Németh Orsolya

  • Németh Orsolya

Németh Orsolya cikkei

Márai nyomában

  • Németh Orsolya
1973-ban született Moszkvában, az egyik legrangosabb orosz irodalmi folyóirat főszerkesztő-helyettese Natalija Ivanova lányaként; nagyapja az orosz nagyepika világszerte ismert alakja, Anatolij Ribakov. Tanulmányait Moszkvában és Berlinben végezte, majd a Yale-en szerzett doktori fokozatot. Több amerikai egyetem mellett Kínában is oktatott, jelenleg a San Diegó-i Kaliforniai Egyetemen tanít. Számos regény és novella szerzője, jó néhány díjat és jelölést begyűjtött. Jelenleg a Közép-európai Egyetem művészeti ösztöndíjasa, írói vizsgálódása középpontjában Márai Sándor, illetve az ő fizikai és átvitt értelemben vett „helyei” állnak.

A szovjet lélek búvára

  • Németh Orsolya
Noha a fogadóirodák a legesélyesebbek közé sorolták, mégis van abban valami rendkívüli, hogy a belarusz irodalom nagyágyúja, a tényíró Szvetlana Alekszijevics kapta idén az irodalmi Nobel-díjat.

"A gáz nem áru: fegyver"

  • Németh Orsolya
Ha rendezett módon történik, a három keleti megye - Harkiv, Donyeck és Luhanszk - leválása Ukrajnáról önmagában nem lehet katasztrófa, csakhogy az ottani lakosság többsége nem akar Oroszországhoz tartozni. Interjúalanyunk, az orosz-ukrán viszony kutatója elégedett a Jacenyuk-kormány teljesítményével, és úgy véli, Putyin addig megy el, amíg meg nem állítja valaki.

"Ők afféle zombik"

  • Németh Orsolya
Lapzártánkkor orosz szeparatisták foglalták el néhány keletukrán nagyváros - Donyeck, Harkiv, Luhanszk - középületeit. Vajon ez már az orosz- ukrán háború kezdete? S a konfliktus az ukrajnai ukrán és orosz identitású közösségek valódi küzdelme, vagy csupán Moszkva manipulációja? Interjúalanyunk, a kijevi akadémia Politikai és Etnikai Kutatóintézetének főmunkatársa a Közép-európai Egyetem vendégeként érkezett Budapestre.

"Don Quijote szimpatikus"

  • Németh Orsolya
Az ellenzék elnökjelöltje volt a 2010-es belorusz elnökválasztáson; most házi őrizetben várja, hogy a minszki bíróság ítéletet mondjon róla. Novelláskötete, a Kandúr a zsákban a minap jelent meg magyarul; e-mailen kérdeztük Európa utolsó diktátorának titkairól.

Kövess minket: