Félix Péter

 • Félix Péter

Félix Péter cikkei

Kevesebbet szívunk?

 • Félix Péter
A dohányzás visszaszorításáért tett erőfeszítéseiért személyesen Margaret Chantól, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójától vehette át 2013. október 8-án a WHO World No Tobacco Day 2013 Európai Régió egyik díját Orbán Viktor. E díjban egyébként az idén a WHO hat régiójából 34-en részesültek, és három speciális díjat is kiosztottak.

Van az a pénz

 • Félix Péter
Hatalmas felháborodást keltett a nemzeti dohányboltokra kiírt koncessziós pályázat első eredményhirdetése, mindenki korrupcióról, klientúraépítésről beszél. Nézzük, hogy a jelenlegi feltételek mellett megéri-e cigit árulni!

Hogyan vonták vissza a cigaretta jövedékiadó-emelését? - Milliárdos baki

 • Félix Péter
Június 27-én az Országgyűlés két, egymással ellentétes tartalmú módosító indítványt is elfogadott: egyet arról, hogy emelkedjék a cigaretta kiskereskedelmi árra vetített jövedéki adója, egyet arról, hogy ne emelkedjék. Tíz nap múlva aztán - nem kevésbé fura körülmények között - az Országgyűlés úgy oldotta meg a helyzetet, hogy egyelőre semmiféle adóemelés ne sújtsa a dohánytermékeket.

A Centrum Parkoló Kft. technikái - 2. Nem jár a járda

 • Félix Péter
A Centrum Parkoló Kft. (Centrum) járdán történő parkoltatási gyakorlata jogilag több mint kétséges, a KRESZ betartatását ellenőrizni köteles hatóságok viszont csak az autótulajdonosokkal szemben határozottak. A rendőrség és a közterület-felügyelet Centrummal szembeni vakságának komoly gazdasági motívumai lehetnek.

Járdapénzek

 • Félix Péter
Az elmúlt években sok száz, a járdákat részben vagy egészben igénybe vevő parkolóhelyet alakított ki a Centrum Parkoló (Centrum) Kft. a fővárosban. Bár az esetek jó részénél a KRESZ e járdákra kifejezetten tiltja a felállást, akár százmilliókat is kaszálhat évente így a társaság.

Már megint a Turul - A félelem réme

 • Félix Péter
Valaki úgy megfenyegette a főváros IX. kerületének a jegyzőjét, hogy Oszvári István azt kérte az illetékes regionális hivataltól: más kerületet jelöljenek ki eljáró hatóságként a Turul-szobor bontására. Mivel elutasították, most félelemben élve végzi a dolgát - ami alól egyébként a fenyegetések előtt különféle ürügyekkel kibújt.

Jön a lengyel modell

 • Félix Péter
Gőzerővel folyik az antiszemita szervezetek elleni álharc: miután Bácsfi Dianát és a Vér és Becsület Egyesületet elsöpörte a demokrácia, most a Magyar Gárdán a sor. Eközben a parlamenti pártok és a mindenkori kormányok a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével (Mazsihisz) együttműködve keményen dolgoznak a mintegy százezer zsidó identitású magyar világi érdek-képviseleti szervezeteinek kialakulása ellen, amelynek egyetlen eredménye lehet: a teljes asszimiláció.

Ököljog és törvényesség a turulszobor ügyében - Jómadarak

 • Félix Péter
A XII. kerületi turulszobor ügyében az érintett közigazgatási vezetők politikai megfontolásból, továbbá személyes fizikai veszélyt érzékelve tudatosan szembeszegülnek a jogerős bírósági ítéleteknek. A turul ma már a Jobbik és a Fidesz szavazatszerző küzdelmének egyik szimbolikus terepe.

Nagy Imre ismeretlen élete - 3. - A párt csinálta tudós

 • Félix Péter
Nagy Imrét olykor agrártudósként emlegetik, amit pedig szakmai-tudományos teljesítménye egyáltalán nem indokol. Mezőgazdasági ténykedésének egyetlen pozitívuma, hogy kollektivizálási elképzelései - legalábbis papíron - kevésbé voltak kegyetlenek, mint a sztálinista-rákosista vonalé. Ugyanakkor elvi kifogásai ellenére éppen ő volt a Rákosi-féle erőszakos kollektivizálás egyik legkíméletlenebb végrehajtója. Félix Péter

Nagy Imre ismeretlen élete - 2. - Az igazi forradalmár

 • Félix Péter
Sorozatunk első részében Nagy Imre 1944 előtti, kevéssé ismert tevékenységéről volt szó. Arról is keveset tud a szélesebb közvélemény, hogy milyen szerepe volt Nagynak a magyarországi németek deportálásában, a konkurens pártok eltüntetésében, az 1947-es választási csalásokban, a kommunisták 1948-as hatalomátvételében, a mezőgazdaság kollektivizálásában, a kulákok elleni brutális fellépésekben, és hogy befolyásos vezetőként szemrebbenés nélkül asszisztált a tömeges koncepciós perekhez. Félix Péter

Nagy Imre ismeretlen élete - 1. - A múlt nélküli ember

 • Félix Péter
Nagy Imre, akit 1956-os szerepvállalásáért 1958. június 16-án kivégeztek, a forradalom miniszterelnökeként és mártírjaként több mai parlamenti párt identitásának is meghatározó eleme: 1989-es újratemetése miatt a Fidesznek, haláláig vallott kommunistasága miatt az MSZP-nek, a közvetlen és közvetett személyes kapcsolatok miatt az SZDSZ-nek. A forradalom előtti életéről azonban, különösen az 1944-es Magyarországra érkezése előtti időszakról alig tudni valamit. Háromrészes sorozatunk első részében erről lesz szó. Félix Péter

Kövess minket: