Tarsoly Csaba Ghaith Pharaonnal tárgyalt a Quaestor bedőlése előtt

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2016. november 23.

Belpol

Igen, azzal a Pharaonnal. Pikáns részlet a holnap megjelenő nagyinterjúnkból.

A holnap megjelenő Magyar Narancs exkluzív interjút közöl Tarsoly Csabával, a Quaestor-ügy elsőrendű vádlottjával. Tarsoly letartóztatása óta először szólalt meg nyilvánosan, és kendőzetlenül beszélt a Quaestor bedőlésének körülményeiről.

Tarsolyt többek közt a Quaestor befektetéseiről is kérdeztük. Így került szóba a Csepel-sziget északi csúcsára megálmodott új városrész, a Duna City.

Budapestnek ezzel a részével sokan akartak már kezdeni valamit az elmúlt évtizedekben – így volt ezzel Quaestor-csoport is, mikor hozzájuk került a terület tulajdonjogának 50 százaléka. A Soroksári-Duna-ág mentén mintegy 33 hektáron 500 000 m² alapterületű ingatlanfejlesztés volt tervben. „Ezzel kapcsolatban jött egy kérés, hogy nincs Budapesten normális konferencia-központ. Ezért mi a Duna Citybe terveztünk egy 10 ezer fős központot szállodával, a Finta Építész Stúdió segítségével. Ez a beruházás a bíróság által kirendelt szakértő szerint is egy 300 milliárd forintos projekt lett volna” – mondta nekünk Tarsoly. A Quaestor nagy reményeket fűzött a projekthez, amely óriási bevétellel kecsegtetett.

Pharaon

Pharaon

Fotó: Attock Refinery

Tarsoly reményei nem is voltak alaptalanok: kormányzati segítséget is kapott a megvalósításhoz. Állítása szerint egyenesen Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminisztériuma hajtott fel egy befektetőt a Quaestornak, hogy végre beindulhasson a projekt. „2015 elején a Külügyminisztérium hozott is egy Ghaith Pharaon nevű szaúd-arábiai befektetőt tárgyalni. A Buddha Bárban volt egy nagy ebéd, ahol bemutattak neki és a titkárának, aztán én is meghívtam őket ebédelni. Utána megjelentek az irodámban a befektetők, és elmondták, hogy beszállnának a Duna City fejlesztésébe. Én kicsit keveselltem a felajánlott összeget, amire azt mondta a szaúdi befektető, hogy ha adok neki öt százalékot, akkor megszervezi a finanszírozást.”

Igen, pontosan arról a Ghaith Pharaonról van szó, aki – ahogy azt a Magyar Narancs feltárta – megvásárolta az Orbán Viktor miniszterelnök szomszédságában lévő telket, mellé még két kastélyt (Hőgyészen és Seregélyesen), valamint a Postabank-székházat – ez utóbbit egyenesen egy Tiborcz Istvánhoz köthető cégtől. Az a Ghaith Paharon, akinek első számú intézője a Narancs fotóinak tanúsága alapján Tiborcz Istvánnal tárgyalt, és akinek a hajója, ahogy a Narancs kiderítette, Mészáros Lőrinc jachtja közelében parkolt le egészen véletlenül idén nyáron az Adrián.

Ez a Pharaon ugyanaz a Pharaon, akit többek között pénzmosás és terrorizmus támogatásának gyanúja miatt évtizedek óta köröz az FBI. Ezt a Pharaont mutatta be a Külügyminisztérium Tarsoly Csabának, méghozzá a Quaestor bedőlése előtti hetekben.

Tarsoly Csabával készült interjúnkat a november 24-én, csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatják.

Figyelmébe ajánljuk