• Keszthelyi András

  Fintorgó összefogás

  A 2014-es ellenzéki választási együttműködés tanulságai

  A 2014-es ellenzéki összefogás igazi története 2012. október 23-án, Bajnai Gordon beszédével kezdődött, és bizonyos értelemben máig sem ért véget.

 • Sajó László: Öt és feles

  Üvegház

  Bezárt a Borház (a hajdani nappali menedékhely most KAJA TANYA, s hol konzervdobozból kanalazták a hideg sóletet a csövesek, most NAPI MENÜ FRISSENSÜLTEK KÉSZ­ÉTELEK SZENDVICSEK GRILLCSIRKE SALÁTÁK PALACSINTÁK), nyitva az Üvegház, K.

 • A szerk.

  A láthatatlanok

  1980. Moszkva az olimpia lázában ég, gőz­erővel folyik a készülődés a világbéke ezen nagy seregszemléjére, épülnek a stadionok, fejlődik az infrastruktúra, csillog-villog az utcákon minden.

 • A szerk.

  Egymásra utalva

  A számtan nem minden. Hiába nézett ki úgy, hogy az év végére lazán összeáll a kereszténydemokratákból, zöldekből és liberálisokból álló, úgynevezett Jamaica-koalíció, a tárgyalópartnereknek sehogyan sem sikerült megtalálniuk a közös hangot.

 • A szerk.

  Személyzeti politika

  Kiszivárogtatott információk szerint jövő tavasszal újraindulhat a választókörzetében a Békés megyei Pusztaottlaka egykori polgármestere, a térség jelenlegi országgyűlési képviselője, Simonka György, akinek állami támogatásokban, kistafírozott rokonokban és ismerősökben gazdag munkásságából a legpocsékabb memóriájú Narancs-olvasó is fel tudna idézni egyet s mást – hiszen oly sokat foglalkoztunk vele.

 • Mi történik Szaúd-Arábiában?

  A kicserélt birodalom

  Ahány megszólaló, annyi értelmezés: palotaforradalom, puccs, tisztogatás. Soha nem látott, gyökerekig ható átalakítás zajlik Szaúd-Arábiában, amely eddig sohasem tapasztalt gazdasági, politikai és vallási kihívások előtt áll.

 • „A nem egyértelműen nemet jelent”

  Póta Péter bíró, a Fővárosi Törvényszék szóvivője a nemi erkölcs elleni bűncselekményekről

  Mi változott az elmúlt két évtized alatt a szexuális bűncselekményeknél? Miért kell újra és újra kihallgatni valakit? Mennyi ideig tartanak az eljárások? A nemi erkölcs elleni bűncselekményeket húsz éve tárgyaló Póta Péter bíróval beszélgettünk.

 • A Zöld Híd program és a szelektív gyűjtés kudarca

  Hulladékudvarok a szemétdombon

  Kilenc hulladékudvar működésével maradt adósa az uniónak és az érintett településeknek a Zöld Híd hulladékkezelési projekt. Egy újabb, eredetileg jó kezdeményezést tett lehetetlenné a bürokratikus huzavona és a 2010 után megváltozott adó- és közteherviselési politika.

 • Az 1997-es NATO-népszavazás

  A jövő így kezdődött

  Magyarországon minden komoly politikai erő támogatta a belépést a NATO-ba. Ám az erről döntő népszavazás előtti fél évben a pártok önös, rövid távú haszonlesésük miatt sorra hágtak át írott és íratlan demokratikus normákat.

 • Mi lett az elkótyavetyélt belvárosi ingatlanok sorsa?

  Kiment pár ház az ablakon

  Rogán Antal belvárosi polgármesterkedésének a hagyatéka a piaci ár alatt értékesített volt önkormányzati ingatlanok sora. Utánajártunk, hogy a botrány elülte után mit kezdtek vele a Fideszhez vagy azok politikusaihoz közeli új tulajdonosok.

 • tévéSmaci

  A motoros komondor

 • Rádió

  Majdnem az

  Ki mer ma? a Bartókon

  Bizony, sem 1969 márciusa, sem 2007 nyarának vége nem most volt, a Ki nyer ma? és örökös műsorvezetője, Czigány György mégis kitörölhetetlen emlékként él lelkes vagy kevésbé lelkes rádiózók generációinak emlékezetében.

 • Magyar youtuberek a csúcson

  Imádott csatornalakók

  Több százezer feliratkozó, milliós megtekintések, hatalmas népszerűség jellemzi a YouTube magyar sztárjait. De hogyan lesz valaki youtuber, és meg lehet-e élni a videózásból?

 • Szabad + Európa

  A rock and roll nagykövete – Ki volt Cseke László?

  Ekecs Géza (1927–2017)

  Kilencvenéves korában elhunyt Ekecs Géza, a Szabad Európa Rádió egykori szerkesztő-műsorvezetője, aki Cseke László néven nemcsak a hallgatók kedvencévé, de a hatvanas évek hazai kémelhárítóinak és propagandistáinak a mumusává is vált.

 • rés a présen

  „Tartunk családi napokat is”

  Farbaky Péter, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója, művészettörténész

 • Kiállítás

  Festmények a totális elmebaj ellen

  drMáriás: A szeretet soha el nem fogy!

  A közállapotainkra reagáló drMáriás-féle kritikai festészet – amelyet a jó formaérzék és a kiváló színválasztás mellett leginkább az esztétikai fegyverként használt giccs és az ironikus cím­adás eszköze jellemez – kiválóan ellensúlyozza a manapság mindenhonnan felénk áradó propaganda tébolyát.

 • Színház

  Queendom

 • Színház

  Tudni kell választani

  Kelemen Kristóf–Pálinkás Bence György: Borkóstolással egybekötött tehetséggondozás

  Három olyan előadást láttam, amelyek Kelemen Kristóf nevéhez fűződnek, és színházilag mindegyik teljesen más volt.

 • „Nem kérdés, hogy átveszem” - Csuja Imre színész

  A címszerepet és Falstaff Jánost is ő alakítja Mácsai Pál rendezésében, az Örkény Színház nemrég bemutatott IV. Henrikjében. Királyi hasakról, fejedelmi borokról és a rendszerváltás zavarosáról is beszélgettünk.

 • A néma tartomány

  Budapest Építészeti Nívódíj

  Egy héten belül két esemény is a magyar építészet jelenéről szólt: november 16-án a Fuga Építészeti Központban átadták a Budapest Építészeti Nívódíjat, két napra rá pedig lezajlott – immár 13. alkalommal – a Média Építészeti Díjának bulihangulatú nyilvános zsűrizése és díjkiosztója az Európa Hajón.

 • A kétfejű kutyától az emberifej-transzplantációig

  Nyakban szorít

  Még Kínának is sok volt a fejátültető műtét, nem engedélyezik a vakmerő sebészcsapatnak, hogy élő emberfejet ültessenek át új testre. De vajon szerencsével jártak volna?

 • Interjú

  „A májad elindul a veséd felé”

  Tomori Zsuzsanna kézilabdázó

  A sokakat megosztó kéziklasszis kacskaringós úton ért fel idén májusban a csúcsra. Azzal a Győrrel nyert Bajnokok Ligáját, ahol korábban kétszer is lemondtak róla. Az őszi sérüléséből lábadozó játékos nem számolja a pályán kapott pofonokat, és ma már inkább adni szeret, mint kapni.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...