Ungváry Rudolf

  • Ungváry Rudolf

Ungváry Rudolf cikkei

Feltámadás

  • Ungváry Rudolf
Az MSZP–Párbeszéd funkcionárius bázisát alkotók züllöttsége (melyet zuglói képviselőik leleplező nyíltsággal képviseltek) meghozta a gyümölcsét. A párt vezetése képtelen megszabadulni a működését fenntartó pártállami mocsártól.

Ami történt, és ami még lesz

  • Ungváry Rudolf
Az utókor majd nem lesz tekintettel a finomságokra, a részletekre, hanem egyértelműen és megsemmisítően fog ítélkezni a mai demokratikus ellenzékről. Róla is. Mert ennek a választásnak az eredménye valójában kizárólag rajtuk múlt.

Az elhibázott tét

  • Ungváry Rudolf
Hiába gondolkodik valaki az ellenzék mozgásteréről a következő választások kapcsán, ha tévesen ítéli meg mind az Orbán-rendszer valódi természetét, mind a bal- és főleg a jobboldali ellenzék lelki állapotát. Kis János így járt. (Lásd: A tét, Magyar Narancs, 2017. december 21.) Nincs vele egyedül, osztozik ebben szinte minden professzionális politikai elemző.

Az önbecsapás újabb állomása

  • Ungváry Rudolf
Néhányan nemrég bedobták a köztudatba, hogy a baloldalnak az Orbán-rendszer megdöntése érdekében össze kellene fognia a Jobbikkal. A Jobbik ezt úgy vágta vissza fél kézzel, hogy még jól be is tartott a „baloldalnak”, mondván: mivel tudják, hogy vesztesek, ezzel csupán a parlamenti férőhelyeiket próbálják biztosítani. Az MSZP a tőle megszokott, szellemtelen pártnyilatkozatok nyelvén közölt elutasítása ennél gyorsabban felejthető. Ennek ellenére érdemes a mélyére nézni a történteknek.

A látszatok birodalmaiban

  • Ungváry Rudolf
Tudományos művek többnyire hiába tartalmaznak megvilágító történelmi tanulságot, ez csak a kevés értő olvasónak lesz élménye. Nemcsak azért, mert nem szórakoztatásról van szó.

A „nem ilyen lovat akartam” esete az esztétával

  • Ungváry Rudolf
Mélyi József kritikájára (Mit állítunk?, Magyar Narancs, 2016. július 21.) válaszolva György Péter fenntartja, hogy a Ligetben létesítendő szakszerű múzeumi koncepció csak utólag, a politikai kontextus fontossá válásával került légüres térbe (lásd: A demokratikus pedagógia tere, Magyar Narancs, 2016. augusztus 4.).

A szembeszegülés az első

  • Ungváry Rudolf
„Minden konszenzust szétvertek, velük szemben az ellenzék tehetetlen, egyedül a radikális szembeszegülés segíthet.” Ungváry Rudolf írásával kezdjük sorozatunkat, amelyben több közéleti személyiségtől kérdeztük meg, mi jut eszükbe az ellenzéki összefogásról.

Kövess minket: