Fonyó Attila

  • Fonyó Attila

Fonyó Attila cikkei

Fogyatékkal élők a felsőoktatásban: Egyenlőtlen pályák

  • Fonyó Attila
J. születése óta mozgássérült. Egy vidéki kisvárosban élt, most végzős szociális szakos. Az általános iskolát magántanulóként végezte el, 15 évesen elkezdte a dolgozók középiskoláját. Egy kétéves tanfolyamra jött Budapestre. Az ELTE-t azért választotta, mert van benne mozgássérült lift - ám a központi épületben, ahova ő járt, csak lépcső volt. Nem tudta megközelíteni a tanulmányi osztályt, a hallgatói önkormányzatot, a büfét, a könyvtárba nem fért be. Az elsőre "feltépték" ismerősök, magasabbra nem jutott, de az óraadókkal sikerült megbeszélni, hogy hozzák lejjebb az órát. "Most már tudok nevetni számos kínos vagy fájdalmas ügyön - mint amikor legurultam egy emeletet a lépcsőn, és a székem előbb ért le, mint én."

Világörökségi háború: Híres Komárom meg van véve

  • Fonyó Attila
Az utolsó jogi akadályok is elhárultak az elől, hogy a komáromi erődrendszer megpályázza a világörökségi címet. A hatalmas épületegyüttes szlovákiai és magyar oldalát hétköznapokon és a hét végi kulturális örökség napjain barangoltuk be.

Tiltakozások a Világkereskedelmi Szervezet ellen: Civilek a pályán

  • Fonyó Attila
Véget ért a mexikói Cancunban a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) - a szokás szerint a fejlett és fejlődő országok közötti konfliktusokat felszínre hozó - soros konferenciája. A 146 ország képviselőivel megrendezett miniszteri tanácskozást civil szervezetek tiltakozása kísérte a helyszínen és a világ számos országában, melyhez hazánkban is több tömörülés csatlakozott - eltérő vérmérséklettel és stílusban.

Kárelhárítás Pakson: Papíron megvan

  • Fonyó Attila
üA paksi atomerőműben áprilisban történt üzemzavar kárelhárítására orosz céget jelölt ki a vezetés. Időközben elkészült a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vizsgálati jelentése, megváltozott az atomtörvény, az Energia Klub pedig a legfőbb ügyészt bombázza feljelentésekkel.

Fehérítő hatás

  • Bodoky Tamás
  • Fonyó Attila
A szürkeimportból származó eszközök kizárását lehetővé tévő monitoringrendszer kiépítése miatt a tervezetthez képest egy hónapot késett az otthoni számítógép-ellátottság növelését megcélzó Sulinet Expressz program indulása. A programban részt vevő boltok némelyikében kettős árlista jelent meg; a nem sulinetes számítógépeket helyenként valamivel olcsóbban kínálják. Az Oktatási Minisztérium és a gyártók hivatalos disztribútorainak álláspontja szerint ez csak az informatikai feketegazdaság szereplőinek érheti meg, akiket nevük elhallgatását kérő hardverpiaci szereplők áfacsalással, vámtrükkökkel és vesztegetéssel is vádolnak.

Magam, uram (Kuczi Tibor gazdaságszociológus)

  • Fonyó Attila
Magyar Narancs: A kisvállalkozások, önfoglalkoztatók a nyugat-európai gazdaság meglehetősen fontos szereplői, sőt a hetvenes évektől megnövekedett az arányuk. Mivel lehet ezt magyarázni?

Paks és az energiapiac: A dumán túl

  • Fonyó Attila
Április 10-én a paksi atomerőmű 2. blokkjában komoly üzemzavar következett be. Az eseményre adott hivatalos reakciók bírálata mellett kevesebb figyelem irányult Paksnak a magyar energiapolitikában elfoglalt helyére és az azt meghatározó érdekekre.

Éghajlatvédelem: Kibocsátó szép üzenet

  • Fonyó Attila
A globális éghajlatváltozás az egyik legjelentősebbnek tartott környezetvédelmi kihívások közé tartozik. Az ezt okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését nemzetközi egyezmények sora próbálja elérni. A hazai szabályozások megvalósítása eddig váratott magára - pedig a környezet megóvása mellett még keresni is lehetne vele.

Kövess minket: