Gergely Márton

  • Gergely Márton

Gergely Márton cikkei

Botrány a Bundesligában: Helyre, tétre, befújóra

  • Gergely Márton
A németek végeztek a berlini olimpiai stadion felújításával, másfél év múlva ott rendezik a világbajnokság megnyitóünnepségét, ami azonban a házigazdák kérésére olimpiát utánzó show-val, és nem a címvédõ meccsével kezdõdik. Schröder kancellárt álmai szerint ez a globális országimázs majd a parlamenti választásokon is átsegíti. A foci Németországban politika, és most bûzlik rendesen.

Magyar múltfeltárás: Terror Háza: Tettesek a falon

  • Gergely Márton
Több mint száz, ma 70-80 éves ember neve, korabeli fényképe szerepel a Terror Háza "Tettesek fala" névre hallgató termében. A múzeum "dühöngőjében" jegyzetelnek, anekdotáznak, káromkodnak a látogatók, miközben kiakasztók és kiakasztottak - a múzeumvezetők és az egykori ÁVH-tagok - csendben egymásra várnak. A múzeum pereket szeretne és nagy nyilvánosságot, a kiállítottak csendet és kiüríttetni a termet.

Startol a Bundesliga: Effenberg szociális segélyen

  • Gergely Márton
Sokat javul a német bajnokság összképe szombattól: Effenberg sértődötten megvált a Münchentől. Álmai nem váltak valóra, hiszen eddig egyetlen csapatnak sem kellett. A gazdasági válság elérte az európai focit, az olasz csapatok 120 millió euróval kevesebbet költöttek játékosra, mint tavaly egyedül az AC Milan. A Bundesliga már a 2006-os vb-re készül.

Edmund Stoiber hosszú menetelése: Nagy-Bajorország mennyország

  • Gergely Márton
Vissza, vissza! - üvöltötték a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) fanatikus hívei, amikor Edmund Stoiber befejezte háromórás beszédét a passaui Niebelung csarnokban. "Amikor egy év múlva ugyanitt a német kancellár beszél hozzátok, lesz ráadás" - felelte magabiztosan a bajor miniszterelnök. De hogyan akarja, akarhatja Stoiber szeptemberben bevenni Berlint - hisz kancellárt a déli tartomány sosem állított? És mit akarhat kancellárként - Európában?

Német katonák Afganisztánban: A gonosz árnyéka

  • Gergely Márton
llgegenwärtig - mondják náci történelmükre a németek, vagyis a múlt állandóan jelen levő, minden helyzetben felfedezhető. Spiegel, amit az amerikai zónában Washington pénzügyi segítségével alapított egy elkötelezett baloldali fiatalember, idén tavasszal húszrészes sorozatba kezdett Hitler hosszú árnyéka - múlt jelenléte címmel.

Nyomozás Uszáma bin Ládin után: Inkább holtan

  • Gergely Márton
Tévés stábot rendelt Uszáma bin Ládin 2000 októberében, közvetlenül a USS Cole hadihajó elleni merénylet előtt az Ádeni-öbölbe. Amerika első számú közellensége ötezer dollárt ígért, ha sikerül kamerával rögzíteni a támadást. A CIA elcsípte a beszélgetést, és úgy tűnt, eljött a perc, amire évek óta vártak. "Elnök úr, életünk nagy pillanata ez, örökre kikapcsolhatjuk a terroristavezért" - mondta állítólag a válságértekezleten a CIA egyik tisztje. Bill Clinton azonban nem akarta elnökségének utolsó hónapjait egy nemzetközi botránnyal elrontani, és megtagadta a tűzparancsot.

Németország a koalícióban: Tartós félelem

  • Gergely Márton
"Feltétel nélküli szolidaritást vállalunk az Egyesült Államokkal, hangsúlyozom: feltétel nélküli szolidaritást" - mondta Gerhard Schröder német kancellár az amerikai terrortámadások másnapján. A több mint ötezer áldozatot követelő merényletek megrázták Németországot. Egyrészt mintegy száz honfitársuk halt meg New Yorkban, négyen az eltérített gépek fedélzetén ültek, az ikertornyokban pedig két nagy német cég ezer munkatársa dolgozott. Másrészt a németek többsége családi szálakkal vagy barátságokkal kötődik az USA-hoz, sok ezer amerikai katona telepedett le szolgálata után az NSZK-ban, Frankfurtban meg szinte már az angol a hivatalos nyelv.

Tüntetések Genovában: A McDonald´s Robin Hoodjai

  • Gergely Márton
Egy díjnyertes képen négy férfi töri fel Seattle belvárosának egyik Nike-boltját, így tiltakozva a Világbank tanácskozása ellen. Kettejükön Nike-cipő, míg a másik kettő Nike-melegítőt, illetve kapucnis pulóvert visel. Az egész világ rajtuk röhögött. Pedig ezen a napon, 1999. november 30-án megszületett globális világunk első globális tiltakozó akciója. A transzparenseken megfogalmazott célok: humánus kapitalizmus, a multicégek visszaszorítása, a harmadik világ felemelése, a környezet fokozott védelme, az AIDS és éhezés megfékezése.

Olimpiát rendezne Magyarország:Blöff vagy realitás?

  • Gergely Márton
Az olimpiai rendezés megpályázásáról Orbán Viktor 2000 októberében beszélt először, amikor egy parlamenti fogadáson Sydney hőseit tüntette ki. Hét hónap kellett ahhoz, hogy e vízióból tervet kovácsoljanak a kormány stratégái (vagy inkább píárosai). Ez év május 21-én Orbán Viktor már Juan Antonio Samaranchnak jelentette be: Budapest megpályázza a 2012-es olimpiát. A nemzeti büszkeségünkre apelláló projektet felkarolta a politika, megalakult az előkészítő bizottság a sportminiszter elnökletével, az illetékes parlamenti albizottság, és a szocialisták is felállítottak egy négyfős kupaktanácsot.

Kövess minket: