntetése körüli botrányról is beszélgettünk.

 • Spiró György: „Hazudott, hamisan játszott”

  Diavolina címmel írt regényt Gorkijról, akit nagy íróként, ugyanakkor igencsak ellentmondásos emberként jellemez. Miközben Gorkij emberek életét mentette meg, gyűlölködő, sztálinista cikkeket is írt. Az előbbi adhat felmentést az utóbbi alól?

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Élet- és egyéb pályák

  minimum tizenegyes! a magyar narancs irodalmi sikerlistája – magyar irodalom

 • Kiállítás

  Biodíszletek

  Barakonyi Szabolcs–Hecker Péter: Minden rendben!

  Bárhogy is tagadják a művészettörténészek/műkritikusok, mindenkinek vannak kedvenc művészei vagy művészeti irányzatai.

 • Bodrogi

  A nagy színész nagy fia és a vendéglátás

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...