Magyar-ukrán két tanítási nyelvű iskola nyílt Budapesten

Belpol

Több száz gyerek már biztosan itt fog tanulni, de a tanulók száma még nőhet.

Az ukrán és a magyar himnusz elhangzása után beszédekkel folytatódott az ünnepség, miután megnyitotta kapuit az első budapesti, magyar-ukrán két tanítási nyelvű általános iskola és gimnázium. Történelmi pillanatnak nevezte az iskola megnyitását Grexa Liliána, ukrán nemzetiségi parlamenti szószóló. Köszönetet mondott az iskola megalapításáért az Ukrán Hagyományok Háza vezetőinek, majd elmondta, mások mellett Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára is segített abban, hogy Ukrajna és Magyarország között a kétoldalú kapcsolatok olyan szintre emelkedjenek, hogy meg tudják nyitni ezt az iskolát.

 Az iskolába 350 gyerek már jelentkezett, de Grexa Liliána szerint ez a szám idén még emelkedni fog. Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója szerint a két nyelvű tanulás elősegíti az ukrán gyerekek integrációját, ugyanakkor megőrzik az anyanyelvüket és a kultúrájukat is. Az iskola megnyitásáról Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor miniszterelnök állapdott meg.

A szalagot, amely a magyar és az ukrán zászló színeit jelképezte Grexa Liliána, Viktor Mikita és Szalay Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes egyszerre vágta át.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.