A nyíregyházi kórházigazgatót és Fidesz-frakcióvezetőt Covid-fertőzés miatt Budapesten kezelik

  • B. T.
  • 2020.10.08 19:10

Kis-Magyarország

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, Adorján Gusztáv koronavírus-fertőzés miatt kórházi ellátásra szorul – erősítette meg a Narancs.hu információját Vitkai Éva, a gyógyítóintézmény sajtófőnöke.

Ehhez Vitkai hozzátette, hogy a kontaktkutatás a járványügyi szabályok szerint megtörtént, közvetlen munkatársai között ismert koronavírus-fertőzött jelenleg nincs. A nyíregyházi oktatókórház főigazgató-főorvosa feladatait a felépülése alatt intézményük orvosigazgatója, egyben főigazgató-helyettese látja el. Adorján Gusztáv közéleti szerepet is vállal, jelenleg ő a nyíregyházi közgyűlésben a legnagyobb frakció vezetője, a Fidesz-KDNP színeiben.

Más forrásból a Narancs.hu úgy értesült, hogy súlyosabb állapota miatt a 66 éves Adorjánt Budapesten kezelik. Adorján Gusztáv annak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórháznak az első számú a vezetője, amelyik az észak-alföldi régió három megyéjének, Jász-Nagykun-Szolnoknak, Hajdú-Biharnak és Szabolcs-Szatmár-Beregnek az összes középsúlyos és súlyos Covid-fertőzöttjét fogadja az operatív törzs döntése alapján.

Ezt azt jelenti, hogy Jászberénytől Záhonyig minden fertőzött beteget Nyíregyházára hoznak. Erről a főigazgató kollégáival közösen tartott sajtótájékoztatót a közelmúltban, a Jósa András kórház Covid-részlege előtt.

A bizottsági ülésre még elment

A Narancs.hu helyi forrásokból úgy értesült, hogy Adorján Gusztáv a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjeként a múlt szerdán, szeptember 30-án még részt vett a közgyűlés előtti egyik bizottsági ülésén, de az október elsejei közgyűlésen már nem jelent meg. Csak feltételezhető, de nem biztos, hogy fertőző betegsége miatt nem vett részt a testületi ülésen.

Ahol a főigazgató-főorvos lett covidos

Ahol a főigazgató-főorvos lett covidos

Fotó: szabolcsihir.hu

Az ügyben megkerestük Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) nyíregyházi polgármestert. Azt kérdeztük tőle írásban, hogy az eset kapcsán bármilyen járványintézkedést életbe léptettek-e a szabolcsi főváros polgármesteri hivatalában. Amint megérkezik a városvezető válasza, közöljük.

(Címlapfotónkon Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. A felvétel forrása: ttre.hu.)

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.