A megyegyűlés elnöke szakított Simonkával – milliárdokról szól a vita egy magyar-román projektnél

Kis-Magyarország

Milliárdokról szóló vita robbant ki a Békés megyei közgyűlés fideszes elnöke, Zalai Mihály és a Simonka György által alapított Dél-Békés Mentőcsoport (DBMCS) között. Éles hangú nyílt levelek jelzik, ez nem csak a nagy pénzről, hanem a kormánypárton belüli helyi pozícióharcról is szól.

Rendkívüli megyei közgyűlést tartottak még szeptember 10-én Békéscsabán. Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnökének előterjesztésében tárgyalták meg a képviselők a román-magyar határon átnyúló, egészségügyi fejlesztéssel kapcsolatos projektet, pontosabban annak a módosítását. Az Európai Unió által finanszírozott „ROHU453 projekt” keretében 8,5 millió euró, azaz mintegy 3 milliárd forint áll a magyar partner rendelkezésére ebben a pályázati körben.

Az első elképzelések szerint a program magyar részében viharsarki civil szervezetek konzorciumát vonták volna be, köztük is kiemelten a Simonka György fideszes országgyűlési képviselő és büntetőperben vádlott politikus által alapított Dél-Békés Mentőcsoportot (DBMCS), amely a tavasz és a nyár folyamán keresztül-kasul roadshow-zta Dél-Békést és mindenütt mindent fertőtlenített (országosan egyébként Békés megyében volt az egyik legalacsonyabb a fertőzöttek száma).

Módosítani kell a szerződést

Zalai a közgyűlés ülésén elmondta, a Covid-19 második hulláma kitörése nyomán az egészségügyi fejlesztések prioritásai megváltoztak. Ez pedig azt jelenti, hogy a sürgősségi és intenzív kórházi ellátások, a járványügyi fejlesztések váltak kiemelten indokolttá, szemben a projekt egészségügyi rekreációs fejlesztéseivel és a civil szervezetek bevonásával. A közgyűlés elnöke ezért kifejtette, módosítani kell a szerződéskötési szakaszban lévő pályázatot.

Ülésezik a megyegyűlés, középen Zalai

Ülésezik a megyegyűlés, középen Zalai Mihály

Fotó: Zalai Mihály/Facebook.com

A projektben szerepel, hogy a megyében működő kórházak milyen eszközöket igényelnek, és ennek keretében a sürgősségi és intenzív kórházi ellátásra és a járványügyi fejlesztésekre helyezik a hangsúlyt. A költségvetés áttervezésével mintegy 8,5 millió eurót használhatnak fel a koronavírus elleni védekezésre. Az ország negyedik legnagyobb gyógyító intézményét, a gyulai központú, de erős békéscsabai jelenléttel is rendelkező Békés Megyei Központi Kórházat és az Orosházi Kórházat, mint új partnereket kezdeményezik bevonni a projektbe. A döntés értelmében a 3 milliárd forintból 2,4 milliárdot kap a Békés Megyei Központi Kórház, míg az orosházi 600 milliót.

Nyílt támadás a megyegyűlés ellen

A projektből és a finanszírozásból így kiesett Dél-Békés Mentőcsoport (DBMCS) másnap Mezőkovácsházán tartott rendkívüli operatív értekezletet. Itt értetlenségüknek adtak hangot, amiért a megyei közgyűlés rendkívüli ülésén született a határozata „nem ad világos képet a hónapokkal ezelőtt megkezdett közös projektjük változtatni kívánt pontjairól.” Emellett úgy vélik, a megyei önkormányzat döntése a mentőcsoport működésére komoly terhet ró. Amíg tisztázódnak a projekt átdolgozásának a részletei, kénytelenek voltak az önkénteseik tevékenységét határozatlan időre felfüggeszteni. A mindezekre tekintettel a DBMCS nyílt levelet - vagy sokkal inkább: frontális támadást - indított Zalai Mihály ellen, hogy válaszokat kapjon „a projekt körüli változásokkal kapcsolatban.”

A levélben üdvözlik ugyan a Békés megyei kórházak bevonását a projektbe, de hozzátették, szakértőik arra figyelmeztetnek, az „ötlet ugyan szépen csengő és nemes, de abban a formában, ahogy Zalai leírta, jelen fázisban teljes mértékben szabálytalan”. Egyben arra kérik a közgyűlés elnökét, küldje meg számukra a komplex projektátdolgozási dokumentációs csomagot a szükséges tanulmányokkal, hogy segíthessenek. Egyben követelik, jelölje meg, hogy a pályázati felhívás, programszabályok és az irányadó jogalapok melyik pontja ad lehetőséget az általa kitalált áttervezésre.

Békés Megyei Központi Kórház, Gyula

Békés Megyei Központi Kórház, Gyula

Fotó: Zalai Mihály/Facebook.com

Kockára tenné a projektet?

Mindez a DBMCS szerint azért fontos, hogy Békés megye ne veszítse el a számára már megítélt, összességében 5 milliárd forint összegű, életmentő, sürgősségi és rehabilitációs egészségügyi fejlesztésekre szánt teljes támogatást, amelynek kidolgozásán három évig dolgoztak Dél-Békés Mentőcsoport szakértői. Egyben Zalait teszik felelőssé, amiért „kockára teszi a már hónapokkal ezelőtt elindult projektet.” Végül „egy szakmailag nem alátámasztott ötletnek minősítik a program átdolgozását, amely a fejlesztési pénz elvesztésével járhat.”

A DBMCS nyílt levelét Oravecz Nóra elnök írta. Formálisan neki válaszolt a napokban, ugyancsak nyílt levélben Zalai Mihály, de sokan úgy vélik, hogy az igazi címzett a mentőcsoport alapítója, a dél-békési térség kormánypárti országgyűlési képviselője, Simonka György.

Egyhangú döntés született

Zalai Mihály levelében megerősítette, a módosításról szóló döntést a Békés Megyei Önkormányzat egyhangúan hozta meg, s ennek értelmében nem két megyei civil szervezettel, hanem a két Békés megyei kórházzal kívánja megvalósítani a több, mint 4 milliárd forint értékű megnyert Interreg ROHU pályázatát. Ez azt jelenti, hogy a megyei önkormányzat továbbra is fejleszteni fogja a megye összes orvosi ügyeletét, be fogják szerezni mindazokat az orvosi eszközöket és gépkocsikat, amelyekre az ügyeleteknek szüksége van.

A pályázat nagyobbik részét azonban – amelynek értéke több mint 3 milliárd forint –, nem több száz rendezvény megszervezésére és például ezer önkéntes felkészítésére kívánják fordítani, hiszen ezek az elemek a Covid-19 járvány idején nehezen megvalósíthatóak, hanem orvosi eszközök, műszerek beszerzésére a megye kórházai számára. A megyegyűlés elnöke azt is megjegyezte, valószínűleg nem ugyanazokat a szakértőket kérdezték meg a projekt módosítása kapcsán arról, hogy a döntés szabályos-e. Zalai kifejtette: mögötte az önkormányzati hivataluk területfejlesztési szakemberei, a külügyminisztérium és a Békés megyei kórházak fejlesztési szakemberei állnak. Valamennyi szervezet és a határon túli projekt partnerünk, az Arad Megyei Tanács véleménye alapján is szabályos az, hogy változtatni kívánnak a pályázatunkon.

Miért függesztik fel az önkéntes munkát?

„Nagyra becsülöm azt az önkéntes tevékenységet, amelyet az Önök alapítványa a koronavírus járvány idején felmutatott. Éppen ezért nem pontosan értem, hogy mi az összefüggés a megye ROHU pályázata és az Önök önkéntes munkájának felfüggesztése között? Remélem, hogy meggondolják magukat, és folytatni fogják a fertőtlenítő szerek és maszkok osztását. A megyei önkormányzat egyhangú döntése engem arra kötelez, hogy megtegyem a szükséges lépéseket a pályázat átalakításával kapcsolatban. Közgyűlésünk úgy gondolta, hogy a jelenlegi helyzetben ez a több mint 3 milliárd forint most jobban szolgálja az itt élőket akkor, ha a kórházakhoz kerül” – írta Zalai Mihály.

Simonka: akitől rugalmasan elszakadnak

Simonka: akitől "rugalmasan elszakadnak"

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Mindezt Békés megyében úgy értékelik, hogy Zalai Mihály új pozíciót keres a viharsarki Fidesz-szervezeten belül magának, és kezd "rugalmasan elszakadni" a Simonka-féle szárnytól. Noha annak idején, 2014-ben Simonka embereként lett megyegyűlési elnök. Azonban a hála nem politikai kategória. Nemrégiben a Narancs.hu elsőként írt arról, hogy Ruck Márton, a Fidesz medgyesegyházi csoportjának elnöke a kormánypárt alapszabályának két passzusára hivatkozva társaival együtt kezdeményezte Simonka kizárását a Fidesz-MPSZ-ből.

A helyi fideszes viszonyokat jól ismerő forrásaink arra emlékeztetnek, a békési megyegyűlés jól láthatóan visszakozott olyan, a DBMCS által felkínált olyan programelemekből, amelyek több száz rendezvény megszervezéséről és például ezer önkéntes felkészítéséről szóltak volna. Ezek ugyanis sokakat emlékeztetnek azokra a szabálytalansági ellenőrzéseken megbukott dél-békési projektekre, amely nyomán összességében több százmillió forintot kell visszafizetnie térségi önkormányzatoknak és civil szervezeteknek is. Köztük a dél-békési mentőcsoportnak is.

(Címlapfotónkon Simonka járványügyi marketingfeladatokat lát el. A felvétel forrása: Simonka György/Facebook.com.)

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.