Az idei első kánikula – Időjárás a héten

A hét első négy napján igazi kánikulai időnk lesz. Csütörtöktől hétvégéig szépen, lépcsőzetesen esik majd vissza a hőmérséklet az ilyenkor szokásos szintre.

Az igazi, vérbeli nyár ím, megérkezett hozzánk: a múlt hét második felében határozottan fokozódó felmelegedés hétvégére vérbeli kánikulába torkollott. A hőhullám e hét elején még erősödik is, csúcspontját alighanem kedden-szerdán éri el. Most éppen egy terebélyes anticiklon (és a hozzátartozó ún. magassági gerinc) terpeszkedik Európa nagy része felett – a nyugat-európai kiterjedt ciklonrendszer még távol van tőlünk –, a Skandináviában és a Balti-tenger környékén viharokat okozó másik alacsony nyomású képződményről csak a hírek és a képek jutnak el hozzánk. S míg e szituációban nem történik változás, Európa közepét (tehát nem csak a Kárpát-medencét, de a hét első két napján pl. Németországot is!) afrikai eredetű, igen meleg levegő tölti ki.

A csúcshőmérsékletek mindenhol meghaladják a 30 fokot – de kedden, szerdán mind többfelé elérhetjük a 35-öt is. S mivel szinte felhő sem lesz az égen (idővel az északkeleti tájak lehetnek kivételek), ezért igen erős lesz az UV-B sugárzás is: már csak ezért sem ajánlatos túl sok időt tölteni a napon. A forróság azonban nem tart sokáig, s most úgy tűnik, hogy nem csak átmeneti időre megy szabadságra. Csütörtök délután már elér minket a már emlegetett, most az atlanti partoknál hullámzó frontrendszer felhőzete – s aznap főleg nyugaton és északon többfelé várható frissítő zivatar. Ezek nyomán pénteken már csak az átlagoshoz közeli (30 fok alatti) csúcshőmérsékletek várhatók, majd hétvégén további pár fokkal mérséklődik a felmelegedés, miközben újabb kisebb záporok is lehetnek. A jövő hét elején nem lehet kizárni egy még alaposabb lehűlést sem – de azért ne nagyon aggódjunk: ahogy azt a hét eleje is sejteti, aligha ez lesz minden idők leghűvösebb nyara.

Csütörtökig nagyon meleg

Pünkösdhétfőn ragyogó napsütésben gyorsan emelkedik a hőmérséklet: egészen 31–34 fokig. Csapadék sehol se várható, de felhőt is csak elvétve látni. Keddre virradó éjszaka még viszonylag jól lehűl a levegő: többnyire 15–20 fokig (némely völgyekben ennél mélyebbre, de Budapest közepén legfeljebb 21–23 fokig) süllyed a hőmérséklet. Kedden napközben továbbra is napos, derült idő lesz, kánikulával, 31–36 fokos maximumokkal. Ám az északkeleti hegyvidéken már lehetnek izmosabb gomolyfelhők, és itt egy-két rövidebb záport, hőzivatart sem lehet kizárni. Szerdára virradó éjjel derült időben többnyire 15–21 fokig hűl a levegő (mondjuk Józsefvárosban még eddig se).

Szerdán tetőzik a kánikula: 31–35 fokos maximumokkal. Közép-Magyarországon, majd a Kelet-Dunántúlon ezen a napon már több lesz a gomolyfelhő, s errefelé zivatarok kialakulását sem lehet  sem lehet kizárni - kérdés, hogy lesz-e  ehhez elég nedvesség a kiszáradt légkörben. Eközben északkeleten kissé meg is élénkül az északias szél - ezzel egy árnyalatnyival hűvösebb és párásabb levegő érkezik.. Csütörtök hajnalra is csak 15–21 fokig esik vissza a hőmérséklet, napközben pedig gyorsan emelkedik – az ország keleti háromnegyedén még 31–34 fokig, de nyugaton az érkező hidegfront jeleként már csak 29–30 fok lesz. Délután zivatarok, záporok pattannak ki a Dunántúlon, s itt már ekkor megerősödik az északnyugati szél. Késő délután északkeleten és a főváros környékén dördülhet meg az ég - estére azonban el is csendesedik a légkör (azaz az ország nagyobbik részén egyáltalán nem várható csapadék).  Hajnalra jobban felfrissül a levegő: egészen 14–19 fokig csökken a hőmérséklet. Pénteken kisebb csapadékra (záporokra) főleg a nap első felében, az északi hegyvidéken, esetleg a főváros környékén és a Dél-Dunántúlon kell számítani. Kánikulára viszont egyáltalán nem: 25–29 fok közötti maximumokkal (az Alföld déli része lesz a legmelegebb). Sokfelé fúj majd élénk északnyugati szél. Szombatra virradó éjjel már erősebben lehűl a levegő: egészen 12–17 fokig.

Szombaton változóan felhős időben 22, 27 fokig emelkedik a hőmérséklet (a Dél-Alföldön lehet a több). Főleg északkeleten, majd a nyugati határvidéken várhatók kisebb záporok, s napközben többfelé ismét feltámad az északnyugati szél. Vasárnapra virradó éjjel eső nem várható - hajnalra 13–18 fokig hűl a levegő. A hét utolsó napján északon változóan felhős, délen napos idő lesz - legfeljebb északkeleten fordulhatnak elő záporok.  A maximumok 20 és 27 fok között tetőznek: az ország déli-délkeleti harmadában lehet még 25 foknál melegebb.

Figyelmébe ajánljuk