Jogerős: a Mediaworks megsértette a Népszabadság munkatársainak jogait

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jan. 05., 11:57
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„A magyar jog szerint sem lehetett volna úgy megszüntetni a lapot, ahogy ez történt.” A TASZ közleménye.

Jogerősen, másodfokon is elmarasztalta a bíróság a Mediaworks Zrt.-t, amiért a cég a munkavállalók előzetes tájékoztatása nélkül döntött a lap felszámolásáról és a munkavállalók munkavégzés alóli felmentéséről. A bíróság kimondta azt is, hogy jogszerűen működött üzemi tanács a Népszabadság dolgozóit foglalkoztató cégnél.

A Népszabadság üzemi tanácsának elnöke, Danó Anna a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével indított eljárást a munkáltató Mediaworks Zrt. ellen a cég munka törvénykönyvét sértő eljárása miatt. A törvény értelmében a munkavállalók nagyobb csoportját érintő munkáltatói intézkedést megelőzően legalább tizenöt nappal ki kell kérni az üzemi tanács véleményét. Ez azonban elmaradt. Mint ismeretes, az ominózus nap reggelén a munkavállalók nem tudták fölvenni a munkát, nem férhettek hozzá saját mail boxukhoz, a lap online portálja helyén csupán a lap megszüntetéséről szóló cégközlemény volt olvasható. A lap munkatársai órákkal később egy motoros futár által kézbesített, aláíratlan levélből értesültek a lap megjelenésének felfüggesztéséről, a munkájuk megszűnéséről.

November elején arról adtunk hírt, hogy az elsőfokú bíróság helyt adott Danó Anna kérelmének és megállapította, hogy a Mediaworks nem dönthetett volna a lap bezárásáról a munkavállalók érdekeit képviselő üzemi tanács véleményének kikérése nélkül.

A döntést támadó fellebbezésében a Mediaworks kétségbe vonta az üzemi tanács létezését, valamint a testület elnökének a legitimációját is. Érvelésük szerint a körülmények miatt nem volt lehetőségük az üzemi tanács véleményének kikérésére, továbbá vitatták azt is, hogy a törvény értelmében egyáltalán köteles lett volna a Népszabadság munkavállalóit tájékoztatni. Ezek az érvek azonban a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszéket sem győzték meg, a bíróság ezúttal is a Népszabadság munkavállalóinak adott igazat.

„Igazunk van, lapunk már nincs. A cég számára pedig vállalhatónak bizonyult ez a jogsértés a Népszabadság felszámolásáért” – szűrte le Danó Anna, a Népszabadság üzemi tanácsának elnöke az ügy tanulságát.

„Nem áll rendelkezésünkre olyan jogi eljárás, amellyel felléphetnénk a sajtószabadságot intézményesen felszámoló médiapiaci átalakításokkal szemben. A munkavállalók törvényben biztosított jogainak érvényesítésével azonban közvetve az újságírók jogai mellett állhattunk ki. A kiadó eljárása törvénytelenségének bírósági megállapítása megmutatja, hogy még a magyar jog szerint sem lehetett volna úgy megszüntetni a lapot, ahogy ez történt” – mondta el Szabó Máté, a TASZ szakmai igazgatója.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jan. 05., 11:57
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  rworse
  2017. január 05., csütörtök 16:37
  Azokat az ügyvédeket imádom, akik az ilyen ügyeket elvállalják a Mediaworks típusúak védelmében.
 2. 2
  Kovacs
  2017. január 05., csütörtök 18:02
  1: Megjegyzésed nem igazán egy valódi jogállamért elkötelezett személyre vall. Remélem szédelgésed alkalmi és nem alapvető. Rworse...rworse...rworse... I don't like that talk...a-how...a-how...a-how...
 3. 3
  tiszapolgári
  2017. január 05., csütörtök 19:51
  Ma délután az Óbudai temetőben jártam, urnás temetés volt, egy raccsoló humorista és egy elcsukló hangú főszerkesztő mondta a gyászbeszédet.
  Ez úgy kapcsolódik a fenti cikkhez, hogy a gyászolók között viszonylag sok volt a munkavégzés alól felmentett, hajdani újságíró, úgy is lehetne mondani, hogy amikor a gyászolók közelebb húzódtak a sírgödörhöz, akkor szinte minden négyzetméterre jutott egy-egy kirúgott népszabis.
  Egyébként kurva hideg volt, mondjuk erről az egy dologról nem a Mediaworks tehet.
 4. 4
  Kovacs
  2017. január 05., csütörtök 20:24
  14.45 kor.
 5. 5
  tiszapolgári
  2017. január 05., csütörtök 21:14
  Igen.
 6. 6
  szegedi789
  2017. január 05., csütörtök 22:55
  tiszapolgári
  Litera.hu -n az ünnepek alatt jelent meg Nádas Péterrel folytatott beszélgetés Esterházyról. Ebben az író idézte az elhunyt mondatát, miszerint reggel nyolckor, amikor belekezd a munkájába, milyen jó érzés arra gondolni, hogy 200 kilóméterre messzebb más is dolgozik akkor...
  Újságolvasóként is megfogalmazható valami hasonló (önző) érzés; a fenti hír olvasása közben is, nem lehet nem arra gondolni, hogy ilyen "nyersanyagból" ( ó, mily' jó kondícióban van közéletünk !) mit hozott volna ki M.G. egy pénteki vagy szombati alkalommal ... de már a "szombati alkalom" sincs ... a magátólérthetődőség megint visszaszorult egy picikét ...
  RIP
 7. 7
  Cyrano
  2017. január 06., péntek 09:47
  Kormányunk már nyilatkozott: ez a per is bizonyítja, hogy nálunk jogállam van.
  Értem.
  Ha a tolvajt elítélik, attól még nem kell szentté avatni, ugye?
 8. 8
  Cyrano
  2017. január 06., péntek 09:49
  Kovács (2)
  Szerintem irónia volt.
 9. 9
  rworse
  2017. január 06., péntek 12:14
  Kovacs, 2

  Bocs, kicsit most túlbeszélem, túlkomolykodom - merthogy mostanában Magyarországon (is) ez nagyon-nagyon lényegi téma.


  Én, ellentétben a jogállamiságot alulról szagoló galagonya magyarok többségével, szilárdan elkötelezett vagyok a jogállam, a jogállamiság iránt, mint az emberállat mai fejlettségi színvonalán legkevésbé alkalmatlan igazságossági eszköz iránt. (Lásd még tőzsde és hasonló őrült "szükséges rossz" intézmények. A jogállam az igazságosság "tőzsdéje".)
  Neked nem kell mondanom, az hogy elkötelezett az ember valami iránt, nem azt jelenti, hogy nem kritizálja kényszerű vagy járulékos visszás jelenségeit. Az emberállat ugyebár még legfeljebb csak félig-meddig emelkedett ki az állatvilágból, és kevés személy van, aki személyében normatíve emberré váltnak (azaz erkölcsi lénynek, lásd "ne tégy olyat mással, amit nem akarsz hogy veled tegyenek") tekinthető, ezért olyan szabályzókra van szüksége a fajnak, amelyek egyaránt próbálják figyelembe venni a homo sapiens egyszerre emberi és állati természetét - például a jogállamiság ilyen eszköz, amely nem igazságosságállamiságot, különösen nem igazságosságtársadalmiságot jelent, hanem annak praktikus, lehetőségek szerinti közelítését. Tehát elkötelezett vagyok, de ettől még van okom-jogom (sőt, kvázi kötelességem) rühellni azokat a jogászokat, akik alkalmilag vagy életvitelszerűen nem a jogállamiság SZELLEMÉT élik, hanem a jogállamiság BETŰJÉN élősködnek, hiszen az ilyen paraziták az igazságosság kárára élősködnek a jogállamiság betűjén - persze a homo sapiens jelenlegi civilizációs színvonalán szükségszerűen, rendszerszerűen teszik, mert a jogállami rendszer az igazságosságon való parazitizmust is szükségszerűen magába foglalja, lásd még tőzsde és hasonlók.
  Ugyebár a homo sapiens iránt is elkötelezett vagyok, miközben egyszerre rácsodálkozom, hogy milyen szép, emelkedett dolgokra képes(ek egyedei), és rászomorodom, hogy milyen undorító dolgokra képes(ek egyedei és tömegei).
  Én szilárdan elkötelezett vagyok a valódi jogállam iránt - félszívvel, hiszen tudnék jobbat, de az a jobb (igazságosságtársadalom) akkor lesz alkalmazható, ha a homo sapiens normative emberré, erkölcsi lénnyé válik, mint olyan, azaz mint faj.
  A Mediaworks ezirányú ügyvédei személyükben ugyebár nem a jogállamiság szellemében védik kenyéradó gazdáik undorító, hazug érdekeit, hanem a jogállamiság betűjén élősködve teszik - szükségszerűen az általam elkötelezetten védett, aktuálisan legkisebb rossz rendszer részei, de a rendszer rühelletes részei, függetlenül attól, hogy kényszerűen elkötelezett vagyok irántuk is, mint az aktuálisan legkisebb rossz rendszer szükségszerű részei iránt.
  Hehe.

 10. 10
  rworse
  2017. január 06., péntek 12:16
  hibajavítás:

  Én, ellentétben a magyaroknak a jogállamiságot alulról szagoló galagonya többségével,...

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra