Pedagógusok Szakszervezete: Elfogadhatatlan a 10%-os béremelés

  • narancs.hu
  • 2020. február 25.

Belpol

Ágazati szakmai pótléknak jó, béremelésnek kevés.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy Kásler Miklós bejelentése szerint csak júliustól és csupán 10 százalékkal emelkedjen a pedagógusok bére, amelyet „ágazati szakmai pótléknak” nevezett a miniszter – olvasható a Pedagógusok Szakszervezetének közleményében. A PSZ álláspontja szerint a kormány nem értette meg a pedagógusok problémáit a szakszervezettel folytatott másfél éven át zajló tárgyalások során. „A PSZ béremelést követelt és nem pótlékot, amelyet a kormány bármikor visszavonhat. Ráadásul ez még a bérfelzárkóztatáshoz is kevés, mivel a nemzetgazdasági átlagot sem éri el a pedagógusok keresete” – írják.

Tíz százalékos béremelést jelentett be Kásler a pedagógusoknak

A pedagógusok legutóbb decemberben tüntettek a Kossuth téren, béremelést, órateher-csökkentést követeltek, illetve azt, hogy a kormány vonja vissza az egyeztetés nélkül átvitt szakképzési törvényt és azt az új szabályt, amely a szülők és az iskola kezéből a központi államapparátushoz csoportosítja a gyerekek iskolaérettségéről szóló döntést.

De a megígért 10 százalékos pótlék azért is elfogadhatatlan, mert a PSZ meglátása szerint ez nem tudja a pályán tartani a kezdő tanárokat. A szervezet mindezért még indokoltabbnak tartja a Pedagógusok Sztrájkbizottságának létrehozását és emlékezteti a kormányt: még mindig nem jelölte ki a hivatalos tárgyalópartnert, holott a határidő lejárt.

„Mielőtt a szaktárcák ismét azzal vádolnák a Pedagógusok Szakszervezetét, hogy „politikai érdekeket szolgál”, továbbá „feszültséget akar kelteni”, a PSZ leszögezi: a feszültség keltésére az elmúlt hetekben kiváló alkalmat adott maga a kormány, amely társadalmi egyeztetés nélkül fogadta el az új Nemzeti alaptantervet, továbbá Kásler Miklós miniszter, amikor aláírta az arra épülő kerettanterveket. Az „ágazati szakmai pótlék” csak olaj a tűzre!” – zárul a közlemény.

Figyelmébe ajánljuk