Somlyódy Nóra

  • Somlyódy Nóra

Somlyódy Nóra cikkei

„Történik most valami”

  • Somlyódy Nóra
Budapesten, a Fugában is látható volt a Goethe Intézet szociális építészetet bemutató vándorkiállítása. Ennek kurátorát kérdeztük, aki a berlini Neue Nationalgalerie, majd a New York-i MoMA építészeti kurátora volt, most pedig a Müncheni Építészeti Múzeum igazgatója.

A tanú – Baán László útja a csúcs felé

  • Somlyódy Nóra
Hundertwasser? Klee? Picasso? Ó, dehogy! A Szépművészeti Múzeum 2007-es rendezvényei közül ma már Habony Árpád lagzija a legnagyobb szám. De honnan jött a házigazda? Ezt próbáltuk megfejteni kilenc évvel ezelőtt cikkünkben.

„A tájépítészet mindig a politika eszköze volt”

  • Somlyódy Nóra
15 éve kezdték a Millenáris Parkkal. Miután megfordultak Wermer András félelmetes dolgozószobájában, jöttek a kis költségvetésű munkák, a külföldi bemutatkozás, a Zsolnay Negyed és a magyar valóság, a Teleki tér és a közösségi tervezés. A tájépítészet határait feszegető csoport tagjaival beszélgettünk.

„Legyen átöblítve”

  • Somlyódy Nóra
Alig egy éven belül radikálisan megújul a Széll Kálmán tér. Az 5,3 milliárd forintos projekt tervezőcsapatát arról kérdeztük, hogy mi marad meg és mi lesz merőben újszerű a 2016 tavaszán átadandó területen.

„Ez nem a gazdag városok programja”

  • Somlyódy Nóra
Párizs tíz évvel ezelőtt indította el a belső városnegyedek fel­élesztését célzó Vital’Quartier (élő negyed) programot. Erőteljes állami beavatkozással előzték meg, hogy a francia főváros közepén olyan hangulat alakuljon ki, mint a pesti Rákóczi úton vagy a Nagykörúton. Magali Vergnet-Covo, az erre kidolgozott urbanisztikai és vagyonkezelői program vezetője egy önkormányzati-magán tulajdonú társaság, a Semaest élén.

A kétségbeesés napjai - A Down-szűrés kockázatai

  • Somlyódy Nóra
Egyre később vállalnak a nők gyereket, s mire eljutnak odáig, egyre több nehézséggel kell szembenézniük. Mi mindenen megy ma keresztül egy 35 év fölötti nő Magyarországon, mire megnyugodhat: a terhessége hátralevő része békés, a magzata egészséges lesz?

"Cement a betonba"

  • Somlyódy Nóra
Immár négy éve, hogy nyaranta, Hello Wood néven összművészeti alkotótábort szervez építészeknek. A Moholy-Nagy László Művészeti Egyetem (MOME) 37 éves tanára azon igyekszik, hogy a magyar építészetben ismét megjelenjen a társadalmi felelősségvállalás.

"Hogy mindenki előálljon a saját arcával"

A minap múlt 75 éves - de nem születésnapi interjút készítettünk vele. Megtapasztalta a fasizmust, a sztálinizmust, a kádárizmust, a demokráciát, reformereket és önkényurakat látott felemelkedni és elbukni. A demokratikus ellenzék egyik főalakja 1991 után aktív kívülállóként, a maga eszközeivel és tekintélyével sokat tett a szocialisták és a liberálisok együttműködésének megkönnyítéséért. Mit gondol most, amikor e hosszú szövetség meginog?

Az apró dolgok társadalmi haszna

  • Somlyódy Nóra
A budapestiek az irodája által tervezett két 4-es metró megállót és az Index jófejkedő videós építészetkritikáit ismerhetik tőle, néhányan talán azt is tudják, hogy a KÉK - Kortárs Építészeti Központ alapítója. Voltaképpen bizarr döntés, hogy a jelenlegi kurzus idején egy fiatal, progresszív civilt neveznek ki főépítésznek.

Kövess minket: