Akcióban a CÖF – Van-e Goodfriendnek „feljelentési kötelezettsége”

  • B. Gy.
  • 2014. november 18.

Belpol

A kitiltási ügy miatt a kormánypárti hivatásos civilek tetemre hívnák André Goodfriendet „feljelentési kötelezettség” elmulasztása miatt. Tényleg van ilyen, és tényleg büntethető?

A Civil Összefogás Fóruma (CÖF) feljelentést tesz „ismeretlen tettes” ellen, akit – fényképfelvételek is igazolják! – többször láttak Magyarország területén sétálni. Mindezt azért, mert az amerikai diplomata úgymond „nem teljesítette feljelentési kötelezettségét”. A CÖF szóvivője, ifjabb Lomnici Zoltán szerint André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti ideiglenes ügyvivője akárhányszor kilép a nagykövetségről (azaz magyar területre távozik), kötelessége volna a rendőrségre szaladni és hivatalos személyként őszinte, feltáró jellegű feljelentést tenni a kitiltási ügy magyarázatául szolgáló magyarországi gazdasági machinációk (korrupció) miatt. Mivel ezt Goodfriend elmulasztotta, ifj. Lomnici jogi dr. szerint bűncselekményt követett el. Ezért a CÖF tesz feljelentést – ismeretlen tettes ellen. Márpedig a CÖF kifigyelte, hogy Goodfriend az utóbbi napokban többször is elhagyta a nagykövetség épületét, de rá se rántott a vonatkozó magyar törvényhelyekre. Vagyis börtön fenyegethetné, ha nem volna diplomata, de így sajnos csak kitiltással lehetne szankcionálni.

 

false

 

Fotó: MTI

Ennél nagyobb blődséget a kitiltási ügyben eddig senki nem produkált Pedig nagy a verseny. Németh Szilárd rezsibiztos, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke például a grémium elé hívta Goodfriendet. Egyébként a vállalkozásfejlesztési bizottság jobbikos elnöke, Volner János is az Országházba invitálta az ügyvivőt az ügy igazságos feltárása érdekében. Goodfriend nem jelent meg; mellesleg a fideszesek és a KDNP-sek sem, mondván, az a testület nem illetékes a kitiltási ügyben. (Amúgy Vida Ildikó sem ment el a meghallgatásokra, de arról egy rossz koalíciós szó sem esett.)
„A diplomatát az ország egész területén megilleti a mentesség. A fogadó államban semmiféle kötelezettsége nincs »megjelenésre«. Magyarán: büntetőügyben nem idézhető sehova” – zárja rövidre a témát Lattmann Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Intézet egyetemi docense. Nem mellesleg, tesszük hozzá, érdekes elképzelni, ahogyan tetten érik Goodfriendet, amint éppen nem tesz feljelenést. Ligeti Miklós, a Transparency International magyarországi szervezetének jogi igazgatója plasztikusan fogalmaz: „Attól kezdve, hogy a rendőrnek felmutatja a diplomataigazolványát, jogi szempontból saját teste körvonalával azonos fehér foltot képez. Hozzá sem szabad nyúlni.” Még ha bűncselekményt követett volna is el, attól a tizedmásodperctől, hogy egy diplomata igazolta magát, csak szalutálni szabad neki. Legfeljebb. A diplomáciai mentességgel foglalkozó bécsi egyezmény ugyanis  kimondja: „A diplomáciai képviselő személye sérthetetlen. A letartóztatás vagy őrizetbe vétel semmiféle formája sem alkalmazható ellene.” Nem véletlenül üzente ezt a Twitteren ifjabb Lomnicinak és a CÖF-nek André Goodfriend: a vonatkozó egyezmény „mindig hasznos olvasmány diplomáciatörténeti szempontból, valamint a nemzetközi kapcsolatok alapjainak ismeretéhez is”. Egyébként a CÖF-nek szólhatott valaki, hogy kissé túltolták a dolgot, mert utóbb felszólították Goodfriendet, mondjon le mentességi jogáról.
A büntetőeljárási törvény valóban kimondja: „A hatóság tagja és a hivatalos személy, továbbá, ha külön törvény előírja, a köztestület köteles a hatáskörében tudomására jutott bűncselekményt – ha az elkövető ismert, annak megjelölésével – feljelenteni. (…) A feljelentéshez csatolni kell a bizonyítási eszközöket, ha ez nem lehetséges, a megőrzésükről kell gondoskodni.” Csakhogy az e kötelezettséget előíró paragrafushoz a jogszabály nem fűz szankciót, azaz e törvényhely alapján nem büntethető a feljelentés elmulasztása (legfeljebb munkajogi, fegyelmi vétségként). A vesztegetés feljelentésének elmulasztása elnevezésű önálló tényállás viszont tényleg tartalmazza azt, hogy „az a hivatalos személy, aki e minőségében hitelt érdemlő tudomást szerez arról”, hogy még le nem leplezett vesztegetés történt vagy a vesztegetést el is fogadták (ez két külön nevesített bűncselekmény), „és erről a hatóságnak, mihelyt teheti, nem tesz feljelentést”, „három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Ez természetesen egy hazánkban tartózkodó külföldire is vonatkozik, hiszen mint Lattmann Tamás fogalmaz: „a törvény nem tudása nem mentesít annak következményei alól. A hatályos törvényeket az összes itt tartózkodónak be kell tartani.” Talán ez zavarta meg ifjabb Lomnici Zoltán s vele a CÖF éleslátását. Pedig – lásd mint fent – egy diplomata ebben az esetben is területen kívüliséget élvez. Úgyhogy ezen fölösleges tovább rugózni.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.