Meglepetés: Orbán Viktort megválasztották miniszterelnöknek, és bejelentette, 2030-ig tervez

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 10., 15:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Gyomlálni készül.

134 igen, 28 nem és 0 tartózkodás mellett Orbán Viktort választotta miniszterelnöknek az Országgyűlés.

Kövér László a miniszterelnöki beszéd előtt bejelentette, hogy Janiczák Dávid jobbikos képviselő lemondott mandátumáról, így csak 198 képviselő szavazhat a miniszterelnök személyéről.

Ám nem volt jelen minden szavazóképes képviselő, távol maradt például az LMP. Szél Bernadett elmondta, mivel az ellenzéki képviselők nem reagálhattak Orbán beszédére, nem látták értelmét a jelenlétüknek.

Jelen volt az eseményen viszont Boross Péter és Medgyessy Péter volt miniszterelnökök, Orbán Viktor családja, de ott volt Mádl Ferenc és Antall József felesége, meg persze Schmitt Pál is.

Negyedik miniszterelnöki ciklusa megkezdése alkalmából Orbán megköszönte mindenkinek, aki részt vett a választáson, bármely jelöltre is szavazott. De azért külön háláját fejezte ki azoknak, akik a polgári, nemzeti és keresztény erőket támogatták, valamint őt személy szerint. Elmondása szerint ezeknek az embereknek sajátos felelősséggel tartozik, amit teljesíteni is fog, de összhangba fogja hozni a másik kötelességével, hogy az egész nemzetet szolgálja.

„Kormányom mindig a háromharmadot szolgálja majd.”

„Továbbra is az a meggyőződésem, hogy a haza nem lehet ellenzékben, mert magasan a pártok felett áll.”

Kifejtette, hogy ha kitölti ezt a négyéves ciklust, még akkor is mindig csak döntetlenen áll majd 16 ellenzékben és ugyanennyi kormányon eltöltött év után. Persze nem éri be a döntetlennel.

„Magyarországnak soha rosszabb nyolc éve ne legyen.”

Orbán elmondása szerint a következő négy évben nagy dolgokra fognak vállalkozni, mert hasonlata szerint a veteményes nem maradhat gyomlálatlanul, rendszeresen kapálni kell, de a puszta kapálgatásnál azért jóval többre vágynak: nagy fákba fogják vágni a fejszéjüket. Ez mondjuk eddig is stimmelt, annyi fát vágtak ki…

„Bizonyos nézőpontból egy veréb lehet jobb, mint egy túzok, de mi most igazi nagyvadakra fogunk menni.”

Az ellenzék gyakran kritizálja azért Orbánt, hogy nem csak négy évre tervez, több kormánypárti barátja is figyelmeztette, nézzen a lába elé, mert el fog botlani. Viszont a miniszterelnök úgy érzi, most minden együtt van, amit a nagy tervek megkövetelnek, ezért nem kis, hanem nagy dolgokra készülnek: mert van tapasztalat és megnyert viták, önbizalom és növekedés is.

Orbán szerint a magyarok már abban is hisznek, hogy a holnap jobb lehet. Sőt, nemcsak jobb lehet, hanem jobb is lesz. Szerinte a magyarok azt akarják, hogy az előttük álló lehetőségeknek megfelelő kormányuk legyen, hogy nőjenek fel a feladathoz.

A miniszterelnök elmondta, hogy minden bizonnyal egy húron pendülnek az emberekkel, ezért nem négy, hanem tíz, vagy inkább 12 évre tervez.

Orbán Viktor ugyanis mindig egybefüggő korszaknak látta a 2010 és 2030 közötti időszakot. Szerinte Magyarország 2030-ra az Európai Unió 5 olyan országa közé fog tartozni, ahol a legjobb élni. De kinek.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 10., 15:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  yoyo
  2018. május 11., péntek 06:56
  rworse, természetesen irónia volt.
  Ami nagyon szar, hogy a sokadik vereség után is csak a hápogásnál tart mindenki, Orbán jól érzi, olyan koncepciótlanság, olyan általános társadalmi tanácstalanság és felkészületlenség jellemzi az ellenoldalt, hogy az több ciklusnyi előnyt jelent a számára (mivel ő és a fidesz nem tökölte el az elmúlt évtizedeket, vastag falakat, nagy bástyákat emelt a rendszere köré)
 2. 3
  rworse
  2018. május 10., csütörtök 22:02
  Yoyo

  Én ellenben attól félek, hogy az ellenzék még szétaprózottabb lesz, mint most. Egerek nem vajúdnak hegyet, hiába állnak össze.
 3. 2
  yoyo
  2018. május 10., csütörtök 18:41
  nana, én azért nem temetném a 2022-es nagy ellenzéki összefogást
 4. 1
  Kovacs
  2018. május 10., csütörtök 16:41
  Igen, meglepetés a megválasztás. Az utolsó pillanatig reménykedett az ember, hogy a Fidesz-KDNP képviselők előhúznak egy leheletnyi gerincességet és kinyílvánítják nemtetszésüket a főnükük irányában, hogy ez így és ebben a formában nem mehet tovább.
  "Aszerk" viszont a mai printváltozatban leírt szokatlan módon egy "lírai" mondatot. Majdnem sírva fakadtam (hehe): "...a társadalom még csak keresgéli a választ jelen létállapotára."
  Akkor keresgéljünk. A parlement kipipálva. Ott nincs keresnivalónk. "Létünk állapotára."

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra