Kovács Róbert

 • Kovács Róbert

Kovács Róbert cikkei

A világképlet nyomában

 • Kovács Róbert

Az Ásatás legújabb részében megnézzük, hogy vélekedtünk 2000-ben A tér és az idő természetéről

Kisgazda nagygyűlések: Parasztgyalázat

 • Kovács Róbert
"Kisgazda vagy te, hogy igazoltatsz?" - csattan fel egy ötven körüli, meghívó nélkül érkező férfi. "Menjetek Budapestre" - igyekszik higgadtan elhajtani az első tüntetőket egy szervező. "Mennyit kaptál, hogy itt jártasd nekünk a pofád? ´92-es párttagkönyvem van, hát neked?" - gurul dühbe egy másik férfi. "Semmit nem kaptam." "Akkor mi a faszt állsz ott, eridj, oszt nyald ki Rákosi seggét!" - ordítja az előbbi.

Bezárná a győri kekszgyárat a Danone: Áldozati ostya

 • Kovács Róbert
Tavaly augusztusban kezdte meg a szokásos vizsgálatot a Gazdasági Versenyhivatal (GV), miután a francia Danone cég kérelmet nyújtott be hozzájuk, hogy engedélyezzék a Győri Keksz- és Ostyagyár megvásárlását a brit United Biscuitstől. A kérelem pontos szövege nem publikus, a versenyhivatal sajtófőnöke azonban állítja: a kérelemben szó sem volt a győri gyár bezárásáról, sőt a Danone "új és szélesebb választékot biztosító termékek bevezetését" a "piacra lépési lehetőségek szélesedését" emlegette. Tavaly év végén a kekszgyár százéves ünnepsége is optimista hangulatban telt: fejlődésről, fényes jövőről beszélt mindenki, az önkormányzat aranyérmet adományozott a gyárnak, ropogtak a nápolyik, vagy ahogy Győrben mondják, a "speciál"; mindenki büszke volt.

Az Amnesty International kampánya: Látvány és valóság (Kőszeg Ferenc [Magyar Helsinki Bizottság]...

 • Kovács Róbert
Magyar Narancs: Az Amnesty International (AI) európai programigazgatója szerint a vitatott hirdetés valós információkon alapul, hozzátéve, hogy a lábfej nem magyar rendőré. Az eset miatt lemondott viszont az AI magyarországi vezetősége; az elnök azzal indokolta lépésüket, hogy szerintük a hirdetés ellentétes az AI alapszabályával és szellemével. Most akkor mi a helyzet? Bántalmazzák a fogva tartottakat a magyar rendőrök vagy sem?

A meteorológia árnyoldalai: Égiháború

 • Kovács Róbert
"Ha csak arra vagyok kíváncsi, süt-e a nap holnap, mindegy, ki beszél. Ám ahhoz, hogy miért van így, már szakember kell" - Vissy Károly, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) közismert meteorológusa így foglalta össze az okot, miért van nagy szükség egy meteorológiai törvényre. Véleménye szerint áldatlan helyzet, hogy Magyarországon semmiféle szabályozás nincs ezen a területen, "elég, ha bejön az utcáról egy hosszú combú, dús keblű cicababa, pálcát ragad, és már mutogat is vidáman Európa térképén. Sokszor még azt sem veszi észre, hogy fordítva mutatja a ciklon forgási irányát."

Enyhe tél: Ez még nem az a meleg

 • Kovács Róbert
Ahogy az atomos magyarázat is nagy vonalakban rendben van, hiszen minden atomokból épül fel, úgy igaz a globális felmelegedés is. Ma már csak a leghülyébbek és azok kételkednek a légkör melegedésében, akik a globális lehűlésről írták doktori disszertációjukat. Még az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Bizottsága (IPCC), az óvatos, körmönfont megfogalmazásairól híres éghajlatkutató szervezet is olyanokat vág az arcunkba, hogy "a legújabb kutatások alátámasztják azokat a feltevéseket, miszerint a Föld légkörének átlaghőmérséklete tendenciózusan emelkedik".

Zámbó Jimmy temetése: Erőltetett menet

 • Kovács Róbert
Már egy órával a ceremónia kezdete előtt tömegek néznek mereven a görög katolikus templom irányába, ahol a gyászszertartás zajlik. Ahová beállok, a magasabb növésűek jól láthatják a Jimmy adakozásából fölépült templomot. Az alacsonyabbak az előttük állók hátát nézhetik végtelen türelemmel, amely természetesen a legtöbb esetben fekete színű, de azért akad sárga-rózsaszín, apró virágmintás és csíkos gyászruha is. Néha megkérdezik, mi történik.

Szemét egy év

 • Kovács Róbert
Lehet, hogy ez is a gazdasági fellendülés jele, de talán még soha annyi polgárosodni vágyó ember nem toporgott kommunális hulladéklerakók tetején, veszélyeshulladék-égetők tövében vagy gumitavak partján, mint ebben az évben. Sokan megszimatolták a prosperáló üzletágban rejlő lehetőségeket; azt, hogy a veszélyes hulladék átvételéért tízmilliókat lehet felvenni, és ha a kötelező ártalmatlanítás helyett eltüntetik valahová, akkor ráadásul az egész pénz megmarad. Ráéreztek: nem félni kell a méregtől, hanem "kezelni", valamint hogy a méreg annál kevésbé öl, minél messzebb van a kezelőjétől. Sok-sok száz millió forintnyi profitért cserébe 2000-ben a veszélyes hulladékok többnyire lakossági lerakókra, csatornákba, erdőre-mezőre kerültek. Több tízezer tonna mérgező szemetet nyelt el ismeretlen helyen a föld/víz az országban: ennek ellenére a 2000. év végére sem akadt olyan magyar politikai párt, amelyik az ostoba szlogenek kitalálásán kívül ténylegesen tenni akart volna a környezetvédelemért.

Könyv: A világképlet nyomában (Stephen Hawking-Roger Penrose: A tér és az idő természete)

 • Kovács Róbert
Hogy mire jutott a józan emberi ész a harmadik évezredre, mit tud mondani a világegyetemről, leginkább Stephen W. Hawking angol tudós tudja nekünk megmondani. A cambridge-i egyetem matematikaprofesszora, elméleti fizikusa egyike azon keveseknek, akik egész életükben az "egyesített világegyenletet", a természettudományok szent Grálját keresik. Hawking szerint közel a cél, még pár évtized, és egzakt módon le tudjuk írni az univerzumot, csak előbb egyesíteni kellene az Einstein-féle általános relativitáselméletet a kvantumfizikával, és már kész is a projekt. A tiszta ész örömmámorban fetrenghet.

Torgyán József mint tudós: Adjátok vissza a piramisainkat!

 • Kovács Róbert
Halandóságunk miatti nyugtalanságunkat csak fokozta, amikor Torgyán József arra a kérdésre, hogy ismeri-e Székely Zoltán nyilatkozatait, azt válaszolta: nem, mert éppen Mezopotámia művészetével foglalkozik behatóan, és az érdekesebb, mint Székely Zoltán. Ami végül is hihetően hangzott, hiszen a Tigris és az Eufrátesz még térképen is szebb látványt nyújt, mint egy korrupt kisgazda. Így hát nem bírtuk megállni, hogy ne hallgassuk meg Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek, a kisgazdapárt és a Fradi elnökének előadását Keresztény hitvilágunk a mezopotámiai ásatások és a kumráni tekercsek tükrében címmel.

Globális felmelegedés: Ver a víz

 • Kovács Róbert
mint a kilencvenes években; száz év alatt a világtengerek szintje 15-25 centimétert emelkedett, és történjék bármi, biztos, hogy a vízszint száz év múlva legalább egy méterrel lesz magasabb.

Kövess minket: