B. Gy.

  • B. Gy.

B. Gy. cikkei

Amiért pluszpont jár (Az uniós pályázatok két elbírálási szempontjáról)

  • B. Gy.
Bár az Európai Unió költségvetésében hiába keresnénk a fenntartható fejlõdés, az esélyegyenlõség címszavait és a hozzájuk kapcsolódó forrásokat, ez még korántsem jelenti azt, hogy Brüsszel fittyet hányna ezen alapelvekre. Ezek ugyanis úgynevezett horizontális célkitûzések, ami azt jelenti, hogy minden egyes fejlesztési ötlet elbírálásakor érvényesülniük kell.

Készülődés az európai parlamenti választásokra: Integrált számítások

  • B. Gy.
Körvonalazódik a négy országgyűlési párt kampánystratégiája az európai parlamenti választásokra. Az SZDSZ a tetszhalál állapotából felocsúdva dinamikus, kezdeményező imázst mutat, a szokásos belharcoktól terhes MSZP a megfontolt profizmus álarcát felöltve kommunikációs hatalomátvételre készül, miközben rá sem mer nézni a közvélemény-kutatók helyzetjelentéseire. Az MDF újabb erőtlen kísérletet tesz a jobbközép alternatíva kialakítására, mellesleg a főmumus SZDSZ-t felnyomja az Országos Választási Bizottságnál. A Fidesz pedig már a 2006-os nagy comebackre készül, és hogy nagyobb legyen a móka, beperli az Európai Unió Kommunikációs Közalapítványt.

Hétezren távoznak a közszférából:Jövés-menés

  • B. Gy.
A minisztériumoknak október végéig kellett elkészíteniük a költségvetési takarékosság keretében elbocsátandó dolgozók listáját. (Lásd: Mire mennek, Magyar Narancs, 2003. október 16.) A kormány mintegy 7000 ember menesztésére bólintott rá, bár teljes homály fedi, hogy ezen belül hányan vannak olyanok, akiknek csak a munkaköre változik a jóval humánusabban hangzó átcsoportosítás során.

Árak és adók az uniós belépés után: Majd meglátjuk

  • B. Gy.
A csatlakozás után nagy lesz az áremelkedés, nő az infláció - sokakban él ilyen félelem. Nyitott, a nemzetközi piacokhoz szervesen kapcsolódó gazdaság lévén lényegi változás nem várható az árak terén - érvelnek azok, akik oszlatni akarják az aggályokat.

Utazás az EU-csatlakozás után: Határ, a csillagos

  • B. Gy.
Az Európai Unió egyik alapelve a személyek mind szabadabb mozgása a közösségen belül, az integráció mégsem jelenti azt, hogy hazánk felszámolja az unióval szomszédos határait, és eldobhatjuk az útlevelünket (bár ez utóbbira azért van némi esély). Ezek a változások ugyanis a schengeni egyezményhez történő csatlakozásunk következményei lesznek majd, ám ez legkorábban 2006 végén következhet be.

Kövess minket: