Már alacsonyabb a gáz világpiaci ára, mint a magyarországi "rezsicsökkentett" átlagár

  • narancs.hu
  • 2024. május 7.

Belpol

De a csökkenő világpiaci és a változatlan magyarországi árak különbsége jót tesz a költségvetésnek.

31-34 eurós szintre csökkent megawattóránként az elmúlt hetekben a gáz jegyzési ára az Európában irányadó holland gáztőzsdén – írja a 24.hu. Ez átváltva 110–120 forintos köbméterenkénti árat jelent. Vagyis

mára a piaci gázár alig magasabb, mint az úgynevezett rezsicsökkentett 102 forintos hazai ár, és töredéke a 767 forintos úgynevezett lakossági piaci árnak, amit a támogatott keret fölött fogyasztók fizetnek.

Sőt, ami azt illeti, már az átlagos magyar gázárnál is alacsonyabb: míg ugyanis a világpiaci ár nem haladja meg a 120 forintot, addig a KSH adatai szerint 2024. márciusában 161 forint volt az átlagos magyarországi köbméterenkénti gázár (januárra 150, februárra 152 forinttal számoltak). Az áprilisi ár még nem ismert, friss adatokat az egyes termékek és szolgáltatások díjáról a KSH csütörtökön közli a múlt havi inflációval. Ám mivel a magyarországi átlagár a rezsicsökkentés 2022. augusztusi elengedése óta nem volt 147 forint alatt, valószínűleg kizárt, hogy a múlt havi magyarországi átlagos gázár ne lett volna a világpiaci fölött.

A lap arról is ír, hogy

a csökkenő világpiaci és a változatlan magyarországi árak különbsége jót tesz a költségvetésnek.

Tavaly például a tervezett 2580 milliárd forint helyett csak bő 2000 milliárd forintot költött el az állam az úgynevezett rezsivédelmi alapból, vagyis az olcsóbb gázon az állam nagyjából 500 milliárdot nyert a tervezettnél kevesebb kompenzációval. Idén tovább csökken ez a kiadás, az első negyedévben csak 461 milliárd ment el úgynevezett rezsicsökkentésre, ami az előző évi nagyjából kétharmada.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk