Debreczeni József

  • Debreczeni József

Debreczeni József cikkei

Debreczeni József írása Bródy János gesztusáról

  • Debreczeni József
Nagy fölzúdulást keltett a Demeter Szilárd Facebook-oldalán megjelent fotó, amelyen nevezett (a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, egyben „a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztését” és „a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra társadalmiasítását” koordináló miniszteri biztos) Szörényi Levente és Bródy János társaságában látható.

Hol élünk?

  • Debreczeni József
Az ország állapotának leírására vállalkozó kötet címe jól hangzó tévedés. Mai helyzetünket a „hegymenet” metaforával érzékeltetni ugyanis semmiképp sem indokolt, hisz a nehéz hegyi út mégiscsak valamely csúcs felé visz, amiről esetünkben aligha beszélhetünk. A könyv egyetlen szerzője sem jelez ilyen perspektívát – a lejtőn való lecsúszásról annál többen tudósítanak.

Elveszett utak

  • Debreczeni József
A fenti címen adta közre esszéit Csoóri Sándor 2003-ban, szűk másfél évtizeddel a demokratikus rendszerváltozás után. E nekrológnak sem adhatok jobb címet, midőn a demokratikus rendszerváltozás óta immár bő negyedszázad, az antidemokratikus óta bő fél évtized telt el. Utat vesztett Csoóri, utat vesztett az ország, utat vesztettünk mindannyian.

A hajótörött

  • Debreczeni József
Pozsgay Imre pályafutása a legsötétebb Rákosi-korszakban, a kommunista rezsimmel való azonosulás jegyében indult.

Összefogás – miért is, kivel is?

  • Debreczeni József
Bajnai Gordonnak ezúttal „nemcsak technokrata-, de politikusszerepet is vállalnia kell. Nem várhatja, hogy az egyesült ellenzék majd ünnepélyesen átnyújtja neki a miniszterelnök-jelölti fölkérést. Neki magának is szerepet kell vállalnia az integráció létrehozásában”. Sorozatunk második részeként Debreczeni József írását közöljük.

Még egyszer a „gazemberekről”

  • Debreczeni József
A „nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani” (valójában mikszáthi) bonmot-ja úgy igaz, ahogy (most már) Vári is érti: aki nem látszik annak, arra nem voksolnak a választók. Gyurcsány valóban érdemtelen volna már a választásokon elszenvedhető (újabb) bukásra is? Egy bizonyítatlan gyanú miatt?

Kövess minket: