- makai -

  • - makai -

- makai - cikkei

Kosovo: Óra indul

  • - makai -
A hét végén Franciaországban megkezdõdött a szerb-albán - egyelõre csak közvetítõk útján zajló - párbeszéd: a tárgyalásokon kellene, a szervezõk reményei szerint, megállapodásra jutni Szerbia és a kosovói albánok között a tartomány jövõjérõl. A NATO készültségbe helyezte alakulatait, és megtorlással fenyegette azokat, akik a konferencia idején összetûzést provokálnak. A tárgyalók idõre dolgoznak: az összekötõ csoport három héten belül megegyezést akar.

Kosovo: Új hullám

  • - makai -
Szerbia déli tartományában, Kosovóban a háború - a múlt hét végi ígéretek ellenére - változatlan hevességgel folytatódik. A jelentések szerint a harcok elől menekülve újabb tízezrek hagyták el otthonaikat, és gyakorlatilag minden segély nélkül bolyonganak az erdőkben. Közben hétfőn a magyarok által is lakott Vajdaságban a rendőrség és a hadsereg mozgósította tartalékosait.

Kosovo: Elrettentés

  • - makai -
A londoni értekezlet idejére Kosovóban elült a csatazaj - lapzártakor nem tudni, hogy tartós lesz-e a tűzszünet a minden eddiginél véresebbnek tűnő albán-szerb összecsapás után. A nyugati nagyhatalmak büntetőintézkedéseket vezettek be Jugoszlávia ellen. A kosovói albánok is megosztottak: egy részük a háború folytatására készül.

Kosovo: Rigómezei csaták

  • - makai -
Kosovóban ugyan még nem kezdődött el a háború, a béke viszont már rég elillant, ezért senkit sem szabad hogy meglepjen: a tizenhetedik évfolyamot jegyző konfliktus egyre erőszakosabb és fegyverektől hangos; még a rendezéstől látványosan menekülő szerbiai hatalom is - bár továbbra is a válság legerősebb szereplője - időnként lépéshátrányba kerül.

Holbrooke Boszniában: Egy amerikai pánikban

  • - makai -
Richard Holbrooke utolsó boszniai útját akár eredményesnek is nevezhetnénk - elvégre egységes nemzetközi telefonhívószáma lesz az országnak -, de egyelőre semmi sem valósult meg az előzetes várakozásokból, hisz a háborús bűnösök még szabadlábon vannak. Igaz az is, hogy útjának fő üzenete az volt: az USA ott van és figyel.

Bosznia: Az első tangó Prijedorban

  • - makai -
aA madridi NATO-csúcs után beindult a gépezet: úgy tűnik, a boszniai békefenntartás és a délszláv háborút követő - továbbra is akadozó, a valódi bűnösök nyilvános megnevezésével és elítélésével adós - igazságszolgáltatás új fejezetének lehetünk tanúi; a szövetség beváltotta fenyegetéseit, és - igaz, másfél évi boszniai piknikezés után - keményen fellép a háborús bűnösök felett ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék által körözött személyek ellen.

Könyv: Hitelrontás, ócska hakni (Laura Silber-Allan Little: Jugoszlávia halála)

  • - makai -
Ez a könyv az év egyik csemegéje lehetett volna. Úgy alakult azonban, hogy a magyar könyvpiacon rég jelent meg ennél kínosabb és szégyenteljesebb produkció. A két szerzőnek a kiadót minimum hitelrontásért kéne perelnie, ha értesülnek arról, ami könyvükkel történt. Egy alapos, érdekes és fontos mű lett tönkretéve.

"Mert most mi vagyunk" (Földes György, az MSZP elnökségi tagja)

  • - makai -
Irodája a Politikatörténeti Intézetben akkora, mint egy termetesebb lakótelepi játszótér. A párt elnökségének tagja, de nincs kormányközelben és nem parlamenti képviselő. Ritkán nyilvánul meg. Időnként cikket ír valamelyik napilapba, például arról, hogy fel kell gyorsítani a privatizációt. Szerinte a koalícióbeli súrlódások csupán viták, "nem vagyok annak híve, hogy mindig mindenben válságot keressünk", mondta Földes György az interjú elején, bár elismeri, hogy ilyen is van.

Bosznia: Menni és maradni

  • - makai -
Lapzártakor úgy tudni: a háborús bűnös Radovan Karadzic, az úgynevezett boszniai Szerb Köztársaság (RS) elnöke nem vonul vissza, Biljana Plavsic elnökhelyettes csak a nemzetközi küldöttségek elôtt menti ki fônökét, a boszniai szerbek pedig egy újabb népszavazáson tanúsíthatják vezetôjük iránti rajongásukat.

Kövess minket: