Még gyorsan a választási törvényt is módosítja a kormány

  • narancs.hu
  • 2020. november 11.

Belpol

Az országos lista állítására vonatkozó szabályokat változtatják meg. Bár a kormány a kamupártokra hivatkozik, az ellenzék összefogás válik majd nehezebbé.

A kormány még a választási törvényt is módosítja iziben, miután az Országgyűlés újra megszavazta a pandémia miatt a rendkívüli jogrendet. Kedd késő éjjel, pontosabban 23.59 perckor benyújtott Semjén Zsolt általánosügyi miniszterelnök-helyettes egy javaslatot, melynek Varga Judit igazságügyi miniszter az előadója, mely lényegében ellehetetleníti az ellenzéki pártok koordinált jelöltállítását.

A tervezet szerint az eddigi legalább 27 helyett 50 egyéni választókerületben kell jelöltet állítania egy pártnak ahhoz, hogy az országgyűlési választáson országos listát állíthasson. Az nem változott, hogy legalább 9 megyében és a fővárosban kell ezt a legalább ötven jelöltet indítaniuk.

A kormány a javaslat indoklásában azzal érvel, hogy a módosítás részben a parlamenti pártok részéről érkezett jelzésekre is figyelemmel van, kampányfinanszírozási intézményrendszerével kapcsolatos visszaélések visszaszorítása érdekében történik.

Azzal, hogy 50 jelöltet kell állítani, a kormány szerint biztosított lesz, hogy csak "valós társadalmi támogatottságú pártok" állíthassanak országos a listát, vagyis fellépnek az úgynevezett kamupártok ellen, amelyek csak a több százmilliós állami támogatás bezsebelése érdekében indulnak a választáson.

Bár a kormány a kamupártokra hivatkozik, a módosítás az ellenzék listaállítási terveit is korlátozhatja. Hisz' az ellenzék a 2022-es országgyűlési választáson mind a 106 egyéni választókerületben egy közös jelöltet indítana a Fidesz ellen, abban viszont eddig nem volt egységes az ellenzék, hogy egy közös vagy két listát állítsanak. Ez eddig nyitott kérdés volt, így azonban, hogy a választókerületek csaknem felében előírják a jelöltállítást, a két listán való indulást megnehezítik.

A javaslat alapján, ha az ellenzéki pártok nem akarnak egymás jelöltjeire jelöltet indítani, rákényszerülnek a közös listaállításra. Ám így például a pártlista bejutási küszöbe három vagy több párt közös listaállítása esetén már 15 százalék lesz.

 

 

Figyelmébe ajánljuk