Tartalom

(2016-07-21)

Snoblesse
Publicisztika

Publicisztika

Orbán népszavazása

Válasz Ádám Zoltánnak

Mélyen egyetértek Ádám Zoltán cikkének lényegével. (Akarjuk! Magyar Narancs, 2016. július 7.) Mármint az egyik lényegével.

Publicisztika

Mellár Tamás: El kell menni!

Meglepődve és sajnálkozva veszem tudomásul, hogy a Fidesz által kezdeményezett népszavazásra az ellenzéki pártok többsége és több civil szervezet is bojkottot hirdetett meg.

Mélyi József

Publicisztika

Mit állítunk?

A városligeti múzeumi koncepciók hiányáról

A Városligetben furcsa idők járnak, a vitákban lassan elmosódnak múlt, jelen és jövő viszonyítási pontjai.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Vizoviczki közleményt adott ki

A legutóbbi hír talán az, hogy valamelyik fideszes országgyűlési képviselő kettesével vitte szobára a művésznőket a most épp maffiavádak terhe alatt rabláncon sínylődő Vizoviczki László egyik kupoldájában. Nem nagy ügy, ugye?

A szerk.

A szerk.

A szakadék

Az Európai Unió és Törökország között a menekültválság ügyében márciusban félig-meddig tető alá hozott megállapodás lényege a következő. Törökország lezárja nyugati tengeri határait, azaz elvágja az elsősorban Szíriából, aztán Afganisztánból és Ázsia még távolabbi vidékeiről Európába tartó vándorok útját az Európai Unió országai felé. A török kormány legalább hallgatólagos kötelezettséget vállal arra is, hogy a területén tartózkodó menekülteknek valamiféle megélhetést biztosít; nem hagyja éhen halni őket.

Külpol

Puccskísérlet Törökországban

Külpol

Szabad a pálya

260 halálos áldozat, másfél ezer sebesült, rekordgyorsaságú bukás, több mint 6 ezer letartóztatás – lapzártánkig ez a mérlege a múlt pénteki török puccsnak. Alább az okokat és a következményeket vizsgáljuk.

Belpol

Interjú

Belpol

„Mondják meg, mit követtem el!”

Sebestyén Eszter ligetvédő aktivista

„Itt például jól nézne ki egy fa” – ezt a szöveget akarta a járdára fújni június 27-én éjszaka. Előbb a biztonsági őr tekergette a karját, majd az egyik rendőr, akit ő maga hívott ki. Végül előállították, és most azt sem tudja, folyik-e eljárás ellene.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Zsákutcás magyar

Kiút többszemközt

A szombat esti főműsoridőben nem csupán perverz, de egyszersmind roppant váratlan döntés lehet az Echo Tv-re átkapcsolni, amire minden jel szerint maguk Széles Gáborék sem igen számítanak.

Film

Film

Film

Test, kép, zavar

Sanna Lenken: Az én csontsovány nővérem

A kiskamasz Stella nem az a fajta, aki majd kinövi csúnyaságát és molett alkatát.

Animációs film

Film

Sose halunk ki

Jégkorszak - A nagy bumm

Lehet-e abban bármi új, ha kihalás szélén álló jégkorszaki állatok ötödjére sem halnak ki? Nem. Akkor sem, ha most épp nem a jégkorszakot vagy az olvadást, hanem egy aszteroidát kell túlélni. Jöhet némi humor, erre számítunk is, de az első részben megszeretett állatkák, Manfredtől Sidig mintha kissé megkoptak volna, törődötté váltak a sok közös menekülésben, és már nekik sem okoz az egész semmiféle meglepetést. Ja, aszteroida? Hogy oda ne rohanjak!

Zene

mi a kotta?

Zene

Az aranyszájú gróf

„Világszerte elismert tény, hogy a zenészetre való képesség a magyar nemzetben igen nagy mértékben megvan, úgy, hogy a zenében a culturális életnek nagyon életképes csiráját látjuk, (Helyeslés.) mely felhívja az államot arra, hogy ide is fordítsa tevékenységét. (Tetszés.)

Lemez

Zene

Valószínűtlen nyaralás

The Avalanches: Wildflower

Az ausztrál Avalanches elvarázsolt, eszképista és fölöttébb szórakoztató (a szó „élvezetes” és „vicces” értelmében egyaránt), hangmintáktól csak úgy roskadozó debütlemeze, a Since I Left You éppen 16 éve, az ezredfordulón jelent meg, és úgy vált hamar a nullás évek egyik legmeghatározóbb albumává, mintegy a cut and paste-esztétika csúcsművévé, hogy a zenekarról (zenekar ez egyáltalán? és kik vannak benne? alighanem ausztrálok) egy idő után azt sem lehetett eldönteni, hogy létezik-e egyáltalán, vagy nem volt-e más ez az egész, mint egyszeri és megismételhetetlen, ördögi tréfa.

Lemez

Zene

A rátalálás diadala

Blood Orange: Freetown Sound

Azért van abban valami szép, amikor egy zenész hosszú évek során a szemünk előtt találja meg önmagát.

Könyv

Könyv

Könyv

Legyen ön is hálózattudós!

Barabási Albert-László: A hálózatok tudománya

1999-ben Barabási Albert-László és kutatócsoportja megmérte, hogy „hány lépés” az internet. Az akkor még gráfelméletnek számító kutatások azóta önálló tudománnyá váltak. Most megjelent hozzá a tankönyv is.

Könyv

Csak egy szó, avagy a rengetegről

Nem találunk szavakat?

Dehogynem találunk, fűzfa, hiszen ez a munkánk, és drága halottunkhoz híven, tisztességgel el kell végeznünk. Sem a drága, sem a halottunk nem a műfaj kötelező járuléka. Drága, mert hogyan is lehetne drágább; halott, mert hogyan is élhetne; a miénk, a saját halottunk, igen, azoké is, akik nem tudják, kit és mit veszítettek el. Azoké is, akik soha nem olvastak tőle egy szót sem.

Gyász

Könyv

Minden megvár

Esterházy Péter (1950–2016)

Tekerjük vissza most a filmet az elé a tavaszi mosolygós kedd reggel elé, amikor Esterházy Péter hosszasan kereste a tornanadrágját, majd, mintegy a keresgélés közben kialakuló heves házastársi zsörtölődésből kisarjadt a mű, amelyet nem is a címén, hanem a színén szólítunk: ez a Pispeklila Könyv (Termelési-regény, 1979). Azért épp ide kell, hogy tekerődjön a film, mert ez volt az az idő, amikor a magyar irodalom még úgyszólván Esterházy Péter nélkül létezett.

Képzőművészet
Lokál

A magyar vasút születése

Lokál

„Sem madár, sem vágtató ló”

1846. július 15-én indult az első vonat Pest és Vác között. Két év alatt épült a semmiből, az ezt megelőző huzavona háromszor ennyi ideig tartott.

Sport

A kajakos doppingbotrány furcsa fordulatai

Sport

Kígyófészek

A múlt héten kiderült: a férfi kajakválogatott kulcsembere pozitív doppingmintát produkált, így nagy valószínűséggel nem indulhat az olimpián. Dombvári Bence, akit sok szakmabeli évtizedek óta nem látott tehetségnek gondol, azt állítja, ártatlan. Védekezése röhejesnek tűnik – mégis sokan hisznek neki.

Lélek
Riport

Alkotmánybírósági intésre csorbulhat a gyülekezési szabadság

Riport

Orbán portája

Egy héten belül két döntésével is a gyülekezési törvény módosítására kötelezte a parlamentet az Alkotmánybíróság. Könnyen lehet, hogy jogszabályi úton tiltják ki a tüntetőket a miniszter­elnök háza elől.

Gasztro
Ételhordó