Megbüntették az első nőt Dániában, amiért nikábot hordott

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 04., 13:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az országban május óta törvény tiltja ezt a viseletet.

Néhány napja van érvényben az a törvény, amelynek értelmében Dániában nem lehet teljes arcot takaró ruhadarabokat nyilvánosan viselni. A rendelkezés ennek értelmében tiltja a nikáb és a burka hordását is, az első bírságot – ötvenezer forintnak megfelelő korona – már ki is szabták – írja az Index.

A dán rendőrség egy 28 éves nőt bírságolt meg, miután egy bevásárlóközpontban dulakodásba keveredett egy másik nővel, aki le akarta tépni róla az arcát takaró ruhadarabot. A helyszínre érkező rendőrök egyébként felajánlották a nőnek a pénzbírság elengedését, ha az leveszi a nikábot, de a fiatal nő inkább a büntetést választotta.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 04., 13:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 14
  Cyrano
  2018. augusztus 04., szombat 18:57
  yoyo:
  nem, nem csatlakozott senkihez.
  Olvasd el, amit Kovácsnak írtam.
  Úgy gondolom, a gyengék védelmében sokszor kell olyan törvényt meghozni, amivel még a gyengék sem mindig értenek egyet.
 2. 13
  Cyrano
  2018. augusztus 04., szombat 18:55
  Kovács, Dánia volt az első, amely törvényt hozott a símaszkos tüntetők ellen. Azaz kb 10 évvel ezelőtt a saját állampolgárainak is megtiltotta az arcuk elfedését.
  De: változatlanul állítom, ha egy viselet azért született, hogy kordában tartsa annak viselőjét, akkor annak nincs helye egy demokráciában.
  Láttam egy remek rajzot (csak már nem tudom hol): a kerítés alatt átbújó nő ruháját (burkát) leszaggatja a kerítés és amikor átjut, egy vállpántos nyári ruha marad rajta.
  Ennél jobban nem tudom elmagyarázni, hogy hogyan lehetne tenni azokért a nőkért, akik szívesebben járnának ugyanolyan ruhában, mint a többi nő, de a férjük-apjuk rájuk kényszeríti annak viselését.
  Ja tudom, kérdezzék meg a nőket. Miközben ott áll mögöttük a rabtartójuk.:(
  Ne csinálj úgy, mintha nem tudnád, miről beszélek.
  Ne legyünk álszentek egy muszlim férfi ugyanolyan nehezen szabadul a hagyományoktól, mint a magyarok. Nézz meg vitákat a gyerekverésről. 80 % azt fogja mondani: egy pofonba még senki sem halt bele. Miközben mocskos, ocsmány gyalázatos vélekedés/cselekedet. De nem tudjuk levetkőzni a "szokásainkat".:( Törvényben kellene tiltani, kemény büntetés terhe mellett. Ahogy az asszonyverést is.
  Megértésre kár építeni.
 3. 12
  yoyo
  2018. augusztus 04., szombat 18:34
  Kovacs, és ha már leszbikus lányról van szó, a Toroczkai-csomag a burkás és mecsetes passzusok mellett ugye a pride és a melegpropaganda tiltását is tartalmazta. Nehogy előbb-utóbb ezekben is legyenek nyugati követői.
 4. 11
  Kovacs
  2018. augusztus 04., szombat 18:11
  9: Igen.
  Van egy filmből való történetem:
  A Berlinben élő emancipált leszbikus lány sétálni megy a vidéki, konzervatív anyjával, aki épp látogatóban van, a Főváros utcáin. Megpillantva az afrikai csoportot, a vidéki asszony megjegyzi a lányának. Remélhetőleg EZEK ITT integrálhatóak. A lánya teljes laza nyugalommal felteszi a kérdést. Rám hasonlítsanak vagy inkább rád.
 5. 10
  yoyo
  2018. augusztus 04., szombat 18:02
  rworse is csatlakozott Toroczkai Istvánhoz vagy kihez.
 6. 9
  yoyo
  2018. augusztus 04., szombat 18:01
  Cyrano, ahogy a hozzászólásomban írtam, nagyon rossz irányba tett lépésnek tartom.
  Az európai értékeket (szekularizáció, női egyenjogúság) nem lehet megvédeni úgy, hogy törvényileg tiltok olyasmit, ami a magánélet szentsége és a szabad vallásgyakorlás körébe tartozik.

  És ahogy azt is próbáltam kifejteni, az egyén identitásának kérdésébe törvényileg beavatkozni is rossz irány.

  De a legrosszabb, amire az előtted írt kommentemben hivatkoztam: baszki, lényegében ugyanazt mondod, csak másként, amit Toroczkai László, a magyar ku klux klan harcosa.
 7. 8
  Kovacs
  2018. augusztus 04., szombat 17:56
  Rworse bejegyzése után én csak azt tudom mondani, hogy az abortusz tiltásával például nem a nők egyenjogúságát védjük. Az iszlám öltözetek betiltásával sem. Alapvetően másképp gondolkodunk.
  (Egyébként pedig konkrétan a muszlimok ellen akarnak fellépni, a burka viselők csak szimbolikus játékszerek ebben a hadjáratban. Elég szomorú az egész.)
 8. 7
  Kovacs
  2018. augusztus 04., szombat 17:42
  Öltözékek tilalma az én gondolkodásmódomban minden lehet, csak nem az egyenjogúsághoz vezető út.
 9. 6
  rworse
  2018. augusztus 04., szombat 17:41
  Egyetértek az arcot az arcfedés céljából a férfiak által a nőkre KÉNYSZERÍTETT ruhadarabok tiltásával européer demokráciákban. Az arcot az arcfedés céljából a nőkre kényszerített ruhadarab NEM, azaz NEM a KULTÚRA, hanem a nők elnyomásának eszköze. Modernkori tiltása nagyon helyes, egyéb okokból is - lásd például, a terrorba hajló tüntetések miatt általában elkezdték tiltani az érintett országok az azonosítást gátló álarckendők használatát. De a lényeg, hogy a nikáb és társai nem kultúra, hanem elnyomás.
  Nem mellesleg, számos iszlám vagy iszlám többségű államban is régóta vagy nemrégóta tiltják a nikábot és társait, ilyen-olyan okokból.
 10. 5
  Kovacs
  2018. augusztus 04., szombat 17:40
  Igen, de azt elfelejted például, hogy azok, akik ellen hozták ezt a törvényt, már több éve vagy évtizede éltek az országban (Ausztriában is). Eddig nem zavarta a dánok értékeit. Dánia és Ausztria a demokratikus, az emberi jogok mellett elkötelezett civilizált országokhoz tartozónak véli magát. (Szaud-Arábia és a Vatikán nem az) Itt teljesen másról van szó, nem gondolod?

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs