„Nem egy bonyolult ügy ez” – Heller Ágnes arról, miért kell együttműködni a Jobbikkal

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2017. nov. 29., 08:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Vagy akar az ellenzék választást nyerni, vagy nem.

Holnap megjelenő nyomtatott kiadásunkban terjedelmes interjút közlünk Heller Ágnessel. A filozófus a 2018-as ellenzéki győzelem esélyeiről, a Jobbikkal kötendő választási szövetség szükségességéről beszél. Arról is megkérdeztük, mit gondol a Jobbik múltjáról, Simicska Lajos támogatói szerepéről vagy Toroczkai László kijelentéseiről. Íme, egy rövid részlet.

Magyar Narancs: Azt nyilatkozta a Mandinernek, hogy minden ellenzéki pártnak, a Jobbiknak is össze kell fognia a Fidesz ellen, mert a Fidesz nem egy párt, hanem egy zsarnokság összeesküvése.

Heller Ágnes: Alapvető kérdés, hogy melyik párt akar egyáltalán választást nyerni. Most úgy tűnik, a Fideszen kívül egyik sem. Mindenki pontosan tudja – ha máshonnan nem, hát Tóth Zoltán választási szakértő véleményéből –, mi a győzelem, vagy legalább a fideszes kétharmad megakadályozásának feltétele: két ellenzéki listánál több nem lehet, és mind a 106 egyéni választókerületben egy ellenzéki jelöltnek kell indulnia a fideszessel szemben. Mégis minden ellenzéki párt azt hangoztatja, kivel nem fogna össze. Ez azt jelenti, hogy nem akarnak választást nyerni. Akkor viszont ne hazudjanak, ne mondják azt, hogy le fogják váltani a Fideszt. Vallják be őszintén, hogy elbújnak a felelősség elől. Olyan nincs, hogy a kecske is jóllakik, meg a káposzta is megmarad. Vagy a kecske, vagy a káposzta.

MN: Nem lehet, hogy a pártok a különállásuk hangsúlyozásával szeretnének növekedni, de a választások előtt legalább az egyéni körzetekben visszaléptetik egymás javára a jelöltjeiket?

HÁ: Ahogy most áll a helyzet, abból arra következtetek, hogy eszükben sincs megnyerni ezt a választást. A realitásokat kell számba venni: a Jobbik is egy ellenzéki párt, és a Jobbik nélkül lehetetlen legyőzni a Fideszt. Mindenki azzal jön, hogy az antiszemitáktól védi az országot meg az ellenzéket. Uramisten, én vagyok a holokauszt-túlélő, és nem ők! Ezzel a tapasztalattal a hátam mögött mondom, hogy ha nincs együttműködés a Jobbikkal, akkor a Fidesz fog hatalmon maradni. Ha a Fidesz hatalmon marad, az tragédia Magyarországnak. Nem egy bonyolult ügy ez.

A Teczár Szilárd készítette teljes interjút a Magyar Narancs 2017. november 30-i számában olvashatják.

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2017. nov. 29., 08:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Heller Ágnes
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 25
  Cyrano
  2017. november 30., csütörtök 11:50
  Nem yoyo, most nem értek egyet veled.

  Gondolj a nyolcvanas évek végére.
  Volt ütőképes ellenzéki párt?
  Nem volt.
  Csak a legelszántabbak tudtak a fideszről, a hálózatról a nép, urbánus mozgalomról.
  Volt viszont kritikus tömeg. Nem egyszer, sokszor. A rendőrattakok ellenére. Volt minek az élére állni. Most egy ellenzéki teleordíthatja az az emberek ülnek a tv előtt, a neten lógnak és szarnak az ellenzékre, mert pl. pont a neten megtapasztalhatta mindenki, hogy nála a bölcsek köve (nézd meg itt galambocskámat , vagy Vágrétit). Bármilyen idiótaságot mond valaki, vannak helyeslői, követői és rohadtul nem érdekli mások véleménye.
 2. 24
  yoyo
  2017. november 30., csütörtök 11:42
  Ez az egész jobbikkal való összefogósdi téma nem merült volna fel, ha van olyan ellenzéki tevékenység, ami elég ütőképes volna önmagában a fidesszel szemben.
  Vagyis ez az egész egy hiábavaló, kétségbeesett, frusztrációból fakadó műprobléma.

  Ezek a kaotikus, meddő ötletelések, egyre terméketlenebb és lehúzósabb viták pont onnan szívják az energiát, ahol arra sokkal nagyobb szükség volna.
 3. 23
  Kovacs
  2017. november 30., csütörtök 10:48
  20: "De ha a vidéki káderek rászabadulnának az országra..." A vidéki káderek már rég rászabadultak az országra... Vagy nem erről az országról beszélünk. Van egy másik is?
 4. 22
  Kovacs
  2017. november 30., csütörtök 10:43
  Egy velejéig menekült és romaellenes lakosság majd az idealizált "demokratikus" ellenzékre fog szavazni.(ami még ugye nem is létezik) Persze...höhöhö. Csodákkal teli a világ...
 5. 21
  andreuta1
  2017. november 30., csütörtök 10:27
  Ellenvéleményem (Heller Ágnesével szemben):

  https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1714706525246052&id=100001201620145
 6. 20
  galambocskám
  2017. november 30., csütörtök 10:14
  A jobbikban nem is a frakciója a legrosszabb, bár én náluk is leveszem a hangot, őket sem bírom elviselni. De a jobbik leágazásai, a vidéki szervezetek emberei.....a darutollas mozgó tébolyda és hasonlóak.
  A Janiczak még a jobbak közül való, ő mindössze csak árpádsávosra pingáltatta a polgármesteri hivatal folyosóját továbbá verset ír.

  De ha a vidéki káderek rászabadulnának az országra...márpedig a vona kormányra kerülése esetén ez megtörténne. Azok akik a jobbikot a vona szélkakas viselkedése alapján véleményezik és nem kaparják a falat a nemzeti színekbe burkolódzó pártelnök láttán, akik el bírják felejteni a mocskolódó plakátokat amivel ezek telepakolták a várost, és a vidéket is, akik el bírnak tekinteni az bérunió nevezetű baromságtól és egyéb jobbikos förmedvényektől azok agyhalottak.
 7. 19
  andreuta1
  2017. november 30., csütörtök 09:47
  „Uramisten, én vagyok a holokauszt-túlélő, és nem ők!”, így Heller Ágnes. Nos, holokauszt-túlélő közvetlen (első generációs) leszármazottja vagyok, s ismerem még köztünk levő túlélők véleményét a tárgyban. Mindannyiunk határozott álláspontja most is: se nácikkal, se neonácikkal, bármiféle fasisztákkal se fogunk össze, semmire nem szövetkezünk velük, még alkalmi együtt-akciózás keretében sem. Hiába „cukiznak” Vagy hallatnak szirénhangokat. Nem felejtjük, hogy a nácikkal összefogva obstruáló kommunisták, valamint a Hitlernek a felhatalmazási törvényt megszavazó konzervatívok és liberálisok utóbb egymás mellett raboskodtak-pusztultak a náci koncentrációs táborokban. A nácik és nézeteiket követők a demokrácia, a jogállam aspektusából tekintve megbízhatatlanok, immorálisak, a végletekig gátlástalanok. Ma se ítélik el magukat, mert korábban röhögtek (nyilvánosan is) azon, hogy embereket származásukra vallásukra, bőrszínükre hivatkozva üldöztek, kiraboltak, irtottak. Tehát Heller Ágnes immár újra és újra megismételt propagandája téves, sőt felelőtlen.
 8. 18
  galambocskám
  2017. november 30., csütörtök 07:09
  Minden párt legyőzhető ha van tehetséges ellenfele. A fidesz is. De az ellenzéknek nincsen tehetséges politikusa. Abból nem lesz ellenzéki győzelem ha a tehetségelenek összefognak, azt nem lehet tehetséggé föltupírozni.

  Amit a jobbik nyugdíjas tagozatának vérnősző elnöknője összehablatyolt abban van valami - tökéletesen félreértve. A némber a felsőbbrendűségi mániát a zsidó származáshoz és a zsidó valláshoz kapcsolja. Holott ez az értelmiségi gőgből vezethető le, onnan származik. Nem épeszű dolog egy pártot az értelmiségi gőgre és a néplenézésre alapozni pedig ma már ez a fundámentuma a maszopnak, a dékának, a fodorgábor tömegpártjának, a lajoska 14 tagú pártjának (állítólag már többen vannak, akár tizenöten is).
  És az újak? A momentum kerítéshablatya az hablaty, a bernus piaci kofa jellege piaci kofa jelleg.

  Az ellenzék és az ellenzéki pártok szimpatizánsai versengve gyalázzák a lakosságot a saját kudarcaik miatt. És marhára csodálkoznak hogy nem népszerűek. Az ember nem is érti miért nem, hát tényleg.

  Felsőbbrendűségi mánia....csurkinca MDF alelnökként azt találta mondani hogy 'mi vagyunk az urak'. Tudtommal csurkinca nem volt zsidó és a zsinagógát is ritkán látogatta.
  Viszont pont olyan felfújt hólyag volt mint a liberálok.
 9. 17
  Cyrano
  2017. november 29., szerda 23:33
  félreértettél yoyo (nem először). Egyetértettem veled, azért hoztam saját példámat arra, hogy mennyire nem lehet simán összeadni a szavazatokat.
 10. 16
  Kovacs
  2017. november 29., szerda 20:15
  Igen, senki nem mondta, mondja, nem is fogja remélem mondani, hogy a harminc százaléknak, (ami yoyo szerint a tegnapi bejegyzése nyomán 15%) a Jobbikra kell szavaznia. Egy lehetséges tömörülésben, amit említettem az esetleg eddig nem szavazók talán hajlandók szavazni. A lakosság, finoman fogalmazva, erősen nacionalista-konzervatív. Más ajánlatot nem is fogadnának el.
  A 15 százalék nyugodtan szavazzon a DK-MSZP-re, Együtt-PM-re...
  Hogy ki kire nem szavazna, ha ... Például a miskolci rasszista rendőrfőnökre ki akarta, hogy szavazzanak csak nyugodtan...majd minden megoldoldódik. ??????

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra