Hétezren távoznak a közszférából:Jövés-menés

  • B. Gy.
  • 2003. november 13.

Belpol

A minisztériumoknak október végéig kellett elkészíteniük a költségvetési takarékosság keretében elbocsátandó dolgozók listáját. (Lásd: Mire mennek, Magyar Narancs, 2003. október 16.) A kormány mintegy 7000 ember menesztésére bólintott rá, bár teljes homály fedi, hogy ezen belül hányan vannak olyanok, akiknek csak a munkaköre változik a jóval humánusabban hangzó átcsoportosítás során.

APénzügyminisztériumból csaknem 500, a Belügyminisztériumból több mint 300, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumból éppen 300, az oktatási tárcától pedig 224 ember (a munkatársak 15,3 százaléka) távozik még ebben az évben. Az agrárminisztérium 180 főtől válik meg, a Külügyminisztérium 133-tól, de a külképviseletek átalakítása után ez a szám valószínűleg nőni fog. A Miniszterelnöki Hivatal és a környezetvédelmi tárca körülbelül 120 dolgozóját bocsátja el. A többi minisztériumnál száznál kevesebb embert érint a közszféra-karcsúsító program. Az egészségügyi tárcától csak 82-en mennek, de a tisztiorvosi szolgálat országos központjaiból 113 embert küldenek el. A Központi Statisztikai Hivatal 126 dolgozójától válik meg. Arányaiban a Munkaügyi Minisztériumot éri a legkisebb veszteség: létszámát alig több mint 7 százalékkal építi le. A miniszteriális szervek számára előírt 10 százalékos elbocsátási előirányzat összességében megvalósul: az apparátusokból 2600 embert küldenek el (10,35 százalék).

A központi közigazgatási szervek területi és helyi költségvetési intézményeinél is sikerült valamelyest überelni a meghirdetett 6 százalékos arányt: a munkatársak 6,8 százaléka távozik, valamivel több mint 4300 fő. Összesen tehát csaknem hétezer állami alkalmazottal dolgoznak kevesebben jövőre az apparátusban - ami a közszféra 840 ezres létszámának nemhogy 10, de még csak nem is a 6 százaléka. Azt viszont továbbra sem tudni, hogy a létszámhiányos területekre hány embert vesznek föl (elsősorban az uniós csatlakozással összefüggő munkakörökbe), illetve hogy az átcsoportosítások mennyiben árnyalják az összképet. A jövő évi költségvetés mindenesetre kevesebb mint 4000 fős létszámcsökkenéssel számol - a kormány által elfogadott 7000 helyett. Az sem világos egyelőre, hogy a végkielégítések milyen mértékben terhelik meg a költségvetést - még az idén.

Lapunk érdeklődésére a Miniszterelnöki Hivatal titkársága közölte: Gál J. Zoltán kormányszóvivő jogosult a tájékoztatásra, de ő november 30-ig nem kíván megszólalni ez ügyben, mivel "emberi sorsok ezreiről van szó". Hogy a megjelölt időpont pontosan minek a határideje, arra nem kaptunk választ. Gyaníthatóan addig kapják kézhez az érintettek a felmondásról vagy áthelyezésről szóló értesítést.

B. Gy.

Figyelmébe ajánljuk