A család pörölye - Honnan jöttek a hatalom verőlegényei?

  • Magyar Krisztián
  • 2016. augusztus 8.

Belpol

Felcsúton is edződtek a Ligetvédőkre küldött kopaszok, büszkék is rá, hogy dolgoztak már Orbán Viktor stadionjában. A sereg vezére, Tóth Csaba régi ismerős a magyar lelátókon.

Magyarországon a hatalom kopaszai akár megfélemlítéssel és erőszakkal is szétverhetnek civil tiltakozó akciókat. A Városliget védői az utóbbi napokban rendesen megkapták a magukét: volt gyomros, csontok törtek és csak úgy repkedtek a fenyegetések, a buzizás is hétköznapi volt, miközben a biztonságiak olykor azt is képesek voltak eljátszani, hogy az általában náluk úgy ötven kilóval könnyebb aktivisták milyen szörnyen veszélyesek rájuk. Mindezt a kivezényelt rendőrök nemegyszer nézték végig anélkül, hogy felléptek volna a többször is szabálytalankodó, a saját hatáskörüket messze túllépő biztonságiakkal szemben – így az állami megbízásból kivonuló verőlegények tulajdonképpen azt csináltak, amit akartak.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a lelátókhoz és az FTC-hez is köthető izomszagú kidobóemberek a Fidesz törekvéseit támogatták. A párt Lendvay utcai székházánál szintén kigyúrt kopaszok jelentek meg 2013-ban, amikor az alkotmánymódosítás ellen tüntettek tömegek az épületnél, s idén a Nemzeti Választási Irodánál is kopaszok akadályozták meg az MSZP népszavazási kezdeményezését.

„Baszd meg, mikor fogtok intézkedni!”

Elöljáróban tehát néhány botrányos eset az utóbbi hetekből: a Ligetvédők egyik legismertebb figuráját, Komáromy Gergelyt egyikük lefogta, a másik pedig gyomorszájon vágta. A Ligetvédőkkel tüntető Gulyás Márton ujját – saját állítása szerint – szintén egy őrző-védő munkatárs törte el, egy másik pedig durván ellökte a feléje közeledő tiltakozót, aztán szánalmas jelenetben eljátszotta, hogy őt érte támadás és megsérült a szeme. Amikor a rendőrök segítségével kiürítették a bontásra ítélt Hung­expo-irodaházat, a biztonságiak vezetője, Tóth Csaba – róla később részletesebben is írunk – úgy leüvöltötte az egyik rendőr fejét, mintha a magas rangú egyenruhás az ő beosztottja volna. Tóth Csabával szemben egy rendőr sem intézkedett, mint ahogy annak sem volt következménye, hogy egy kopasz gázspray-vel lefújta az egyik egyenruhást. Miközben az aktivistákkal szemben mindig a lehető legteljesebb szigorral jártak el a rendőrök, módfelett engedékenynek bizonyultak a biztonságiakkal.

Ki az erősebb?

Ki az erősebb?

Fotó: Németh Dániel

Az őrző-védők provokatív fellépését egyszer sem akadályozták meg a hatóságok, miközben már tudni lehetett: vannak köztük olyanok is, akiknek feltehetően nincsenek meg a munkavégzéshez szükséges papírjaik. Mindezt a biztonsági cégek piacát ismerő forrásaink is megerősítették, akik egyértelműen kijelentették: az őrző-védők viselkedése csak­is azért maradhatott következmények nélkül, mert felső politikai körök állnak a megbízásuk mögött. Erre utalnak azok az időközben a sajtóban is megjelent információk, miszerint a biztonsági emberek egy része az élvonalbeli mérkőzések biztosításának rendszeres résztvevője.

Először a bontást végző Bont-Tör Zrt. bízta meg az Infinity Forest Kft.-t, majd a Liget projektet koordináló Városliget Ingatlanforgalmazó Zrt. is szerződést kötött egy őrző-védő céggel, a 2015-ben alakult Patrol Group Kft.-vel. A Városligetbe vezényelt biztonságiak közül a legismertebb arc kétségkívül Tóth Csaba, a vezetőjük. Nem tudni biztosan, melyik cég alkalmazottja és pontosan milyen beosztásban volt jelen az eddigi fellépéseik során, de ő volt az, aki próbálta kordában tartani – nemegyszer hiába – az olykor teljesen elborult biztonságiakat. Többször ő is kikelt magából, egyebek közt akkor, amikor Gulyás Mártonnal ordibált, vagy amikor azt kiabálta a mellette álló rendőrnek, hogy „baszd meg, mikor fogtok intézkedni! Nézzél már körbe!”

A 444.hu szerint Tóth egy rakás NB I-es klub mérkőzésein dolgozott már: volt a Ferencváros biztonsági főnöke, de a Magyar Labdarúgó Szövetségben is kapott szerepet, több válogatott mérkőzés biztonsági szolgálatát vezette. Jelenleg a Budapest Honvéd honlapján biztonsági főnökként tüntetik fel, de Siófokon is hasonló feladatai vannak. Először 2007-ben beszélt az Indexnek arról, hogy ő a Fradi biztonsági igazgatója, de dolgozott azon a 2003-as, végül botrányba fulladt meccsen is, amikor a Ferencváros kikapott a Debrecentől, s így lemaradt a bajnoki címről, mire fel a szurkolók a pályára rohantak és megütöttek több játékost és a vendégek trénerét is. Információink szerint Tóth a 2000-es évek elején került a fővárosi klub őrző-védő csapatába.

TéCSéről – többen is így emlegették nekünk Tóth Csabát – az őt ismerő forrásaink úgy tartják, hogy máig kiváló rendőrségi kapcsolatait akkor alapozta meg, amikor az egykori gyilkossági nyomozó, majd 2002 és 2006 között MSZP-s parlamenti képviselő Doszpot Péter érdekeltségi körébe tartozó Expol Kft.-nek dolgozott. Az Expol a 2000-es évek elején több csapatnak biztosított mérkőzéseket, s itt – egy alvállalkozáson keresztül – kerülhetett képbe Tóth is, akit az ultrák közül a régi ismeretség miatt sokan „Doszpot Csabinak” hívtak. Tóth neve egy 2008-as, Budapest Honvéd–Sturm Graz összecsapás után is előkerült, amikor a kispesti biztonságiak összeverekedtek a vendégszurkolók egyik csoportjával. Állítólag viperával verték az osztrákokat, de Tóth akkor ezt cáfolta a köztévének.

A kopaszfőnök a 2010-es kormányváltás után sem szorult ki a stadionokból. Az utóbbi években a Ferencváros stadionjától a nézőtéri beléptetés szigorítása miatt távol maradó ultrák szócsöve, a Fradimob című internetes oldal írt róla sokat. Legtöbbször azt róják fel neki, hogy még kisebb rendbontások alkalmával is feltűnően brutális eszközökkel tesz rendet a lelátón. A portál szerint Tóth dolgozott már Pintér Sándor belügyminiszter korábbi cégének, a tavaly 12 milliárdos árbevételt termelő Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-nek és a kormány egyik kedvenc őrző-védő vállalkozásának, a Valton Sec. Kft.-nek is.

Egy vidéki rendőrtiszt elmesélte lapunknak, hogy már többször egyeztetett Tóth Csabával az aktuális élvonalbeli mérkőzés előtt, amikor leült az adott klub képviselője, a biztonsági vezető és a rendőrség. „Az ilyen megbeszéléseken átvesszük a kötelező és elvárt intézkedéseket, illetve azokat az elemeket, amelyek a mérkőzés biztosításához elengedhetetlenek” – nyilatkozta az egyenruhás, aki szerint Tóth Csaba általában együttműködő volt, látszott rajta, hogy érti a dolgát. „Azt azért meg kell jegyezni, hogy igyekeztem a lehető legszűkebbre venni a biztonsági személyzet mozgásterét és általában túlbiztosítani a mérkőzéseket, így nem is volt lehetőségük olyan közbelépésre, amely során elszabadulhattak volna az indulatok” – hangsúlyozta a rendőr.

Felcsúton feszít büszkén

Tóth Csabán kívül több olyan kopaszt sikerült már azonosítani, akik a városligeti balhéknál dolgoztak, és vélhetően a focimeccsek biztosításában is szerepet kapnak. A közösségi oldalakon található fotók, aktivitások, kapcsolati hálók tanúsága és forrásaink elmondása alapján nem csupán a Városliget Zrt. által megbízott Patrol Group Kft. és a bontást végző cég jóvoltából képbe kerülő Infinity Forest, hanem – a Liget projektben eddig hivatalosan nem szereplő – az NBH Security is kapcsolódási pont lehet. Ennek egyik tulajdonosa és ügyvezetője ugyanis ott volt a városligeti építési területeket őrzők között, és több olyan munkatársat is felismertünk, akik már dolgoztak az Infinitynek és az NBH-nak is. Közöttük olyan biztonságiakat is találtunk, akik Facebook-oldalukon arról számoltak be, hogy munkát kaptak a felcsúti Pancho Aréna 2014-es hivatalos átadóján. Egyikük július 17-én így írt közösségi oldalán: „Indulás meccsre dolgozni” – aznap Felcsúton játszott a Videoton és a Diósgyőr.

Tóthék

Tóthék

Fotó: Németh Dániel

A váci székhelyű NBH Security tavaly nagyon eredményes évet zárt, a cég nettó árbevétele átlépte a 321 millió forintot, ami nagyságrendekkel több, mint a 2014-ben elért 52 milliós eredmény. A vállalkozás idén a váci önkormányzattól is kapott megbízást, két városi ingatlant védhetnek 8,2 millió forintért, de úgy tudjuk, több nagy helyi rendezvényen is közreműködtek már. Érdekesség, hogy a váci közbeszerzési kiírásra az NBH-n kívül ajánlatot tett a Patrol F&B Biztonságtechnikai, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., ennek a korábbi tulajdonosáé jelenleg az a Patrol Group, amelyet a Városliget Zrt. bízott meg nettó 17,5 millió forintért a volt Hungexpo területén található építési terület őrzésével. (A Közbeszerzési Értesítőben július 13-án jelent meg a döntés, előtte néhány nappal a zrt. újságírói kérdésre nem közölte, hogy ők kiírtak volna bármilyen közbeszerzést is a feladat elvégzésére.) Ezek után az sem csoda, hogy az Infinity Forest pedig a Patrol F&B tulajdonosának érdekeltségébe tartozik, egy címre vannak bejegyezve. „Ez a piac nagyon szűk, szinte mindenki ismer mindenkit azok közül, akik egy ilyen feladatot elvállalnak” – mondta lapunknak egy hazai őrző-védő vállalkozás tulajdonosa, aki szerint hibáztak a rendőrök akkor, amikor nem ellenőrizték, hogy a Városligetbe kirendelt kopaszoknak megvannak-e a munkavégzéshez szükséges, a rendőrség által kiállított engedélyeik. Ugyanis ahhoz, hogy valaki biztonsági emberként dolgozhasson, rendelkeznie kell ilyen irányú képesítéssel és meg kell felelnie jó néhány feltételnek, egyebek közt annak, hogy büntetlen előéletű legyen.

„Szinte biztos, hogy az eddig intézkedő biztonságiak között voltak olyanok is, akik nem felelnek meg az előírásoknak vagy azért, mert nem végezték el az egyébként elég egyszerű tanfolyamot, vagy mert a közelmúltban elítélték őket valamilyen bűncselekmény miatt” – mondja egy biztonsági cég tulajdonosa. A vállalkozó szerint a kopaszokon látszott, hogy szakmailag nincsenek teljesen felkészítve a feladatra, hiszen minden valamire való biztonsági embernek a fejébe beleveri a főnöke, hogy semmi esetben sem sértegetheti indokolatlanul azokat, akik az őrzött terület előtt tartózkodnak, az pedig, hogy megütnek bárkit is a városligeti balhékon történtekhez hasonlóan, azonnali felmondással jár. „Ezek a srácok tudták, hogy rájuk nem vonatkoznak egyes szabályok, miközben a személyük garancia volt arra, hogy az egészet nem lehet megúszni túlkapások nélkül” – fogalmazott.

Magukat járatták le a rendőrök

Több rendőrrel – köztük vezető beosztásúakkal – beszéltünk arról, hogy kollégáiknak mit kellett volna tenniük akkor, amikor a kopaszok nekivadultak. Egyöntetűen úgy vélekedtek, hogy a Városligetben történtek hosszabb távon ronthatnak az egyenruhások megítélésén: „Nem lennék meglepve, ha az itteni nehézfiúk a közeljövőben egy kicsit többet megengednének majd maguknak akkor, amikor eljárunk velük szemben. De ennél nagyobb probléma, hogy a lakosok úgy is értelmezhetik a látottakat, hogy a rendőröket sakkban tarthatja néhány nagydarab, kigyúrt kopasz” – hangsúlyozta az egyik vidéki rendőri vezető. Azt is megjegyezte: amikor egy biztonsági őr valamiért kihívja a rendőrséget, az intézkedés során kérhetik tőle, hogy igazolványával bizonyítsa, jogszerűen végzi-e a tevékenységét. „Ha a Városligetnél szolgálatot teljesítők ezt akár egyszer is megtették volna egy olyan időpontban, amikor nincs szükség rendkívüli közbelépésre, sok oda nem való személyt szűrhettek volna ki, de láthatóan erre nem volt igény a felettesük részéről.” Az egyenruhásokkal azt is kielemeztük, hogy mit kellett volna tenni akkor, amikor Tóth Csaba azt üvöltötte az egyik rendőrnek, hogy „baszd meg, mikor fogtok intézkedni!” Szinte mindenki azt mondta, hogy nem volt szerencsés szó nélkül hagyni az esetet, minimum egy figyelmeztetést megért volna, bár volt, aki szerint egy szabálysértési eljárás elindítása sem lett volna túlzás.

Ráadásul nem ez volt az egyetlen ilyen eset, hiszen nem sokkal később Tóth a kordont feszegetők miatt azt szajkózta – hasonló hangnemben – a szolgálatot teljesítő rendőröknek, hogy „előállításukat akarom, ebből nem nyugszunk!” Hiba volt engedékenynek lenni a rendőrre gázspray-t fújó kopasszal szemben is, mert nem volt valódi veszélyhelyzet, így a csak önvédelemből használható eszközt elő se vehette volna a láthatóan önkívületi állapotba került biztonsági, akit végül Tóth állított le.

Amikor a rendőrökkel a helyszíni videókat elemezgettük, mindenki számára egyértelmű volt, hogy hivatalból rögtön eljárást kellett volna indítani, miután kiderült, hogy a Közlekedési Múzeum tetején Komáromy Gergely ligetvédőt gyomorszájon vágták a biztonságiak. A kérdés, miszerint tényleg elérte-e az ütés az aktivistát, akkor lényegtelen volt, azt az ügy további szakaszában kellett volna bizonyítani. Erre persze lesz lehetőség, hisz a Vs.hu információja szerint ugyan elindult a nyomozás, de csak a bántalmazott aktivista és Baán László, a projekt kormányzati biztosa feljelentése után.

Tizenegy éves ligetvédőt rugdostak meg

A közbeszerzési eljárás után, július 5-én megkötött szerződés szerint a Patrol Group munkatársai szeptember 30-ig vagy a 17,5 millió forintos keretösszeg lejártáig állnak a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. rendelkezésére, miközben a már bontás alatt álló épületek mellett még mindig ott táboroznak a Ligetvédők, akiknek érvényes területfoglalási engedélyük van. A lapzártánk előtti napok viszonylag csendben teltek, bár a Ligetvédők Facebook-oldalán hétvégén azt közölték, hogy szombat éjszaka megrugdostak egy sátorban alvó kislányt. Az esetről hírt adott az RTL Klub hétfő esti híradója is, amelyből kiderült, hogy egy vélhetően ittas csoport kezdte inzultálni a tiltakozókat, egy közülük pedig belerúgott abba a sátorba, ahol a kislány aludt az édesanyjával. A 11 éves gyereket több rúgás is érte, mentő vitte el. Már jól van.

 

Ezerrel pörög a lejáratás

Folyamatos a hecckampány a Ligetvédőkkel szemben: a rendőrség még július 6-án, a Hungexpo-irodák kiürítése napján közölte, hogy az aktivisták táborhelyén „kábítószer-fogyasztásra utaló nyomokat találtak”. A „kábítószert” első körben nem az egyenruhások, hanem az átadott épületet először átvizsgáló biztonságiak találták meg, az ő bejelentésük nyomán jelentek meg órákkal később a nyomozók. A rendőrségi kutatásnak sok értelme nem volt, mert a kiürítés és a helyszínelés között több óra telt el, így nehéz bizonyítani, hogy kitől is származik a kábítószer, már ha az volt. A kormánypárti sajtónak persze nem kellett több, rögtön „drogtanyáról” írtak, de az senkit sem érdekelt, hogy már a hónapokkal ezelőtti bejárásokon is megjegyezték a Liget projekt munkatársai, hogy az épületekben rendszeresen találnak üvegeket és olyan eszközöket, amelyek kábítószer-fogyasztásra utalhatnak.

Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki igazgatója Habony Árpád Lokáljában robbantott: kijelentette, hogy a tiltakozások hatására egy egészséges fát sem vágnak ki, csupán átültetik őket, bár ez nagyon sokba fog kerülni az adófizetőknek. Mindez elég olcsó kommunikációs trükknek hat, hiszen az átültetett fák szinte biztos, hogy nem maradnak életben az új helyen, illetve a Ligetvédőknek nem csupán a fakivágásokkal, hanem az egész múzeumi negyed kialakításával van gondjuk.

Az utóbbi hónapokban botrányos „leleplező” riportokkal jelentkező Tv2 Híradó a Liget-témát is kimaxolta, amikor július 15-én arról forgatott, hogy a Ligetvédőkkel tüntető Gulyás Márton a biztonságiak jogi képviselője szerint több kopaszt is megsértett egy késsel. Azt már az Index fedezte fel, hogy az erősen kamuszagú anyagban olyan őrző-védő mutatja a sérült alkarját, aki egy másik helyszíni videó szerint az aktivista közelében sem volt.

 

Figyelmébe ajánljuk