Köves Gábor

  • Köves Gábor

    Jó ideje az életmód rovat szerkesztője. Első cikke Ej, mi a kő, banya? címmel 2004-ben, egy szép májusi napon jelent  meg a Magyar Narancsban. Egy francia rajzfilmről írta meg a véleményét. Azóta alig volt olyan hét, hogy ne írt volna a lapba. Egyszer egy interjúkötete is megjelent, a címe: Mi az, hogy nagymenők? 

Köves Gábor cikkei

„Hazaárulónak nevezték”

Írt monográfiát Raoul Wallenbergről, majd hasonló részletességgel térképezte fel Alfred Nobel életét. Tavaly be is választották az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia tagjai közé. Ingrid Carlberggel a Nobel-díjról beszélgettünk.

„Nincs félelem”

Almának, a berlini értelmiséginek együtt kell élnie Tommal, a humanoid robottal – a kísérlet olyan jól sikerül, hogy a németek az Én vagyok a te embered című filmet indítják az idei Oscar-versenyben (a magyar nézők a Szemrevaló filmfesztiválon láthatják először). A szerepről és a hozzákapcsolódó dolgokról beszélgettünk a Deutsches Theater művészével.

„A reményről szólnak”

Robert Wilson Oidipusz-átirata nyitotta meg a VII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót. A rendező az előadásról távol maradt, helyette közleményben ítélte el Vidnyánszky Attilát és a kormányt az SZFE „modellváltása” miatt.

„Szergej, megírtad?”

Az 1962-es novocserkasszki vérengzésről készített filmje, a Kedves elvtársak! a héten kerül a mozikba. Andrej Koncsalovszkij orosz rendezővel Tarkovszkijról, Stallonéról, a szovjet és az orosz himnuszról és a filmjeinek milliárdos finanszírozójáról beszélgettünk.

Kövess minket: